Üdvözlöm!

Szeretnék érdeklődni, hogy a CSOk-kal van-e egyáltalán lehetőségük labdába rúgni. Élettársi kapcsolatban élek 2 meglévő kiskorú gyermekkel. Házat szeretnénk venni a párommal és reménykedünk, hogy a CSOK ebben segítségünkre lesz. Viszont kisvárosban élünk és itt energetikai besorolás szempontjából nem igazán férnek bele a házak még a C kategóriába sem. Az általunk kinézett ház 1972-ben épült. Alapja és tetőszerkezete jó, viszont fűtése korszerűtlen és a nyílászárók is rosszak. Viszont a szocpolból és lakáshitelből ezeket szeretnénk javítani.

Kérdésem az lenne, hogy ha a besorolás messze esik a C kategóriától, esélyünk sincs a Csok-ra? Jövedelmünk jó és munkaviszonnyal is közel egy évvel rendelkezünk. Feltételeknek megfelelünk, de félünk az energetikai minősítés lesz az egyetlen kizáró ok a kiszemelt háznál.

Válaszát köszönöm!
Tisztelettel.
Egy bizakodó hölgy

Kedves Hölgyem!

A CSOK rendelet nem mondja ki, hogy használt lakóingatlan vásárlása esetén "C" energetikai minősítésnél kedvezőtlenebb energiaosztályú lakásra ne lehetne igénybe venni a támogatást. Használt lakás vásárlásnál alapfeltétel, hogy a célingatlan komfortos legyen, de az energiaosztályra vonatkozóan csupán a következő előírás van: Ha egylakásos lakóépület vásárlásáról van szó, (tehát családi házat és nem társasházi lakást vásárolnak), és az ingatlan energetikai minősítésre "C" (követelménynek megfelelő) kategóriánál kedvezőtlenebb, akkor ahhoz, hogy megkapják a CSOK-ot, a területileg illetékes építési hatóságnak 30 napnál nem régebbi dokumentummal igazolnia kell, hogy az épület állapota az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti.

Fentiek alapján úgy véljük, hogy az Önök által kinézett házra megkaphatják a CSOK-ot akkor is, ha "C" kategóriánál kedvezőtlenebb minősítést fog kapni az ingatlan, hiszen attól, hogy a fűtésrendszer és a nyílászárók korszerűtlenek, még nem veszélyezteti közvetlenül és súlyosan az élet- és vagyonbiztonságot. Az építési hatóság igazolására viszont szükség lesz.

Ezen túlmenően a lakás - nettó alapterület alapján számított - vételára nem haladhatja meg a 350.000 Ft/m2-t, valamint földrajzi elhelyezkedésétől függően is maximalizált a vételár. Erről és az igénylés további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

60 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Az lenne a kérdésem, hogyha a kinézett ingatlan energetikai besorolása II besorolasú, van bármiféle előírás, hogy a Falusi Csok felújításra eső részével végzett munkálatokkal milyen besorolást kell az ingatlannak elérnie? Az 5+5 milliós falusi Csokra pályázunk.
Előre is köszönöm a válaszát!
Réka

Tisztelt Uram / Kedves Hölgyem.
Jelenleg is tartó családi házunk építkezéséhez szeretnénk igénybe venni a 2 gyermek után járó CSOK vissza nem térítendő támogatást és az 5 MFt-ig terjedő Áfa visszatérítés lehetőségét. Mivel a kormány kitolta a „közel nullás” házak BB besorolását 2021. június 30-ra, így azon vagyunk, hogy ezt a célt el is érjük. Nagyon jól haladunk, május végére készen is leszünk és még a használatbavételi engedély megkapására is marad idő. Így nekünk CC energetikai tanúsítványunk lesz.
A Takarékbank azonban nem segít a fenti támogatásokban, mivel nekik BB besorolású dokumentumok kellenek. Az intézmény akkor fogadta volna be a CC energetikáról szóló dokumentumokat, ha a szemle során már 80% vagy afeletti a készültségi fok. Továbbá március 1-től már bárhogyan is áll a készültségi fok, csak BB-t fogadnak be.
Miért nincs arra lehetőség, hogy:
– ha már BB kell, beadjuk úgy a papírokat és ha megvan 2021.06.30. előtt a használatbavételi engedély, akkor módosítsuk azt CC-re?
– beadjuk CC-vel és ha nem férünk bele a fentebbi céldátumba, akkor megszűnik a szerződésünk a bankkal és így jártunk?
Miért van az, hogy mindenben megfeleltünk eddig is és megfogunk a jövőben is (2021.06.30.) a kormány új rendeletének, de a Takarékbank ebben nem partner?
Ennek az anomáliának és a bank rugalmatlanságának köszönhetően kötelez minket az intézmény, hogy BB energetikai besorolású legyen az épülő ingatlan.
Kérem, ha van tanácsa az ügyben, írja meg. Illetve ha tud olyan hitelintézményt, ahol foglalkoznak CC energetikai besorolású új, most épülő ingatlannal, akkor azzal kapcsolatban is legyen kedves írni egy tippet.
Köszönettel,
Marci

Új házépítésbe kezdtem egyedül állóként 2 gyermekkel. A tervek 2020.március 15-vel készültek el, illetve beadva és a hatóság ez év március 30-i kezdhetőséggel március 20-án befogadta és visszaigazolta.Az építendő ház Energetikai minőség szerinti besorolás: CC (Korszerű). A generál kivitelező 2020.október 30-ára szerződésben vállalta a használatba való átadást. Kérdésem, előzetes banki információ után csak március 1-ig elkészült tervek esetén kaphatok CSOK támogatást. Igaz?

Üdvözlöm.
Kérdésem a J besorolásra lehet csokot kapni?
Edit

Üdv!
Mi most igényeljük a csokot és az energetika G besorolást kapott. Családi házról van szó.
Kérdésem, hogy sikerülhet-e ez miatt vagy nem?
Köszönöm.

Üdvözlöm.
Használt ingatlant szeretnénk vásárolni. Az ingatlanban vegyes tüzelésű kazán biztosítja a fűtést. Fürdőszoba van. Villany van. Víz is van, viszont a meleg víz ellátás nem biztosított. A tulaj korábban leszerelte a bojlert.
Az lenne a kérdésem, hogy így kaphatunk-e Csok-ot?
Válaszát előre is köszönöm.
Gabi.

I energia osztályú lakásra adtuk be az igénylést 2016. 05. 03.-án egyedülállóként 2 gyermekre egy 64 nm-es lakásra, de nincs életveszélyességről szóló papír a lakásról, de a bank a papírokat elfogadta. Van esélyünk megkapni?
Köszönöm.

Üdvözlöm!
Férjemmel 3 gyermeket nevelünk, amiben élünk ház annak csak építtetői vagyunk, nincs a nevünkön semmi.
Érdeklődnénk, hogy mekkora összegre vagyunk jogosultak, használt, felújításra szoruló családi házat vásárolnánk. Lehetséges, hogy a + 10 millió Ft-os kamattámogatott hitelből teljesen felújítsuk?
Köszönjük, kellemes napot!
Nessy

Üdvözlöm
A következő a „problémám”.
Kinéztünk egy ingatlant, ami D energiaosztályú vagy rosszabb, 13,5 M Ft, 176 m2 hasznos alapterületű, szóban meg is egyeztünk, ám az állam által kínált nagyszerű lehetőség miatt az ingatlan árát felvitték 15 M Ft-ra. At szeretném kérdezni, hogy erre az ingatlanra igénybe vehető-e a CSOK?
Mi sajnos kiestünk belőle szerintem, mert párom 2015. januárban töltötte a 40. életévét, egy kislányunk van, aki 2015 decemberben lesz 2 éves.
A kérdésem, igénybe vehető-e erre a házra a csok másoknak, illetve mi jogosultak vagyunk-e bármi támogatásra, köszönöm.

Szeretném kihasználni a családok otthonteremtési kedvezményét. A megvásárolni kívánt ingatlan "F" (átlagos) energetikai besorolásba esik. Kaphatok-e rá támogatást?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlöm.
A párommal és két gyermekemmel szeretnénk szocpolt felvenni. (a ház területe 100 m2) „E” kategóriás házra is megkapjuk a feltüntetett 1,3 milliót vagy ez annál több lehet, esetleg kevesebb?
Köszönöm.

Üdvözlöm!
Egy többlakásos osztatlan közös tulajdonból szeretnénk egy lakást megvenni (pontos tulajdoni hányad megjelölésével és megosztási szerződéssel), de energetikai minősítése csak D. Ebben az esetben is igényelhető a CSOK? Vagyis, így egylakásos lakóépületnek minősül a lakrész és igényelhetek az építésfelügyelet által kiállított hatósági bizonyítványt, hogy nem minősül életveszélyesnek? Attól tartok, hogy sem társasháznak nem minősül, (mert nem albetétesített), sem pedig egylakásos lakóépületnek.
Válaszát előre is köszönöm!

Jó estét!
Az lenne a kérdésem, hogyha találtunk egy egylakásos, komfortos „F” kategóriájú ingatlant, ami igaz elég régi, de minden benne van, ami kell, 1.500.000 Ft-ba kerül. Három gyerekünk van, minden megvan ami szükséges hozzá, akkor a takarékszövetkezet miért nem fogadja el? Azt mondják, a „C” alatti házakra nem lehet igénybe venni a csokot. Most akkor hogyan tovább, hisz csak egy igazolás szükséges az építészeti hatóságtól.
Mit tegyek? Segítsen.
Előre is köszönöm.

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy én kinéztem egy használt ingatlant, aminek a hasznos alapterülete 80-100 m2 között van, de csak F energetikai minősítést kaptam.
Az ingatlan ára 2.500 000 Ft lenne.
Mennyi lenne a támogatás F minősítés esetében?

Üdvözlöm!
Én szeretnék vásárolni egy használt lakást, amelynek területe 75 m2, G energetikás, van tb, köztartozással nem rendelkezem.
Nekem érdemes megigényelni a CSOKOT?

Üdvözlöm!
Családi ház vásárlásához szeretnénk csok-ot igényelni feleségemmel. 1 gyermekünk van, és szeretnénk még egyet (40 év alatt vagyunk).
A megvásárolni kívánt ingatlan 88 m2-es, de ebből 35 m2 szuterénszinten van. Kérdés, hogy ez a terület számít-e a hasznos alapterületbe, vagy csak a fenti 53 m2?
Másik kérdés, hogy van-e arra lehetőség, hogy most a vásárláskor meglévő gyermekünkre igénylünk támogatást, majd később, amikor bővítjük az alapterületet (mert ezt mindenképp szükségesnek látjuk), a 2. gyermekre külön igénylünk támogatást? (Ez esetben már magasabb lenne az összeg, mintha a jelenlegi m2-rel, megelőlegezőt igénylünk, ha jól számolom.)

Szép napot!
Kérdésem az lenne, hogy a hatósági bizonyítvány milyen árban van? Még annyi lenne, hogy melyik papírokat kell elsőnek elintézni? Ha sorjában le tudnák nekem írni, megköszönném.
Előre is köszönöm.

Hozzászólás
Üdvözlöm!
Két gyerekem van, most várjuk a harmadikat. Én nem igényelhetem a CSOK-ot, mert gyesen vagyok. Élettársam 1 éve egyéni vállalkozó. A nagyobbik gyerek az előző kapcsolatomból van, ő nincs a párom nevén.
Kérdésem az lenne, hogy élettársam igényelheti a három gyerek után a CSOK-ot? Önerőnk nincs, egyéni vállalkozóként van esélye hitelre?

Üdvözlőm.
Olyan kérdésem lenne, hogy egy 49 m2-e panel lakásra G energetikai minősítéssel 2 gyermek után mennyi CSOK jár?
Köszönöm.

Jó napot!
Az a kérdésem lenne, hogy van egy ház, végül is parasztház, de komfortos és az energiatanúsítványban csak „F”-re lett értékelve, nos az lenne a kérdésem. hogy a Csok-ot igényelhetnénk-e rá és mennyi lenne amit megkaphatnánk? 2 gyermekünk van.
Köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Társasházi lakás esetén C energia tanúsítványnál kedvezőtlenebb lakás vásárlásra is igénybe vehető támogatás?
Előre is köszönöm a választ.
Üdvözlettel: Beáta

Szeretnék érdeklődni, hogy használt lakás vásárlása esetén mennyi CSOk összeget tudok igénybe venni!
A lakás társasházi, összkomfortos, 56 m2, F energiaminősítésű. 1 gyermek után igényelném.
Fáradozását köszönöm!

Akkor ezek alapján nagyon úgy néz ki, hogy nem tudjuk igénybe venni, pedig ez nem igazságos. Ez a ház egy 65 m2 alapterületű, 2 szoba, konyha, fürdőszoba, speiz. Az előző tulaj előkészítette a terepet a felújításhoz, szóval kihordta a sittet, a régi dolgokat, a fürdőszobát megsemmisítette, már csak az új dolgokkal kell felszerelni. Megvétel után egy festéssel, mázolással, csempézéssel, új kád, új WC, stb. egy hónap alatt komfortossá tehető, de ő már nem akar rákölteni.
Az összes közmű benn van. Erre nem jár a CSOK, miért?
Köszönöm.

Az előző válaszokban nem ezt olvastam.
„Fentiek alapján úgy véljük, hogy az Önök által kinézett házra megkaphatják a CSOK-ot akkor is, ha “C” kategóriánál kedvezőtlenebb minősítést fog kapni az ingatlan, hiszen attól, hogy a fűtésrendszer és a nyílászárók korszerűtlenek, még nem veszélyezteti közvetlenül és súlyosan az élet- és vagyonbiztonságot. Az építési hatóság igazolására viszont szükség lesz.”
Ezek alapján csak annyi a lényeg, hogy legyen fürdőszoba, legyen WC, főzőfülke, legyen benn meleg víz stb., tehát közművesített legyen?
Köszönöm.

Kérdésem az lenne, amennyiben a használt lakóépület energetikai minősítési osztálya kedvezőtlenebb, mint a C kategória, úgy a vonatkozó Kormányrendelet 2§ (1b) pontjában meghatározott hatósági bizonyítvány igényléséhez milyen iratokat szükséges benyújtani az illetékes építésügyi hatósághoz? Szükséges építési engedélyt, használatbavételi engedélyt is csatolni ha a használt lakóépület több, mint 35 éve épült?
Válaszukat megköszönve.

Üdv.
Az lenne a kérdésem, hogy 6 hónapja dolgozom, 1 éves szerződésem van. Szeretnénk használt lakást vásárolni, ami 100 nm hasznos alapterületű. 2 gyermekünk van. Ha kell, harmadikat is vállalunk. A házban gáz, víz, villany. 2 millió Ft. Csak a CSOK-kal megvehető? Én 29, párom 22 éves, élettársi viszonnyal.

Tisztelt Hitelnet!
Az információim szerint jogosultak lennénk a CSOK-ra, 2 gyerekkel, 40 év alatt, használt lakásra.
A kérdésem, ha D vagy E kategóriás a lakás, akkor milyen összeget kaphat, ha 87 m2 és kell-e valamilyen egyéb igazolás, hogy lakható, ha C-nél rosszabb a minősítése.
Az adásvételi szerződést még nem kötöttük meg.
Kérdésem, hogy van-e értelme egy nyílászárócserének a jobb minősítés miatt az adásvételi szerződés megkötése előtt. Továbbá, hogy egy ilyen “felújítás” nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot?
Egy előszerződésre gondoltunk először, majd egy nyílászáró csere, majd az adásvételi szerződés, egy jobb energetikai tanúsítvánnyal. Ez Ön szerint kivitelezhető?
Mennyire fontos, hogy a tulajdoni hányadok hogyan oszlanak meg a házastársak között? Lehet pl. 3/4-ed, 1/4-ed a tulajdoni hányad?
Válaszát nagyon köszönöm.
Üdv. Tünde

Tisztelt Hitelnet!
Azt, hogy milyen energetikai besorolású a már meglévő és felújítandó házunk, azt honnan tudjuk meg? A hitelintézet rendel ki erre szakembert, vagy nekünk kell? És a CSOK mértéke attól függ, hogy a felújítás után milyen energiabesorolást kap a házunk, vagy hogy előtte milyet kapott? Abban esetleg tudnának még segíteni, hogy a CSOK támogatás mértéke a ház alapterületétől is függ, ami maximum 160 négyzetméteres lehet? Emeletes ház esetén mi számít alapterületnek? A lakóterület vagy beleszámít a garázs, pince, kamra, műhely is? Ha a ház alapterülete meghaladja a 160 négyzetmétert, akkor az kizáró ok a CSOK felvételéhez?
Segítségüket előre is köszönöm.