Tisztelt Szakértő!

Vállalkozótól, új építésű, B minősítésű házat vásárolunk. 26 és 31 éves házaspár vagyunk, évek óta bejelentett munkaviszonnyal, köztartozásunk nincs. Két gyermeket vállalnánk és így megelőlegező szocpolt szerettünk volna igénybe venni. Az adásvételit 2011. év végén megkötöttük, majd hitelügyintézőnk leadta a papírokat 2012 januárjában az UniCredit Bankban. Mivel kb. áprilisra derült ki, hogy az UniCredit egyáltalán folyósít-e szocpolt, így kicsúsztunk a határidőből, tehát nem tudjuk már igénybe venni ezt a lehetőséget.

De kitaláltuk, hogy akkor majd a megszületett gyermekek után szeretnénk igényelni a szocpolt. A bankban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy utólag, már megszületett gyermekre nem vehető igénybe. Én viszont úgy hallottam, hogy van rá lehetőség, gyermekek után 400.000-400.000,- Ft a támogatás, amit a felvett hitelből vonnának le.

Illetve van még egy probléma. Az ingatlan még nincs 100 %-ban kész, még be sem költöztünk, de mivel 3 ház van társasházként nyilvántartva, így használatbavételi engedélye már van a társasháznak, a lakásoknak. Ez gondot jelenthet? Ha egyáltalán valóban lehet utólag született gyermeknél igényelni a támogatást…

Előre is köszönöm!
Nóra

Kedves Nóra!

A hatályos kormányrendelet szerint lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozás törlesztésére lakásépítési támogatást (szocpolt) igényelhet a lakásépítési támogatást korábban született gyermeke után igénybe vevő a később született gyermeke után is, a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában érvényes összegben és feltételek szerint.

Az új lakás vásárlására 2012-ben kötött kölcsönszerződések esetében a később született gyermek után igényelhető összeg - a vásárolt lakás hasznos alapterületétől függetlenül - gyermekenként valóban 400.000.- Ft. Mivel azonban Önök még egy gyermek után sem kaptak támogatást, ezért véleményünk szerint nem lesz igényelhető a szocpol a később születendő gyermekekre.

Újépítésű lakás vásárlásánál a használatbavételi engedély megléte nem zárja ki a szocpolra való jogosultságot. Új ház építése esetén feltétel, hogy a szocpol a lakhatási engedély megszerzése előtt igényelhető.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

26 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
Érdeklődnék, hogy igénybe tudnánk-e venni a szocpolt/csok-ot? 2914-ben vásároltuk az ingatlant, tavaly házasodtunk össze és augusztusban lettünk kész az átépítéssel. 2 gyermeket tervezünk.
Köszönöm előre is válaszát!

Tisztelt Szakértő!
A lányomék 2014-ben építettek egy A+ minősítésű családi házat, amibe még abban az évben be is költöztek. Akkor a 3 meglévő gyermekükre igénybe vették a szocpolt. 2017-ben született még egy gyermek.
Kérdésem, hogy utólagos szocpol jár-e nekik a 2017-ben született gyermek után, amivel esetleg a még fennálló hiteltartozásukat csökkenthetik?
Válaszát előre is köszönöm.
Mária

Tisztelt Szakértő!
2009 júniusában vásároltam használt lakást, mint egyedülálló. Egy gyermekem után meg is kaptam a félszocpolt 450 ezer Ft-ot.
Kérdésem lenne, ha születne még egy gyermekem, akkor igénybe tudnám-e venni rá is a kedvezményt? Akkor is egyedülállóként.
Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Szakértő!
Egy olyan kérdéssel fordulnék önhöz, amire mindig csak kitérő válaszokat kapok. Én és a párom 2010-ben vettünk fel az unicreditben fundamentával egybekötött páros hitelt új építésű lakásra (65 m2 sorházi). Azóta született egy kislányunk és útban a következő.
Kérdésem a következő lenne: valahol olvastam, hogy a 2010-es évre vonatkozóan új lakás vásárlása esetén (vagyis mikor készen veszem) a használatbavételi engedély illetve az építési engedély kiadásának dátumától függ. Tehát más dátum számít akkor, ha veszem illetve ha építem. Ebben szeretnék felvilágosítást kérni.
Előre is köszönöm!

Az öcsém 2001-ben forint alapú lakásépítési hitelt vett fel 15 éves futamidőre új családi ház építésére. 2010-ben házasságot kötött, 2011-ben gyermekük született és 2014 januárjára várják a második gyermeküket. Kérdésem, hogy a még fennálló törlesztő részlet kiegyenlítésére utólagosan igényelhetnek-e szocpolt. A szocpolt igénylő személy (öcsém életkora 47 év) akadálya-e az igénylésnek?
Gyors válaszát előre is köszönve.

Tisztelt Hitelnet!
31 éves gyermektelen férfi vagyok. Idén 2013-ban kezdtem építkezést, 140 m2-es családi ház, 33 milliós költségvetéssel. A különálló garázs még hátravan, jelenleg a fürdőszobák tervezése, berendezése van folyamatban. Előreláthatólag a ház “bepucolása”, színezése, és a garázs építése csak a későbbiekben fog megvalósulni. Addig is szeptemberben tervezem a költözést, ha megkaptam a használatba vételi engedélyt. A ház önerőből épül, tehermentes. Ingatlantulajdonom ezen kívül nincs. 180 napon túl biztosított vagyok.
Kérdésem az, hogy milyen lehetőségem lenne a szocpol igénybevételére? Ha beköltözöm az ingatlanba és időközben megházasodom, és vállalunk 2 gyermeket, utólag is igénybe vehetem-e a szocpolt?
Köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy van arra lehetőség, hogy utólag igényeljünk szocpolt egy 2011. augusztusában vásárolt új lakásra, mely A energiaosztályú, azonban „csak” 52nm (1,5 szoba) + 2nm erkély (+ garázs és 7nm tároló)?
A felvett hitelünk törlesztésére szeretnénk igényelni, 2 gyermek vállalásával.
Köszönettel,
Zsuzsa

Én 38, a párom 41 éves. Igényelhetünk-e szocpolt visszamenőleg 2 gyerekre?

Tisztelt uram!
Az lenne a kérdésem, hogy 2010-ben vettem fel hitelt új ház építésére. A házat fel is építettük és 2011. októberben megkaptuk a használatba vételi engedélyt. Azóta született egy kislányom.
Érdeklődni szeretnék, hogy nekem lenne-e lehetőségem a szocpol igénylésére?
Előre is köszönöm.

2005. január hónapban kaptam lakáshitelt. Maga a folyamat 2004. kb. októberében indult. Akkor volt 1 fiam, aki 2 éves volt. 2006-ban született meg a 2. gyermek. A lakás használt volt. Sem fél sem egész szocpolt nem írtak jóvá. Igénybe vehetek-e szocpolt vagy félszocpolt?
Köszönöm válaszát.
Anita

Tisztelt Szakértők!
2007-ben kötöttünk szerződést a hitelt adó bankkal új lakás vásárlására. A szerződés megkötésekor igényeltünk a férjemmel szocpolt is. A szerződés megkötésekor már az egyik gyermekünk megvolt, a második gyermekre megelőlegező kölcsönt vettünk fel. 2012. januárjában született meg a harmadik gyermekünk, aki sajnos 2012. július végén elhunyt. Erre a gyermekre nem igényeltünk szocpolt, így a banknál sem jeleztük a születését, amit a második gyermeknél megtettünk a megelőlegező kölcsön miatt. A gyermekünk halála előtt egy nappal tudtuk meg a banktól, hogy jogosultak vagyunk a harmadik gyermek után is szocpolra.
A kérdésem az lenne, hogy a gyermek halála után két hónappal igényelhetjük-e még a szocpolt?
Köszönettel: Viktória

2006-ban felvett hitelünk sajnos behajtásra került. Érdeklődni szeretnék, hogy akkor nem kaptuk meg a szocpolt mivel közeli hozzátartozótól lett véve a ház. Most 3 gyermekünk van és segítség lenne, ha a szocpol összegét a hitelbe tudnánk fordítani. Lehetséges ez vagy mi sehogy se tudjuk igénybe venni a szocpol összegét?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdv!
2009-ben vettünk fel szocpolt már meglévő gyermekre új lakás vásárlásakor. 2011-ben született második gyerekünk, akire most szerettünk volna felvenni utólagos szocpolt, de a bank elutasított minket, miszerint a szerződést 2009. október 8.-án kötöttük meg, és a 2009. július 1-je után benyújtott kérelemre nem vagyunk jogosultak.
Ha fellebbezek, van esélyünk megkapni mégis?
Ha igen, milyen érvekre lehet hivatkozni?
Köszönöm előre is!