Tisztelt szakértő!

Volna egy ház, ami feleségem szüleié. Ezen házra már megvan a lakhatási engedély, de nincs teljesen befejezve. Szoba, konyha, fürdőszoba, toalett kész, de a földszint másik fele, ami ezen részektől le van választva nincs kész. Ezen lakrész hiányosságai: víz, villany, ablak, fűtés, vakolat stb.

Kérdésem az volna, hogy erre az ingatlanra lehet-e valamilyen módon államilag támogatott hitelt felvenni akár megvásárlására vagy önerőből megvásárolnánk és úgy a befejezésére? Jelenleg egy gyermekünk van, tervezzük a másodikat is. A babaváró hitelt már felvettük.

A kész szobákat, fürdőszoba, toalett, egybefogó területet lehet hasznos területnek számolni? Amennyiben igen, akkor hasznos alapterülete 51 m2 lenne.

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Róbert

Kedves Róbert!

CSOK, falusi CSOK, valamint támogatott lakáshitel közeli hozzátartozó tulajdonában lévő lakóingatlan megvásárlásához nem vehető igénybe.

Korszerűsítésére a CSOK nem vehető igénybe, de a falusi CSOK keretében igényelhető támogatás, amennyiben a ház preferált településen található. A preferált települések listáját és a falusi CSOK jogosultsági feltételeit IDE kattintva ismerhetik meg.

Ahhoz, hogy a falusi CSOK-ra jogosultak lehessenek, a támogatott ingatlanban Önöknek kettejüknek együttesen legalább 50% tulajdonrésszel kellene rendelkezniük. (Pontosítani szükséges azonban, hogy mit jelent: a földszint egyik fele le van választva.) A korszerűsítés keretében az alábbi munkálatok lennének finanszírozhatók a támogatásból:

- víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,
- fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
- központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
- az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
- a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje,
- tető cseréje, felújítása, szigetelése,
- kémény építése, korszerűsítése,
- belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást,
- a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig, valamint
- a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.

Két gyermek után korszerűsítésre a falusi CSOK keretében 1.300.000 Ft támogatás, s a támogatáshoz kapcsolódóan maximum 10M Ft lenne igényelhető.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Ha nem preferált településen található az ingatlan, akkor korszerűsítési, felújítási hitel igénylésére nyílna lehetőség. Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókról! Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése