Több olyan otthonteremtési támogatás érhető el jelenleg, amely az elmúlt években időkorlátosan került bevezetésre. Ezek közül a legnépszerűbbek a babváró hitel, a falusi CSOK, a kedvezményes lakásáfa, illetve az otthonfelújítási támogatás. Mindezek 2022-ben lejáró támogatási formák. Ezek közül is a falusi CSOK az, amely a hatályos kormányrendelet alapján már csak rövid ideig, 2022. június 30-ig igényelhető. Sokan vártak a mostani bejelentésre, miszerint a falusi CSOK meghosszabbításra kerül. Ezt támasztja alá a Kormány tegnapi bejelentése, miszerint az év végéig változatlan feltételekkel továbbra is igényelhető lesz a falusi csok.

A falusi CSOK a kistelepülések kedvelt támogatási formája. A támogatást 2019. július 1-én vezették be hároméves időtartamra. A Magyar Falu Program részeként elérhető vissza nem térítendő támogatás lehetőséget nyújt a rendelet által meghatározott településeken történő használt lakásvásárlással egybekötött felújításra és/vagy bővítésre. Aki rendelkezik már lakóingatlannal ezen települések valamelyikén, az önmagában a felújításra, korszerűsítésre, lakószobával történő bővítésre is kérheti a támogatást.

Falusi CSOK 2022. december 31-ig

A bejelentés alapján a falusi CSOK jelenlegi formájában 2022. december 31-ig kerül meghosszabbításra. Így azok az igénylők is be tudják nyújtani falusi CSOK kérelmüket, akik a jogosultsági feltételeket – például megfelelő TB jogviszony igazolása - június 30. után tudják csak teljesíteni.

Falusi CSOK jogosultsági feltételek

A jogosultsági feltételek közül legfontosabb a legalább 1 éves – 10 milliós falusi CSOK esetén legalább 2 éves – TB jogviszony megléte az igénylők egyikének részéről. Mindkét fél részéről elvárás a köztartozás mentesség, valamint a büntetlen előélet.

A falusi CSOK összege

A falusi CSOK összegét a konkrét lakáscél és a gyermekek száma határozza meg. Amennyiben használt lakásvásárlással egybekötött felújításra és/vagy bővítésre történi a támogatás igénylése, úgy az alábbi összegek vehetők igénybe:

  • egy gyermek esetén legfeljebb 600 000 Ft,
  • két gyermek esetén legfeljebb 2 600 000 Ft,
  • három vagy több gyermek esetén legfeljebb 10 000 000 Ft.

Fontos kiemelni, hogy a vásárlására megállapított támogatási összeg nem haladhatja meg a fenti összegek 50%-át! A lakás vételára legfeljebb 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.

Meglévő lakóingatlan felújítása és/vagy bővítése esetén a következőképpen alakulnak az elérhető támogatási összegek:

  • egy gyermek esetén legfeljebb 300 000 Ft,
  • két gyermek esetén legfeljebb 1 300 000 Ft,
  • három vagy több gyermek esetén legfeljebb 5 000 000 Ft.

A felújítási és/vagy bővítési lakáscélra a falusi CSOK abban az esetben is igényelhető, ha a támogatott személy a kérelem benyújtása előtt a felújítani, illetve bővíteni kívánt lakóingatlan megvásárlásához családi otthonteremtési kedvezményt vagy családok otthonteremtési kedvezményét vett igénybe. Ugyanazon gyermek után igényelhető tehát a fenti támogatási összeg korszerűsítésre, bővítésre anélkül, hogy a korábban kapott CSOK összegét le kellene vonni ezen összegből.

Falusi CSOK hitel

A vissza nem térítendő falusi CSOK mellé a legalább 2 gyermek után támogatást igénylők kamattámogatott lakáshitelt is igényelhetnek 3% kamattal.

A kamattámogatott hitel összege:

  • két gyermek esetén maximum 10 000 000 Ft,
  • három vagy több gyermek esetén maximum 15 000 000 Ft.

A korszerűsítésre, bővítésre felvett falusi CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott hitel összege:

  • két gyermek esetén maximum 5.000.000 Ft,
  • három vagy több gyermek esetén maximum 7.500.000 Ft.

A falusi CSOK mellett ÁFA visszatértés felújítás és/vagy bővítés esetén

Aki preferált településen található lakóingatlanát újítja fel vagy bővíti, annak adott az ÁFA visszatérítés lehetősége is. Az ÁFA visszatérítési támogatás összege megegyezik a bővítéshez, illetve a felújításhoz megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5 000 000 forint.

Az ÁFA visszatérítés kizárólag a 27%-os adómértékkel kiállított számla esetén lehetséges. A számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél az 5% ÁFA tartalommal kiállított számla nem fogadható el.

Falusi CSOK-ot és ÁFA együttes igénylése esetén a munkálatokról benyújtott költségvetés összegének el kell érnie a két támogatás együttes összegét.

Segítünk a falusi csok ügyintézésben

A Hitelnet.hu szakértői díjmentesen segítenek a hitel és CSOK támogatások ügyintézésében.

Visszahívást kérek

Személyre szabott falusi CSOK tájékoztatás

Még most sem késő, ha falusi CSOK-ot szeretne igényelni! A Falusi CSOK igényléshez szükséges dokumentumokat ebben a bejegyzésünkben olvashatja el részletesen! Szakértőink minden segítséget meg tudnak adni a támogatási kérelem benyújtásától folyósításig. Amennyiben igénybe szeretné venni a falusi CSOK-hoz kapcsolódó 3% kamatú lakáshitelt is, kérjük, töltse ki online adatlapunk és személyre szabott díjmentes tájékoztatót készítünk Önnek.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése