Tisztelt Szakértők!

Már több banknál érdeklődtünk arról, hogyan és mikor lehet megigényelni a szocpol támogatást, de érdemi felvilágosítást sajnos sehol nem kaptunk. Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, mivel a másokban felmerült kérdések számunkra is hasznosak lehetnek.

2011. szeptemberében kaptuk meg házunkra az építési engedélyt, a kivitelező cég fűtéskész állapotig építi fel a házat, amely napokon belül elkészül. A további munkálatokat már egyénileg oldanánk meg, és a nyár elején szeretnénk beköltözni. Egyikünk tulajdonában sincs még lakás, ez lesz az első saját otthonunk. Az építéshez hitelt nem vettünk fel, és nem is szándékozunk ezután sem hitelt felvenni.

Jelenleg második gyermekünket várjuk, várhatóan június 20-án fog megszületni. Kérdésem: Őt már figyelembe lehet venni a szocpol igénylésénél akkor is, ha élettársak vagyunk? Párom azt az információt kapta, hogy csak házastársak esetén lehet úgymond gyermekeket vállalni, élettársak esetében nem.
Mivel élettársak vagyunk, számunkra az is kérdés, hogyan kell igazolni az élettársi kapcsolatunkat? Közjegyző által hitelesített nyilatkozatra lesz szükség? Erről sajnos még sehol nem kaptam információt.

Válaszukat köszönöm,
Kati

Kedves Kati!

A január 01-től hatályos lakásépítési támogatásra vonatkozó kormányrendelet valóban előírja, hogy megelőlegező támogatás igénybevételére 40 év alatti házastársak lehetnek jogosultak.  Élettársi kapcsolat esetén nem igényelhető a szocpol "vállalt" gyermek után.

Továbbá lényeges, hogy a jelenlegi támogatási forma 1 gyermek után nem jár. A jogosultsághoz legalább 2 (meglévő/vállalt) gyermek szükséges. Önök számára két megoldás van a szocpol igénylésére:

az egyik, hogy megvárják a második gyermek megszületését, meglévő gyermekek esetén ugyanis nem feltétel a házasság, élettársak is jogosultak lehetnek rá. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni azt az előírást, hogy új lakóház építése esetén a jogosultság megállapítását még a használatbavételi engedély kiadása előtt kell kérni a hitelintézettől. A lakhatási engedély megszerzése után már kérhető a lakásépítési támogatás.

A másik alternatíva, hogy a baba megszületése előtt házastársként igénylik az egy meglévő és egy vállalt gyermek után a szocpolt.

Mivel a bankok szocpolra vonatkozó eljárási rendje még nem alakult ki, ezért nincs információnk arról, hogy az élettársi kapcsolatot milyen dokumentummal kell igazolni. Korábban elég volt az adott hitelintézet általi formanyomtatvány kitöltése, melyben arról nyilatkoztak, hogy mióta áll fenn Önök között az élettársi kapcsolat.

 

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

29 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Élettársak egy meglévő közös gyermek mellett vállalt második gyermekre is igényelhetnek-e CSOK-ot, vagy csak a meglévő gyermekre?

Tisztelt szakértő!
Mi vártunk júliusig a ház bővítésével a szocpol miatt. Mindent beszereztünk (iratokat) kivéve az egészség pénztárnál nem kaptunk igazolást, arra hivatkoztak, hogy nem adhatnak. Én júniusban szültem, ezért TGYÁS-en vagyok, férjem a bányától korkedvezményes nyugdíjas (mindketten 40 évesek vagyunk), ez volt az indok amiért nem adhatnak. Szeretném megkérdezni, hogy ezért miért nem kaphatunk igazolást, ha járna hová forduljunk? A második kérdésem, jár-e a szocpol a tetőt szednénk le az alsó részen a terasz helyén szobát építenénk és új koszorúval és másfajta tetővel a tetőteret beépítenénk (nem lenne magasítás, csak a tetőtérben alakítanánk ki szobákat). Ez már hitelesített tervrajzon van. Erre igényelhetünk-e szocpolt?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Párommal élettársi viszonyban élünk, gyermekünk még nem született. Kérdésünk az lenne, hogy házasság nélkül, két vállalt gyerekre kaphatunk-e az új jogszabályok szerint szocpolt használt ház vásárlására?
Válaszát előre is köszönjük.

Szocpol előleget csak házastársi/élettársi jogviszony esetében lehet igénybe venni?

Tisztelt Hitelnet!
A párom 32 éves, én pedig 20. Van már egy kislányunk, de mivel tervezünk még gyerekeket, ezért úgy szeretnénk igénybe venni a szocpolt, hogy a már meglévő egyre és a tervezett kettőre. Viszont azt olvastam, hogy a tervezett gyerekek esetén házasság szükséges, de a meglévőnél nem.
Tehát a kérdés az, hogy elég-e az élettársi viszony avagy sem?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv.: Mariann

Tisztelt Hitelnet!
Élettársammal fél éves gyermekünket neveljük. Az olvasottak alapján előre vállalt gyermek is meglévőnek számít.
Tehát ha nekem van egy gyermekem és papíron vállalok még egyet, akkor megigényelhetem a szocpolt?

A kérdésem az lenne, hogy mi szükséges a felvételhez? Csak házasoknak jár? Eddig nem voltunk közös lakcímre bejelentve. Születőben van az 1. gyermekünk, de szeretnék majd még egyet, szóval 2 gyermekre előre fel lehet-e venni? Mekkora összeg járna és esetleg hitelt lehetne-e mellé igényelni 4 órás bejelentéssel?
Válaszát előre is köszönöm.

Érdeklődni szeretnék, hogyan vehetném igénybe a megelőlegezett szocpolt? Élettársi kapcsolatban élek, de még nincs gyerekünk. Azt olvastam, akinek nincs gyereke az is igénybe veheti. 2 gyereket kell ahhoz bevállalni úgy, hogy 8 év alatt kell megszülessenek. Közcélú foglalkoztatásban dolgozunk a párommal együtt folyamatosan, 1-2 hónap megszakítással.
Előre is köszönöm a segítségét és várom válaszát.

Érdeklődni szeretnék, hogy jelenleg 1 szerkezetkész házat szeretnénk megvenni a párommal, remélhetőleg még februárban. Gyermekünk még nincsen, illetve az esküvő is csak az ősszel lesz. Így is lehetséges a szocpol igénylése? Illetve ha igen, akkor meddig kell benyújtani az igénylést, hogy ne csússzunk le róla?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlöm!
A párommal tavaly kezdtünk bele az építkezésbe. Idén szeptemberben lesz az esküvőnk! A ház már tető alatt van. Minden egyéb feltételnek megfelelünk (kor, köztartozás, munkahely), csak a házastársi kapcsolatnak még nem! Csak esküvő után lehet igényelni a megelőlegező szocpolt? Mennyi az átfutási ideje és hol lehet igényelni?
Előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Csaba

Nem vagyunk összeházasodva. 1 kislányunk van. Ha bevállalunk még 1-et így el lehet intézni a szocpol támogatást?

A párom betöltötte a 40. életévét, de eddig nem volt tulajdonában semmilyen ingatlan. Jelenleg egy 1 éves gyermekünk van és élettársi viszonyban élünk. Szeretnénk építkezni a közeljövőben.
A párom kora teljesen kizáró tényező? Az élettársi viszony elegendő, vagy házasnak kell lenn? Ha felépül az új ház, akkor a tulajdoni viszonyoknak hogyan kell alakulnia? Kötelező az 50-50%?
Köszönöm.

Az lenne a kérdésem hol tudom igényelni a szocpolt? Egy gyerekünk van, de vállalnánk még egyet, ha lenne lakásunk. Házasnak kell lenni vagy elég, ha élettársak vagyunk és közös a gyerekünk?

Tisztelt Uram!
Köszönöm szépen gyors válaszát előző kérdésemre. Egy másik hozzászólásban olvastam, hogy a ház energetikai besorolást illetően az építőhatósághoz kell fordulni. Ezek szerint nem elég az a számítás, amit az engedélyezett tervdokumentációban a tervező és egyben kivitelező cég megadott? Ez a számítás is a minisztérium által meghatározott módon történt, és nyilván hivatalosan elfogadott, miután az építőhatóság engedélyezte az építkezést ezen tervek és számítások alapján.
Köszönöm, Kati

Kedves válaszadó!
Jelenleg élettársi viszonyban élek a párommal és 6 esztendős nevelt gyerekemmel, és ezen szeretnénk változtatni szocpol igénybevételével. Nem szeretnénk új lakást építeni, inkább egy kész házba szeretnénk beköltözni, mert építeni munkánk miatt még szinte mindennapos feszültséget jelent az is, hogy ki viszi illetve hozza el a gyereket. Ha jól olvastam a cikket, akkor valóban van erre lehetőség?
Ha lehetséges mekkora tőkével kell rendelkeznünk, illetve mekkora az igényelhető támogatás, illetve hogyan zajlik ilyen esetben ez a procedúra?
Válaszát előre is köszönöm:
Pista