Tisztelt Hitelnet tanácsadói!

A kérdésem az, hogy jár-e nekem félszocpol a meglévő hitelem csökkentésére? 4 gyermekem van. 2 gyermek az előző házasságból született, és utánuk én vettem fel lakásvásárlásnál a félszocpolt. A lakás 1/1 tulajdonban az én nevemen van.

Újra férjhez mentem. Onnét is született 2 gyermek, és utánuk is meg szeretném igényelni a félszocpolt. A svájci frankos hitelem tőkéjét szeretném vele csökkenteni. Ha jár, mennyi az az összege? Az előző félszocpol elidegenítési és terhelési tilalma idén májusban járt le! Tulajdonrész a lakásból nem került a jelenlegi férjem nevére.

Előre is köszönöm válaszukat!
Üdvözlettel: Ágica

Kedves Ágica!

Mivel a használt lakás vásárlásakor a támogatást az akkor meglévő 2 gyermeke után megkapta, ezért elvileg jogosult lehet rá a később született gyermekei után is. A jóváhagyott utólagos támogatás a fennálló lakáshitel csökkentésére fordítható. Feltétel azonban, hogy megfeleljen a méltányolható lakásigény feltételeinek. A méltányolható lakásigény a együtt költöző családtagok száma és a szobaszámok alapján került meghatározásra. Azt tartalmazza, hogy az együtt költözők száma alapján mennyi lehet a minimális és maximális szobaszám. Amennyiben a lakásban nincs annyi szoba, amennyit a jogszabály előír, akkor nem kaphatja meg a támogatást az utóbb született gyermekek után. Amennyiben összesen 6 családtag lakik az ingatlanban, legalább 3 szobának kell lenni. Ha a szoba hasznos alapterülete nem haladja meg a 12 négyzetmétert, akkor fél szobaként vehető figyelembe.

Az utólagos szocpolra való jogosultság megállapítása a hitelnyújtó bank hatásköre. Javasoljuk, hogy ez ügyben keresse fel az érintett pénzintézetet, amely valamennyi jogosultsági feltétel vizsgálatát követően meg tudja mondani, hogy megkaphatja-e a támogatást vagy sem.

Amennyiben igen, akkor a félszocpol összege megegyezik a lakáshitel felvételekor érvényben lévő támogatási összeggel, mely a 3. gyermek után 700.000 Ft, a 4. gyermek után pedig 400.000 Ft volt.

Az, hogy az előző félszocpol után bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom ideje idén májusban lejárt, nem befolyásolja az esetleges jogosultságot, töröltethető a lakásról. A törlési engedélyt a Kincstár területileg illetékes hivatala adja ki az Ön kérelmére, ha ez eddig még nem történt meg.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

3 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

36 éves voltam, 3 gyermekkel építkeztem egyedül, a két nagyobbik után korábban fel lett véve a szocpol, de a kicsi után nem – akkor egy éves volt mikor igényeltem és építkeztem. A ház 94 m2… (4 főre ez gondolom bele fér…) Nem kaptam meg. Már mindegy, egyébként Volksbank…

Egyedül vállaltam harmadik gyermekemet, ráadásul 34 évesen szültem. Nem kaptam szocpolt lakásépítésre, mert öreg vagyok, és egyedülálló. Ez jogos? Akkor nem kell laknia a gyereknek? 🙁