Tisztelt Cím!

A segítségüket szeretném kérni. Férjemmel együtt lakásvásárlásra felvettük a 2 gyerekre járó megelőlegező szocpolt. 2006-ban. 2009-ben megszületett a kislányom. Ezt megelőzendően 2008-ban 8 hetes terhesen elvetéltem. 2012-ben a kislányom leukémiás lett. Azóta én nem dolgozom, vele vagyok itthon gyermekápolásin. Sajnos nem tudjuk, hogy az első kisbabánkat miért vesztettük el és azt sem, hogy a második miért lett rákos. Bár a kislányom már befejezte a kemoterápiás kezelést, de eddig nem mehetett közösségbe, így én sem tudtam visszamenni dolgozni. Sajnos tudjuk, hogy kicsúsztunk az időből, de ez önhibánkon kívül történt, mert az utóbbi 2 év számunkra a gyermekünk életért folytatott harccal telt, így nem mertünk még csak gondolni sem egy újabb babára. Sajnos azt sem tudhatjuk, hogy később nem tér-e vissza kislányomnál a betegség. Még nem telt le a kritikus 5 év sem.

Szeretném megkérdezni, hogy mindezek mellett van-e lehetőség arra, hogy a 2. gyerekre vonatkozó szocpol visszafizetésétől eltekintsenek? Elfogadhatják-e azt, hogy két terhességből egy gyermek született?

Sajnos, az életünk így alakult, nem mi akartuk ezt, így nem érezzük jogosnak a szocpol visszafizetését. Mi szerettük (szeretnénk) volna a férjemmel a legjobban, ha a gyermekünknek testvére születhetne. De nagyon félünk, mert egy gyermeket idő előtt elveszítettük, a másik rákos lett......
Nem sok jóban bízom a válaszukkal kapcsolatban, de szeretném megkérdezni, hogy milyen lehetőségeink vannak a fentiek alapján. Számíthatok-e méltányosságra a visszafizetéssel kapcsolatban.

Segítségüket előre is köszönöm: Mónika

Kedves Mónika!

A 2009. július 1. előtt hatályos jogszabályok alapján vannak bizonyos esetek, amikor a megelőlegező szocpolt teljesítettnek kell tekinteni abban az esetben is, ha nem születik meg a vállalt gyermek. Ezek közül az esetek közül a következő az, amire hivatkozással esetlegesen beadhatják a visszafizetési kötelezettségtől való eltekintésre irányuló kérelmüket:

A vállalt első gyermek a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet 1. mellékletében K), L), M) vagy N) 1. betű- és számjellel megjelölt fogyatékossága fennáll, vagy P) betűjellel megjelölt többszörös és összetett betegségben szenved, és többszörös és összetett betegségei közül legalább az egyik K), L), M) vagy N) 1. betű- és számjellel megjelölt fogyatékosság.

Fenti esetben a folyósító hitelintézethez benyújtott - a fentiek igazolását is tartalmazó - kérelemre a gyermekvállalást teljesítettnek kell tekinteni és a hitelintézettel a kedvezményre kötött támogatási szerződés alapján az ingatlan-nyilvántartásba jelzálogjogot és elidegenítési-terhelési tilalmat kell bejegyezni az állam javára.

E kérelmüket az igazolás kiállításától számított 60 napon belül, de legfeljebb a megelőlegezésről szóló szerződésben vállalt határidő leteltéig lehet benyújtani.

A 8 hetesen történt vetélés nem fogadható el a gyermekvállalás teljesítéseként.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Címzett!
2006-ban igényeltünk 2 gyerekre megelőlegezett szocpolt. Mivel 2 év után nem született gyerekünk, orvoshoz fordultunk. Vizsgálatok, inszemek, lombikok következtek. Végül örökbefogadást indítottunk. Meghosszabbíttattuk a szocpolt 2 évvel, ami most januárba járt le. Babánk 2 éve megérkezett. 2016 szeptemberben beadtuk az újbóli örökbefogadási igényünket. Ami közel másfél éve folyamatban van. Biztosan meglesz a tesó, csak idő kérdése.
Kérdésem: a szocpolt kamatostul elkezdik visszafizettetni velünk, ha megérkezik a tesó onnantól megszüntethető a szocpol visszafizetés? A kicsire milyen módon tudom igénybe venni? A kamatot ilyen esetben méltányosságból elengedhetik? Hisz biztos a kicsi érkezése, csak ez nem 9 hónap mint egy terhesség esetében.

Lakást vásároltunk, hitelt vettünk igénybe, vállaltunk 2 gyereket. Valahogy elfelejtettük a gyermek születését követően ezt bejelenteni /ami 60 nap/.
Most az a helyzet, hogy vissza kell fizetnünk egy jelentős összeget 30 napon belül.
Nem követtünk el csalást, 2 gyerek van.
Van lehetőség a büntetés elengedésére?
Köszönettel venném válaszukat.
K.-né