Üdvözlöm!

Azt szeretném megtudni, hogy ha nekünk már van egy gyermekünk és aláírunk még egy gyermekre, az lehetséges így? Régen ezt lehetett. Jelenleg is megvan még ez a lehetőség? Mi bővíteni szeretnénk a házat, mert a párom édesanyánál lakunk és elég kicsi a hely. Azt szeretném megtudni még, hogy hogy is megy ez és kit kell evvel kapcsolatban megkeresni?

Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Renáta

Kedves Renáta!

Ha házasságban élnek, egyikük sem múlt el 40 éves és a megelőlegező szocpolkérelem benyújtásáig nem is töltik be ezt az életkort, akkor jogosultak lehetnek még egy gyermek vállalására. Ezt azonban csak új ház építése és újépítésű lakóingatlan vásárlása esetén lehet megtenni, lakásépítési támogatás ugyanis csak az előző két esetben vehető igénybe. A lakásbővítés nem tartozik jelenleg az egy összegű, állami támogatással finanszírozható lakáscélok közé.

Mivel a ház párja édesanyjának a tulajdona, ezért ha annak tetőterében különálló, saját lakást alakítanának ki - tehát nem a meglévő házat bővítenék lakószobával - akkor házasként jogosultak lehetnének a megelőlegező szocpolra, illetve szocpolra. A támogatás összege két gyermek esetén 800 és 1.690.000 Ft között alakul, a hasznos alapterülettől és az új lakás energiahatékonyságától függően. Arról, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni az új lakásépítés esetén, IDE kattintva tájékozódhat.

Amennyiben nem szeretnének egy teljesen új lakást kialakítani, csak lakószobával növelni az alapterületet és a lakásbővítés mellett maradnak, akkor érdemes lenne néhány hónapot várni. 2015. július 1. után ugyanis erre a célra is igényelhető lesz a gyermekek után kérhető Családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK), melyet vállalt gyermek után is igénybe lehet venni, fenti feltételek teljesülése esetén. A bővítéshez igényelhető CSOK feltételeiről, összegéről további részleteket IDE kattintva tudhat meg.

Ha a munkálatok elvégzéséhez kölcsönre is szükségük lesz, akkor az elérhető legkedvezőbb lakásbővítési hitelekről Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket online ajánlatkérő adatlapunk kitöltése után!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztel címzett!
Családi házunk tetőtér beépítésére szeretnénk megelőlegező szocpolt felvenni, 2 gyerek vállalása estén.
Honnan tudom meg, hogy milyen energetikai osztályba tartozik a ház?
Milyen papírok kellenek a benyújtáshoz?
Mit néznek ilyenkor? Mi miatt nem kaphatja meg az ember a megelőlegező szocpolt?
Ilyenkor tesznek valamit a házra? Például x ideig nem adhatom el? Vagy mást?
Ha nem teljesül a 2 gyermek, mert csak 1 születik, akkor a teljes összeget vissza kell fizetni vagy csak az 1 gyerekre járót?

Üdvözlöm!
Van egy családi házunk és szeretnénk bővíteni és az lenne a kérdésem, hogy szocpol kapható-e rá vagy korszerűsítésre? 2 gyerek van, 1-re igénybe lett véve egy másik házon, illetve működik-e még a megelőlegezett szocpol?
Válaszát köszönöm.