Tisztelt Hitelnet!

A Családok Otthonteremtési Kedvezményével kapcsolatban van egy eléggé speciális kérdésünk.
Jelenleg feleségemmel egy tavaly megkezdett új építésű ingatlanban élünk, amire bár még nincs meg a használatbavételi engedély, két gyerekszoba vakolását/festését/burkolását leszámítva teljesen készen áll a ház. A feleségem nevén azonban van egy régebbi ingatlan (melyet az év eleji földrengések eléggé megviseltek), ő hivatalosan ezen a címen lakik, én pedig még hivatalosan egy harmadik címre vagyok bejelentkezve. Továbbá feleségem jelenleg 20 hetes terhes, az első gyermekünket várjuk.

A rendelet meglehetősen kuszán fogalmaz, hiszen azt írja "mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie", majd úgy fogalmaz, hogy "Az igénylő meglévő lakástulajdona kizárhatja a jogosultságot"

Kérdésem, hogy igénybe tudjuk-e így venni egyáltalán a kedvezményt az új építésű, vagy a meglévő ingatlan bővítésére/felújítására?

Tájékoztatásukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
András

Kedves András!

A szocpolrendelet alapján nem lehet lakástulajdona az igénylőknek néhány kivételtől eltekintve, melyekről IDE kattintva tájékozódhat. Az épülő ház - mivel még nincs használatbavételi engedély - beépítetlen területként van nyilvántartva a földhivatalnál, így ez nem jelent kizáró okot. Sőt éppen ellenkezőleg, fontos, hogy az épülő ingatlan leendő tulajdonosai a támogatott személyek, vagyis Önök legyenek. Abból a szempontból, hogy az építkezéshez jogosultak lehetnek-e a szocpolra, az a kérdés, hogy felesége ingatlana lakóingatlan-e és milyen jogcímen szerezte azt.

Továbbá új ház építése esetén a támogatás igénylésére addig van lehetőség, amíg a ház nem szerez használatbavételi engedélyt, de lényeges, hogy még legalább akkor értékű munkálat hátra legyen, mint amennyi a kedvezmény összege. Ha ez alapján (túl magas készültségi fok) az építkezéshez nem tudják már kihasználni a támogatást, akkor a későbbiek folyamán esetleg a meglévő lakóingatlan bővítéseként lenne erre lehetőség. Felújításra a szocpol, CSOK nem vehető igénybe.

Bővítés esetén is vannak szabályok, amiknek meg kell felelni. Például a lakóingatlan bővítést követő hasznos alapterülete nem lehet több 160 m2-nél. A bővítés esetén előírt további feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm.
2007-ben kaptunk építési engedélyt. Önerőböl kb. 70 százalékosra elkészült az ingatlan 2010-ig. A lakhatási engedélyt nem kaptuk meg, mondván az ingatlan félkész állapotú. Mivel lejárt az építési engedély és a lakásbővítés nem lett befejezve, igényelhető még a csok az ingatlan befejezésére, illetve a lakhatási engedély megszerzésére?
Válaszát előre is köszönöm.