Megelőlegező szocpol egy részének visszafizetése

Tisztelt Hitelnet!

Segítségüket szeretném kérni: Férjemmel 2006-ban vettünk fel kiegészítő kamattámogatású hitelt és hozzá 2 gyermek után (2,4 millió forint) szocpolt (megelőlegező kölcsönt). Az egyik gyermek megszületett, melyet be is jelentettünk a banknak, viszont nagyon úgy néz ki, hogy nem vállalnánk a 2. gyermeket. 2014 februárban jár le a vállalt 8 éves időtartam.

Kérdéseim:
1.) Ilyenkor mi a teendő? Már előre kell szólni, és akkor nem kell legalább azokat a kamatokat kifizetni?? Vagy meg kell várni a lejártát és majd szól a bank?
2.) Hogy tudom kiszámolni a kamatokat egyáltalán, hogy pontosan mennyi lesz?
3.) Van lehetőség, hogy kamatokkal együtt a hitelhez írják a tartozást? Illetve itt is az a kérdésem, hogy hogyan tudom kiszámolni, hogy mennyivel nőne a havi törlesztő részletem?

Várom szíves válaszukat és segítségüket előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!

Megelőlegező szocpol visszafizetésének gyakorlatát illető kérdésekben irodánk nem illetékes. Amennyiben nem kívánják teljesíteni a gyermekvállalást, akkor célszerű volna erről a hitelnyújtó bankot tájékoztatni, s az ebben illetékes ügyintéző felvilágosítást fog adni Önöknek a visszafizetés menetéről és a visszafizetendő – kamattal növelt – összegről.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő! 2005-ben lakáshitelt vettünk fel új lakás vásárlásához. Megelőző kölcsönt is igényeltünk 2 gyermek után. Sajnos a határidő lejártáig 1 gyermekünk született, így a meg nem született gyermek után kamattal együtt vissza kellett fizetnünk a második gyermekre eső részt. (1,5 millió+600 ezer kamat). A kamatot egyben befizettük, a 1,5 millióból lett egy újabb kisebb hitel a lakáshitel mellett. 8 hónappal később ikreink születek, így igényeltük az utólagos szocpolt, amit meg is kaptunk. (1,5+1,4 millió.) Kérdésem : 1. A nem teljesült gyermek utáni hitelünk ebben az esetben megszűnik? 2. Ha megszűnik, az eddig befizetett részletek, és a kamat is visszajár?… Továbbiak »

Kedves Brookie!
Ebben a kérdésben irodánk sajnos nem illetékes, a hitelnyújtó banknál érdeklődhetnek.

2006-ban 2.400.000 Ft-ot vettünk fel lakásépítéshez vállalva 2 gyereket. Sajnos sehogyan sem sikerült a gyermekvállalás. Beültetés sem jöhet szóba állapotom miatt. Mennyi összeget kell visszafizetni az OTP részére? Orvosi igazolással bizonyítottan elkerülhető, hogy a töke összege után kamatot nem kelljen fizetni, mivel önhibánk miatt nem tudtuk teljesíteni vállalásunkat?
Válaszukat előre is megköszönve.

Kedves Hilda!
Ha az igénylő házaspár a gyermekvállalását nem teljesíti, de a 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet szerinti egészségügyi szolgáltató igazolja, hogy a gyermekvállalás azért nem teljesült, mert az igénylőkkel szemben az IVF kezelés megkezdése előtt, vagy az IVF kezelések közben a 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet 1. § (2) bekezdése szerinti kizáró egészségügyi ok merült fel, a megelőlegezés ideje alatt az állam által megfizetett ellenszolgáltatásokat nem, hanem kizárólag a megelőlegező kölcsön tőkeösszegét kell visszafizetnie. A hitelintézet csak olyan igazolást fogadhat el, amely alapján megállapítható, hogy a megelőlegező kölcsönszerződés megkötésének időpontja megelőzi a kizáró ok megállapításának első időpontját.

Mi lesz a 2 gyerekre vállalt szocpollal lakáscsere esetén, ha még csak 1 gyerek van? 2009-ben vásároltunk új építésű társasházi lakást, amire kamattámogatott forinthitelt és szocpolt vettünk fel. 2 gyereket vállaltunk be. 2012-ben megszületett első gyermekünk, ami miatt szükségessé vált, hogy nagyobb lakásba költözzünk. Lefoglalóztunk egy szintén új építésű társasházi lakást, ami nagyobb és drágább, mint az előző. Ez most épül, ősszel várható a szerkezetkész átadás. Közben meghirdettük a jelenlegi lakást, amire most konkrét vevőnk van. A gondunk az, hogy a bank és az Államkincstár mást mond a tennivalókról. Mi úgy gondoltuk, hogy visszafizetjük a forinthitelt, a teljes szocpolt, 2,4… Továbbiak »

Üdvözlöm!
A következő lenne a kérdésem. Most szeptemberben lejár a hitelünk, illetve a szocpol határideje. 2 gyermeket terveztünk 5 éve, így ennek megfelelően vettük fel a szocpolt.
Sajnos az évek múlásával az életünk nem úgy alakult, ahogy azt elterveztük. Már 5 lombik programon vagyunk túl, sajnos sikertelenül. Ebben az esetben van lehetőség halasztást, vagy kedvezményt kérni?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Uram (ill. hölgyem)! 2006-ban megelőlegező szocpolt vettünk fel 2 gyermek vállalására (2.4000.000 F.) új lakás vásárlásához. Két év van vissza a visszafizetésig, de a gyermekvállalásunk nem sikerült. Kétszer volt beültetésem sikertelenül, a férjem kerekesszékhez van kötve, gerinctörése volt, tehát a lényeg, hogy egészségi okok miatt nem sikerült a gyermekvállalás. Ez az egészségi állapot a szocpol vállalásnál is jelen volt, de mi nem tudtuk, hogy nem lehet beültetéssel közös gyerekünk. Az a kérdésem ebben az esetben, méltányosságért lehet fordulni valahova? Vagy 2.400.000 Ft helyett mennyit kell visszafizetnünk? Mert arról értesültünk, hogy a MÁK napi kamattal fizetteti vissza 8 év után… Továbbiak »

A 2. babánk a megelőlegező kölcsön lejárata után 2 évvel született meg. Eddig fizettük visszafele a kölcsönt (átalakították hitellé, mert nem adtuk fel a reményt és nem kértünk zárást), most pedig jóváírják nekünk ezen a számlán a 1500 000 Ft, illetve a lakáshitel számlán a maradékot. Persze ez így azt jelenti, hogy a már visszafizetett összeget elveszítjük, és a baba után már nem kapunk valójában csak kb. 700 000 Ft-ot, a szocpol kevesebb mint felét. Kérdés, hogy ez így rendben van-e, ez baba így már csak 2. rangú állampolgár.

Lányomék 2005-ben megelőlegezett szocpolt kaptak 2 gyermekre. Gyermek nem született, lányomék 2011. évben elváltak, a lakáshitel, szocpol visszafizetést ő vállalta. Most gyermeket vár, aki 2013. júniusban születik meg. Érvényesítheti-e a korábban igénybe vett szocpol támogatásnak hitelből történő leírását a baba megszületésekor?

A feleségem és én pár évvel ezelőtt felvettük a megelőlegező kölcsönt 2 gyermek után. Úgy alakult, hogy külön élünk, de nem váltunk még el. Az egyikünk megvenné a másik részét az ingatlanban. Ebben az esetben hogyan alakulna a kölcsön, ha a másik fél már nem lenne adóstárs sem? Vissza kellene fizetni egyből? Amúgy még van 4 év a visszafizetésig.


16
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x