Tisztelt Hitelnet.

Tavaly júniusban vettünk párommal egy telket, tavasszal elkezdtük az építkezést, pince + földszintes családi ház. Minden az Én nevemen van, de mindketten magyar állampolgárok vagyunk, 26 és 24 évesek, gyermekünk nincs. Párom Magyarországon minimálbérért dolgozik, Én Ausztriában nettó kb. 450 000 Ft-ért. A nyílászárók még nincsenek benn a házban, falak állnak, tető fent van. A tégla A+++-os okostégla. Eddig minden hitelmentes, de lassan elfogyunk. Mindkettőnknek van fundamentája, amit lassan hitellel szeretnénk kivenni, ezenkívül más kölcsönre nem lesz szükségünk.

Érdekelne kaphatnánk-e valamilyen támogatást?

Válaszukat előre is köszönöm, üdv: Zsolti

Kedves Zsolti!

Új lakóingatlan építéséhez egy összegű, vissza nem térítendő állami támogatás (CSOK) igényelhető abban az esetben is, ha az igénylőknek még nem nincsen gyermekük, de a jövőben szeretnének vállalni. Megelőlegező CSOK igénylésének alapfeltétele a házastársi kapcsolat, ha tehát nem házasok, akkor a jogosultsághoz össze kellene házasodniuk. Életkor alapján megfelelnek az előírásoknak (40 év alattiak). A megelőlegező CSOK keretében maximum két gyermek vállalására van lehetőség, akiknek a használatbavételi engedély megszerzésétől számított 8 éven belül kell megszületniük.

A támogatás összegét a gyermekek számán kívül befolyásolja a ház hasznos alapterülete és energetikai minősítése. 2 gyermek esetén a hasznos alapterületnek el kell érnie legalább az 50 m2, de nem haladhatja meg a 160 m2-t. A konkrét támogatási összegekről IDE kattintva tájékozódhat.

A jogosultság egyik feltétele, hogy a CSOK igénybevételével építeni kívánt háznak mindketten tulajdonosai legyenek, az építési engedélynek kettejük nevére kell szólni. Nem feltétel az 50-50%-os tulajdoni arány. Amennyiben a telek csak az Ön nevén van, akkor ügyvéd által ellenjegyzett úgynevezett Ráépítési megállapodást készíthetnek, mely rögzíti a ház jövőbeni tulajdonviszonyait. Ugyancsak igénylési feltétel, hogy kettejük közül legalább az egyikük rendelkezzen minimum 180 napos TB jogviszonnyal. Ezt külföldi munkaviszony esetén az OEP Önnek nem tudja kiadni, de magyarországi keresettel rendelkező párja részére kiadható.

A CSOK iránti kérelem építkezés esetén a használatbavételi engedély kiadásáig nyújtható be. Ha megvan a lakhatási engedély, akkor a kedvezmény már nem vehető igénybe. A CSOK kérelmet a hitelintézetekhez lehet benyújtani akkor is, ha az építkezés finanszírozása emellett Funadamenta hitellel történik.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

13 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Tanácsadó!
A szüleim házának tetőterét építjük be! Ehhez csak Fundamentás hitelt tudtunk felvenni, lényegében szóba se álltak velünk a bankok. Egyelőre semmi sincs a nevünkön, ha elkészültünk, akkor szeretnénk társasházzá nyilváníttatni, az építkezés folyamatban van. Van egy gyermekünk, és útban van a 2. is (elmúltam 24 hetes). A hasznos alapterület meghaladja a 120 m2-t, előreláthatólag B energiaosztály. Lát esélyt arra, hogy megkapjuk a CSOK-ot? A lakásfeltételek miatt volt, ahol azt mondták, nem biztos. Feleslegesen nem mennénk bele ebbe a hercehurcába, csak ha van értelme.
Köszönettel: Melinda

Tisztelt Hitelnet!
Mi a párommal vettünk fel Fundamenta hitelt, és már fogyóban van az összeg, de még van belőle. Ha igényeljük szocpolt, akkor azt csak abban az esetben kapnánk meg, ha már elfogyott a saját tőkénk, tehát teljesen lenullázódtunk? Tudjuk ugyanis, hogy kell a szocpol a befejezéshez! 2 gyermekünk van, de mi a 3 gyerekre szeretnénk igénybe venni, mert szeretnénk 3. babát is, ez lehetséges?
Köszönettel: Gabriella

Tisztelt Tanácsadó!
3 gyermekes család vagyunk. 2006-ban telket vásároltunk, új házat építettünk, két gyermeket vállaltunk, és igénybe vettük a szocpolt. Az állami támogatást 2 gyerek után megkaptuk. Azóta bővült a család, újabb kisgyermekünk született. Most a tetőteret szeretnénk beépíteni. Érdeklődni szeretnék, hogy az igényelhető kedvezményekből hogyan vegyük figyelembe a 3. gyereket, ha már testvéreire felvettük a szocpolt? (Hiszen ő nem az első gyermek, nem is egy gyermek a családban, hanem a harmadik. Számít ez? Hogyan értelmezzem a táblázatot?)
Köszönöm segítségét!
Üdvözlettel: Ilona

Tisztelt Tanácsadó!
Szeretném megkérdezni, hogy ilyen esetben igényelhető-e a CSOK:
Szeretnénk megvásárolni egy telket, és azt egy vállalkozóval megépíttetni.
Viszont még mielőtt tárgyalásba kezdtünk volna, kijelentette, hogy CSOK-ot nem tudunk igénybe venni, mert akkor neki a teljes építkezés 100%-ról számlát kéne adnia, erre viszont nincs mód, csak egy bizonyos határig!
Ha számla kell + 27%-os áron tudja nekünk garantálni a kulcsra kész házat! Már jól indul nem?!
Ilyen esetben, ha én 100%-ban nem tudom bemutatni az összes számlát, akkor a kedvezményt sem kaphatom meg?
Köszönettel!