Tisztelt Fórum!

2005-ben vettünk Budapesten lakást, megelőlegező szocpolt is igénybe véve. 2 gyermeket "vállaltunk" be, akik - nagy örömünkre - 2007-ben, és 2010-ben meg is születtek. Amikor a második lányunk megszületett, a banktól kapott papírokkal az Államkincstárnál el kellett intéznünk, hogy az "eredeti" terhelési és elidegenítési tilalmat, ami az állam nevére szólt, töröltessük, és újat jegyezzenek be (ezt mondjuk nem is értettem, hogy miért kellett, de nem ez a lényeg).

A kérdésem az lenne, hogy a törvény által előírt 10 éves idő mikortól számít ebben az esetben: a második baba megszületésétől, vagy az eredeti szerződés megkötésétől? Magyarán, mikor kérhetem legkorábban az Állam javára szóló elidegenítési és terhelési tilalom töröltetését?

Válaszukat nagyon megköszönném!

Üdvözlettel
László

Kedves László!

Információink szerint a megelőlegező szocpol miatt bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom 10 éve az adásvételi szerződés dátumától számolandó, ám mivel irodánk elsősorban hiteltanácsadással foglalkozik, így ebben a kérdésben nem vagyunk illetékesek.

Kérdésére azonban a hitelfolyósító banktól vagy az Államkincstár területileg illetékes hivatalától pontos választ kaphat! Javasoljuk, hogy ez ügyben az keresse meg az érintett szakértőket!

 





Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
2006-ban vettünk egy társasházi lakást, amire igényeltük a szocpolt egy meglévő és egy vállalt gyermek után, ami teljesült. 2.400.000 Ft-ot kaptunk. A társasház 2007-ben került átadásra, a második fiam 2009-ben született. A kérdésem az, hogy melyik időponttól számítják a 10 évet? Illetve a mostani törvények szerint áthelyezhető egy másik olcsóbb lakásra?
Köszönöm.
Lia

Tisztelt Szakértő!
A következőkkel kapcsolatban érdeklődnék: 2009 márciusban lakáshitelt vettünk fel, melyhez szocpol igénybevétele is történt. (még a régi szocpol szerinti feltételekkel. 1 gyerek 900 ezer Ft, 2 gyerek 1,5 millió Ft). Mi 2 gyerek születését terveztük, ebből az első gyermek már adott volt, mivel ő 2008-ban megszületett.
Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a 2. gyermek megszületésének határideje 4 év vagy 8 év?
Üdvözlettel.

Tisztelt Cím!
2001-ben vásárolt lakásunkra 400.000 áfa állami támogatást kaptunk. Az ingatlan értékesítésekor jegyzői engedéllyel az újonnan vásárolt ingatlanunkra átjegyezték a terhet 2003.05-i bejegyzéssel. Most sajnos újból ingatlancserére kényszerülünk, de kérdés, hogy a “10 év” 2001-től, vagy 2003-tól számít? A teher törlését, vagy újbóli átterhelését kell kérvényeznünk 10 évre?
Válaszát előre is köszönöm!