Tisztelt Hitelnet!

A megelőlegező szocpol igény benyújtásakor 2 gyermeket "vállaltunk fel", ebből 1 gyermek már megszületett az igény beadásakor. "Súgtak", hogy első körben nem számíthatunk valószínű pozitív elbírálásra, mivel nem állunk a bankkal semmilyen más jellegű kapcsolatban.

Még nem született végleges válasz a benyújtásunkra, azonban jelenleg úgy néz ki, hogy a második babánkkal vagyok várandós. Megelőlegező lakásépítési támogatásnak számít-e ez még? Illetve csak a gyermek megszületésétől számít nem megelőlegezőnek a támogatás? Esetleg már a "terhesség" idején orvosi igazolással is el lehet érni, hogy ne megelőlegezettnek számítson az igényünk? Mivel így talán a bank is könnyebben beadná a derekát a pozitív elbírálás felé.
Ilyen helyzetben mit lehet tenni?

Köszönettel: Nóra

Kedves Nóra!

A megelőlegező szocpol, illetve szocpol bírálatát nem befolyásolja az esetlegesen már fennálló banki kapcsolat. Amennyiben a vonatkozó kormányrendelet szerint jogosultak rá, akkor a hitelintézet nem utasíthatja vissza a támogatás nyújtását.

Megelőlegező lakásépítési támogatásról a gyermek megszületéséig beszélhetünk. Az úgynevezett megelőlegező kölcsön akkor alakul át kedvezménnyé, ha a gyermek megszületett. A gyermek születése előtt kiadott orvosi igazolás nem elegendő a kedvezménnyé váláshoz.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeretnék érdeklődni, hogy mikor kaphatnám meg a megelőlegező kölcsönt, ha 3 hónapon belül szeretnék lakást vásárolni és 1 gyermek után mennyi a szocpol vagy még egy gyermekvállalást 5 éven belül szeretnénk, akkor is megkaphatnám a kölcsönt vagy nem?
Köszönöm.
Krisztián

Tisztelt Címzett!
2008-ban építkeztünk, felvettünk meglévő gyermekre 900 E szocpolt és kértünk 1,5 M Ft megelőlegezést 2. gyermekre. A 2. gyermek mos fog megszületni még a megelőlegezés lejárta előtt, azonban időközben tavaly év végén vásároltunk másik ingatlant.
Kérdésem: Önök szerint megvonhatják-e tőlem a megelőlegező kölcsön szocpollá átalakítását azzal az indokkal, hogy most már nem teljesülnek a személyi feltételek, bár 2008-ban még teljesültek.
Kérem szíves állásfoglalásukat ügyben.
Köszönöm, Ádám

Kérdésem az volna, hogy amikor a szocpolt megigényeltük, már terhes voltam az első babával, így a második babára mennyi időnk van?

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A kérdéseim a következők:
1. 2005-ben építkezni kezdtünk a férjemmel, ekkor én már babát vártam. A házunkra megelőlegező szocpolt vettünk fel 2 gyermekre. Ezt 2006-tól számolják, mivel 2006-ban kaptuk meg a lakhatási engedélyt a házra, vagy már 2005-től, mert ekkor igényeltük?
(Csak szocpolt igényeltünk, hitelt nem.)
2. Amennyiben a lakhatási engedélytől számít, akkor ebben az időben már megszületett az első gyermekünk (pontosan: 2005.11.22.-én), így ez is megelőlegező szocpolnak számít-e vagy simán csak szocpol?
3. A 2. gyermekünk is megszületett 2007-ben. 8 vagy 10 évnek kell eltelnie, ahhoz, hogy a házunkat eladva, ne kelljen visszafizetni semmit?
Köszönöm válaszát!

Tisztelt Szakértő!
2007-ben kezdődő építkezésünkhöz a lakáshitelen kívül megelőlegező kölcsönt is vettünk fel két gyermekre. Vállaltuk, hogy két gyermekünk születik 8 éven belül. Az első után minden a maga rendje és módja szerint lezajlott a bankban, így még 1,5 milliónyi megelőlegező kölcsönünk maradt.
Most viszont ikrekkel vagyok várandós, ezért azt szeretném megtudni, hogy amikor megszületnek, van-e még lehetőségünk további kölcsön felvételére, mert a házon lenne még mit építeni, és így nem “csak” kettő, hanem három gyermekünk lesz.
Válaszát előre is köszönöm:
Nikolett

Tisztelt Hitelnet!
Azt szeretnénk megtudni férjemmel, hogy nekünk nincs még gyerekünk, de szeretnénk vállalni (2 gyereket). Úgy is igényelhető gyerekvállalással a szocpol, ha még nincs meglévő gyerekünk? Addig míg nincs házunk, nem szeretnénk gyereket vállalni, ezért szeretnénk így igényelni. Én 19 éves leszek hamarosan, van már fél év munkaviszonyom, a férjem 22 éves.
Köszönjük előre is megtisztelő válaszukat.

Tisztelt Tanácsadó!
Az előző levelet szeretném kiegészíteni azzal, hogy Jelenleg csak az OTP és az FHB ad szocpolt. Nekünk az AXA-nál van hitelünk, ami úgynevezett szakaszos folyósítású. Már csak 5% van visszatartva amit a használatba vételi engedéllyel lehet „kiváltani”. Azért vártunk az engedéllyel, hogy jogosultak legyünk a szocpolra. Az AXA nem foglalkozik szocpollal. Az OTP úgy nem ad szocpolt, hogy más banktól van még folyamatban lévő hitel. Az FHB a szakaszos folyósítás miatt nem akarja vállalni.
A következő választ kaptuk a banktól:
„Első körben elutasították! Egyedi engedélyt kell majd hozzá írni. Valami banki kapcsolatot nem tudnátok bevállalni? Mert így nem hiszem, hogy el fogják pozitívan bírálni. ”
Az benne van a kormányrendeletben hogy csak OTP-s és FHB-s hitellel rendelkezők nyújthatnak be szocpol kérelmet, vagy akik csak már a meglévő gyermekükre szeretnék igénybe venni?
Köszönöm a válaszát előre is.
Üdvözlettel.
Balázs