Tisztelt Szakértő!

Szeretnénk igénybe venni a 10+10 milliós csokot, az idén szeretnénk építkezni! Van már 2 gyermekünk és vállalnánk még egy gyermeket! A férjem Németországban kezdett dolgozni 3 hónapja kamionsofőrként, be van jelentve és van német TB, Magyarországon van a hivatalos lakhelye. Előtte itthon dolgozott szintén sofőrként, be volt jelentve, én itthon vagyok bejelentett munkaviszonyba, jelenleg viszont gyeden vagyok, Magyarországon élünk! A férjem bruttó jövedelme 2600€, a nettója 2000-2200€, az én jövedelmem 68.000 Ft.

A másik kérdésem az lenne, hogy a telkünk megvan belterület, de viszont még a polgármesteri hivatal nem hozta be a vezetékes vizet és a tűzcsapot, szennyvíz csatorna sincs, három hét múlva dől el, hogy az idén hozzák-e a vezetékes vizet és a tűzcsapot, szennyvíz csatorna biztos nem lesz egy ideig. Azt a választ kaptuk a polgármestertől, ha az idén nem hozzák be, akkor 2018-2021 között van benne a hivatalos tervében az önkormányzatnak! Fúrt kúttal igénybe vehető-e és lehet-e építkezni?

Ilyen feltételekkel jogosultak vagyunk-e, igényelhetjük-e a csokot?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Andrea

Kedves Andrea!

A CSOK jogosultsághoz az igénylőnek – házastársak, élettársak igénylése esetén legalább az egyik félnek – a kérelem benyújtásakor magyarországi TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. A 10 milliós CSOK igényléshez szükséges 2 éves TB jogviszonyból a fennmaradó időszakra EGT állambeli TB jogviszony is elfogadható, de a kérelem benyújtásának időpontjában fennálló külföldi TB jogviszony sajnos nem. Adott esetben, mivel férje jelenleg is német társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezik, ezért ő nem tud eleget tenni ennek a feltételnek.

Azzal kapcsolatban, hogy Önnek, mint gyeden lévő munkavállalónak az OEP ki tudja-e adni a 10 milliós CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolást, a területileg illetékes OEP tud pontos tájékoztatást adni. Javasoljuk, az érintett hivatal megkeresését ez ügyben.

Ami a közművesítettséget illeti, a vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy amennyiben az adott településen vagy településrészen nincsen közműves szennyvíz-elvezetés, vagy ivóvíz szolgáltatás, de a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, illetőleg a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van, úgy az igénylő jogosult lehet az új lakás építése esetén elérhető 10 milliós CSOK-ra.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Családi lakóház vásárlása előtt állunk. CSOKOT és a támogatott hitelt szeretnénk igénybe venni a vásárláshoz. A településen most készült el a szennyvíz csatorna hálózat. Jelenleg próbaüzem van. Az ingatlan nincs rácsatlakozva a hálózatra, csak a telken belüli felállás van meg. Júliusig kell rákötni Az ingatlan saját szennyvíztárolóval rendelkezik. Ilyenkor is megkaphatjuk a csokot.
Köszönettel.
Norbert