Jó napot!

Falusi csok igénylése előtt állunk. 2020.02.29-én megvolt az adásvételi szerződéskötés. Mivel az ingatlanon végrehajtói jog volt. A bankkal történt előzetes telefonos beszélgetés során kiderült, hogy ameddig nem lesz rendezve, nem is fognak velünk szóba állni. Szóval mi ezt kifizettük, plusz adtunk előleget is (összesen 1.600.000 Ft). A maradékot pedig a csokból szeretnénk finanszírozni.

Viszont enyhén szólva idegesek vagyunk, hogy a ház megfelel a csoknak. 90 nm-es vegyes falazatú ház. Ma kaptam egy fülest, hogy a konyhának önálló szellőzése kell hogy legyen. Viszont itt nincs ablak. A bejárati ajtó van, ami közvetlen a konyhába nyílik. Ez nem felel meg, illetve a páraelszívó sem az ügyintéző hölgy mondta. Oké, akkor saját költségből csináltatunk egy ablakot az igénylés előtt. Mivel az ügyintéző mondta, hogy ez alapfeltétel.

Fűtés kell a konyhára? Gáz van mindenhol, csak a konyhán és a fürdőbe nincs radiátor. Viszont ott van hozzá a cső. A radiátorokat be lehet írni a költségvetésbe? A fürdőbe sima bedugós hősugárzóval fűtenek.

A költségvetésbe a tetőt, a bádogot, a szigetelést és a színezést szeretnénk. Tartunk attól, hogy a becslő beleköt valamibe és elutasít minket, amikor már nem kis pénzünk benne van. Ha esetleg a falusi csok nem jön össze 5+5, akkor a sima csoknak (2.200.000 Ft), mik a feltételei? A falusi csoknál a becslő meg miket néz?

Válaszukat előre is köszönöm!
Szép napot!
Petra

Kedves Petra!

Falusi CSOK, CSOK igénylésnél nem feltétel, hogy a konyha rendelkezzen közvetlen hőleadó berendezéssel, vagyis fűtéssel.

Míg normál CSOK igénylésnél alapfeltétel, hogy már a támogatási kérelem benyújtásakor rendelkezzen az ingatlan megfelelő fürdőhelyiséggel, addig falusi CSOK igénylésénél ez nem követelmény. Falusi CSOK olyan ingatlan esetében is igényelhető, amely a támogatási kérelem benyújtásakor nem rendelkezik fürdővel. Ez esetben azonban feltétel, hogy a korszerűsítési munkálatok során kialakításra kerül a rendelkezéseknek megfelelő fürdőhelyiség. Ezt a költségvetésben is fel kell tüntetni.

Normál CSOK igénylésnél további előírás, hogy a fürdőhelyiség is rendelkezzen közvetlen hőleadó berendezéssel. Arról, hogy melyek az elfogadható és nem elfogadható fűtési módok, IDE kattintva tájékozódhatnak.

A normál CSOK jogosultsági feltételei – az ingatlan tekintetében – szigorúbbak, mint a falusi CSOK-é. A használt lakás vásárlására vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. A falusi CSOK esetén előírt követelményeket IDE kattintva tekintheti meg.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődnék, hogy egy szoba szellőztetése csak ajtón keresztül lehetséges, az ajtó a verandára nyílik, tehát friss levegőből így lehet szellőztetni, ez megfelel a csoknak? A többi helyiségen van ablak szellőztetni.

Tisztelt Válaszadó!
Érdeklődni szeretnék, hogy alkalmas lehet-e ingatlanom falusi CSOK-ra, ahol a főépület 1 gerincen 60 m2 alapterületű, 3 külön bejáratú lakószoba, folyosó, kamra. A kamrából a főépülethez kapcsolt, nem egy gerincen lévő étkező, konyha és fürdőszoba közelíthető meg (összesen plusz 20 m2)? Térképen fel van tüntetve minden épületrész. Az étkező a verandáról is megközelíthető ugyanúgy, mint a folyosó, amiből a szobák és kamra nyílik. A teljes 80 m2 számít-e falusi CSOK-ban? A főépületben a szobák és kamra miatt nincs víz és szennyvíz, csak vezetékes gáz és villanyvezeték. Minden helyiség szellőztethető (kültéri ajtón vagy ablakon keresztül).
Köszönettel:
Zsolt

Kizaró ok ha a konyhában nincs be vezetve a viz?

Falusi csokra lehetőség van napelemes korszerűsítésre? Eddig központi fűtéssel fával fűtöttünk. Jövőben elektromosra váltunk. Napokban aláírjuk a szerződést a kivitelezővel a napelemre. Élettársi viszony, 2 gyermek.
Ha van lehetőség, kihez kell fordulni?
Várom mielőbbi válaszukat.

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem az lenne, hogy kinéztünk egy családi házat az egyik támogatott településen, ami felújítandó és az ára 4 millió forint. 3 gyermekem van, de mivel szerepelek a KHR listán, így is tudjuk igényelni a 10 millió forintos falusi csokot? Hiteltámogatást azt úgy tudom, nem adják meg KHR listásnak. Ha megkapjuk a támogatást, egy banki szakértőnek utána ki kell mennie ellenőrizni, hogy valóban megfelel-e a Falusi Csok feltételeinek?
Válaszát előre köszönöm.