Tisztelt Hitelnet!

Amennyiben lehetőség van rá, meglévő házunk bővítéséhez szeretnénk felvenni a szocpolt. Az ingatlant 2003-ban vásároltuk, részben hitelre. Két gyermekünk van (6 és 9 évesek), és most tervezzük a harmadik gyereket. Én már betöltöttem a 40. életévem. A hitel felvételekor nem vettük fel a szocpolt, sem a félszocpolt, viszont jogszabályok szerint évente - a két gyermek miatt - igénybe vettük a lakáshitel után járó adójóváírást. Mivel a ház alapterülete nem túl nagy, a tetőtér beépítésével szeretnénk azt bővíteni, vagy esetleg hozzáépítés is szóba jöhet.

Azt szeretném Önöktől megtudni, hogy a fentiek ismeretében van-e lehetőségünk jelenleg a szocpol felvételére, vagy esetleg jövőre, mikor megérkezik a harmadik baba, akkor lesz-e, esetleg akkor kedvezőbb feltételekkel tudjuk-e felvenni ugyanerre a célra?

Köszönettel:
Imre

Kedves Imre!

A meglévő ingatlan akár vízszintes irányú, akár tetőtér beépítéssel történő bővítéséről van szó, jelenleg sajnos nem igényelhető szocpol. Erre a lakáscélra 2009. július 1. előtt lehetett félszocpolt, illetve fiatalok otthonteremtési támogatását (FOT) igényelni. Akkor megszűnt ez a fajta támogatás és azóta sem került ismét bevezetésre.

Szocpolt a hatályos rendelkezések értelmében új lakás építéséhez és újépítésű lakóingatlan vásárlásához lehet kérni. Új lakás építésének minősülhet a tetőtér beépítés is, de csak akkor, ha a tetőtér beépítéssel különálló lakás jön létre. Az az eset, ha a meglévő házukat - tetőtér beépítés által - néhány helyiséggel bővítik, nem minősül új építésnek. Továbbá szocpoligénylésnél - néhány kivételtől eltekintve - kizáró oknak minősül a meglévő lakástulajdon. Jelen esetben, ha a tetőtérben külön helyrajzi számmal, különálló lakást is alakítanának ki, kizáró okot jelentene az Önök tulajdonában lévő földszinti lakás.

Az életkora egyébként nem zárná ki a szocpoligénylés lehetőségét. Meglévő gyermekek után az igénylők 40 éves kor felett is jogosultak lehetnek a támogatásra.

Jelenleg tehát sajnos nem tudják kihasználni a lakásbővítés kapcsán a szocpol nyújtotta lehetőséget. Azt, hogy jövőre erre a lakáscélra igényelhető lesz-e esetleg vissza nem térítendő állami támogatás, egyelőre nem tudjuk megmondani. Amennyiben idén nekikezdenének a bővítésnek, Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket az elérhető legkedvezőbb bővítési hitelekről. Hitellel történő finanszírozásra a fennálló tartozás összegétől függően nyílhat lehetőség.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

39 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözletem.
Tájékozódni szeretnék, hogy a CSOK felhasználási körbe belevonható-e napelemes rendszer kiépítése vagy geotermikus fűtés kialakítása.
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel az volna kérdésem, van már tulajdon, akkor 3 gyerekre mennyit adnak CSOK támogatást bővítésre és felújításra? Ennek a folyamata és követelménye egyedülállónak?
Köszönettel.
Krisz

Tisztelt Szakértő,
2011-ben vásároltunk egy 58 m2-es lakást, amelyben 3 gyermekünkkel élünk. A szomszéd lakás /ami szintén 58 m2/ jelenleg a honvédség tulajdonában van, de információink szerint eladó lesz. Azt szeretném tudni, hogy esetleg lenne-e rá esély, hogy a félszocpol igénybevételével megvegyük bővítés céljából?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Eszter

Üdv!
Élettársammal gyermekünk született egy hónapja. Bővítésre szeretnénk a szocpolt megigényelni. Ez lehetséges? Ha igen, mennyit tudnánk megigényelni és mik kellenek hozzá?

Üdv!
Szeretnék érdeklődni. Van a tulajdonomban egy ingatlan és van 2 gyermekünk és szeretnénk bővíteni a lakást. És szeretnénk tudni, hogy erre jár-e a szocpol? És mik a feltételek, kell-e munkaviszony?
Köszönöm.

Jó napot!
Olyan kérdésem lenne, hogy öröklünk egy családi házat, ami a kislányom nevére lett íratva! De kicsi, így szeretnénk bővíteni! Valamint felújítani! Így igénybe vehetjük a júliustól hatályba lépő szocpol támogatást?
Előre is köszönöm.

Meglévő 1 szobás lakást szeretnénk 1 szobával bővíteni. Menyem egyedül neveli 1 éves kislányát, fiam a pici 7 hónapos korában súlyos betegségben elhunyt. Szeretném megtudni, hogy kérheti-e a szociálpolitikai kedvezmény bármely fajtáját.
Köszönettel.
Ilona

Azt szeretném kérdezni, hogy én a 3 lányomra már felvettem a félszocpolt és azóta van egy 4. gyerekem is. Őrá szeretném felvenni lakásbővítésre. Megkapnám-e és mennyit?

Azt szeretném megkérdezni, hogy jól értem-e, hogyha saját tulajdonom a lakás, akkor nem jár a szocpol? 1 gyermekem van, rá szeretném felvenni bővítésre.
Köszönöm.

Már van lakásunk, ami jelzáloggal terhelt. Szeretnénk bővíteni. A férjemnek nincs bejelentett munkahelye {35 éves}, én pedig gyeden vagyok a 16 hónapos gyerekünkkel. Van három gyerekünk 9, 6, és 1,5 éves, akikre még nem használtuk ki a szocpolt. Igénybe tudjuk-e venni a szocpolt? Mik a feltételei?
A segítségét előre is köszönöm!

Jó estét!
Azt szeretném kérdezni, hogy van saját házunk, azt bővítettük hitel nélkül. A lakhatásit már megkaptuk rá, de nincs teljesen befejezve. Igényelhetjük erre a szocpolt? Két gyermekünk van, egy 2 éves és egy 3 hónapos.

Tisztelt Hölgyem, Uram!
Meglévő tehermentes ingatlanunkhoz szeretnénk kb. 60 m2-t hozzáépíteni, tartalmazna egy 18 m2-es szobát és teljesen új tetőt. Feleségem nevén nincs semmi, de az enyémen több ingatlanrész is van 1/6 és 1/12-ed részben (örökség) + a saját családi házunk 100%. Két meglévő gyermekünk van 12 és 6 évesek. Feleségem Magyarországon dolgozik heti 20 órában, én Ausztriában teljes munkaidőben.
Kérdés az lenne: Kaphatunk valamilyen módon szociális támogatást? Esetleg átadnám feleségemnek házunk egy részét?

Jelzálog van a házon és szeretnénk bővíteni. Hogyan vehetnénk igénybe a szocpolt?

Komfortos tehermentes családi házam van. Élettársi kapcsolatban élek, 2 gyerekünk van. A házat jelenleg bővítjük /plusz szoba, kazánház/.
Érdekelne, hogy jár-e valami illetve igénybe vehetek-e valami féle támogatást?

Jelenleg egy használt kertes házban élünk (hitelre fizetjük). 1 gyermek van és útban van még kettő. Még nem töltöttem be a 35. életévet.
Van bármilyen lehetőség, hogy bővítsük a házat szocpol segítségével?
Köszönöm a választ.

Tisztelt Szakértő!
Nemrég vásároltunk családi házat. Van egy gyermekünk és később szeretnénk még egyet. Felújításra és/vagy bővítésre igényelhetnénk a szocpolt? A ház elég régi, telekkel 1120 nm, a lakás 84 nm, energetikai besorolása E. Párommal 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok.

50 négyzetméteres lakásomat szeretném bővíteni. Három gyerekre épült, de ez már kicsi, mivel lett még egy gyerekünk. Igénybe vehetem-e a 4. gyerekre a szocpolt?

Tisztelt Hitelnet!
Családi házunk hozzáépítését tervezzük, iker gyermekeink vannak. Egy gyermek után szocpolt kaptunk 2007-ben, a második gyermek után nem tudtuk igénybe venni a lakás mérete miatt, illetve mire eladtuk és a jelenlegi ingatlant vásároltuk már nem lehetett igényelni. Lakáshitellel rendelkezzünk, de ez szintén nem államilag támogatott. Önerőből bővítenénk. Van-e lehetőségünk a második gyermekünk után igényelni ezt a támogatást?
Előre is köszönöm.
Zoltán.

Kedves Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, van egy 70 nm-es lakásunk és bővíteni szeretnénk egy gyerekszobával. Van 2 kisfiam, 2.5 éves és egy 3 hónapos. Nekem van munkahelyem, lakás a nevemen van. Érdeklődnék, igénybe vehető a szocpol, félszocpol, esetleg államilag támogatott hitel erre a célra?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdv: Zoltán