TC!

Gyermekre váró, leendő örökbefogadó házastársak vagyunk és használt családi ház vásárlása előtt állunk. Egy, legfeljebb két gyermeket szeretnénk örökbe fogadni. Az örökbefogadási folyamat 2 éve tart, érvényes határozattal rendelkezünk. Egyikünk még éppen 40 év alatti. Feleségemnek van egy felnőttkorú gyermeke az előző házasságából. A megvásárolni kívánt ingatlanra adásvételi szerződést még nem kötöttünk, de foglalót már tettünk le. A “hitelintézetünknél” azt mondták, hogy mi nem tudjuk igénybe venni a CSOK-ot.

Kérdéseim:
– mik lehetnek az elutasítás okai?
– lehet az a probléma, hogy tulajdonosai vagyunk már egy ingatannak 50-50%-ban?
– annak ellenére, hogy ez állami kedvezmény lenne ugyebár, szabhatnak a bankok saját feltételeket az elbírálásnál?
– lehet bármi oka, van lehetősége egy banknak “megtagadni” a kedvezményt, ha egyébként minden feltételnek megfelelünk?

Időközben leszűkült a kör, hogy miért nem vagyunk jogosultak a CSOK-ra: a bank szerint örökbefogadó szülők akkor jogosultak a CSOK-ra, ha a gyermek és az örökbefogadásról szóló határozat már náluk van. Valóban ezt írja a törvény? Ha igen, elég érthetetlen számomra, hogy amíg vér szerinti szülők akár 3 gyermeket is vállalhatnak előre, addig az örökbefogadók tulajdonképpen egyet sem.

Köszönöm a választ előre is!
Köszönettel: Zsolt

Kedves Zsolt!

Ha az igénylő meglévő gyermekre tekintettel szeretné igénybe venni a CSOK-ot, s az nem vér szerinti, hanem örökbefogadott gyermek, akkor a jogosultságnak valóban feltétele az örökbefogadást a gyámhatóság engedélyező határozatával igazolni. Ám véleményünk szerint jelen esetben nem erről van szó. Önök nem meglévő gyermek után szeretnék igénybe venni a támogatást, hanem vállalt gyermek után igényelnének megelőlegező CSOK-ot.

Megelőlegező CSOK igénylésének alapfeltétele, hogy házasok legyenek és legalább egyikük 40 év alatti a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor. Ha ennek a feltételnek – és az egyéb CSOK előírásnak – megfelelnek, akkor véleményünk szerint jogosultak lehetnek a kedvezményre.

Az már egy másik kérdés, hogy a gyermekvállalás örökbefogadással is teljesíthető, s csak ennek igazolására kell majd bemutatni az örökbefogadásról szóló határozatot a gyermek további személyes okmányaival együtt. A gyermekvállalás teljesítésére azonban a támogatási szerződés megkötését követően 4 év áll rendelkezésre, amennyiben 1 gyermeket vállalnak a megelőlegező CSOK kérelemben, tehát véleményünk szerint a hitelintézet által kért dokumentum bemutatására 4 évük van. Továbbá ha a fiatal házaspár a gyermekvállalást örökbefogadással kívánja teljesíteni és a gyámügyi feladatkörében eljáró kormányhivatalnak az örökbefogadásra való alkalmasságot megállapító határozatát a hitelintézet részére a gyermekvállalás teljesítésére vonatkozó határidő lejárta előtt bemutatja, a gyermekvállalás teljesítésére vonatkozó határidő két évvel meghosszabbodik.

Amennyiben a hitelintézet elutasítja megelőlegező CSOK kérelmüket, úgy – az írásbeli elutasítás kézhezvételétől számított 15 napon belül – a családi otthonteremtési kedvezményre jogosító feltételeknek való megfelelés megállapítását kérhetik a járási hivataltól. A járási hivatal megkeresésére a hitelintézet 8 napon belül köteles megküldeni a járási hivatalnak a kérelem elutasítását megalapozó iratok másolatát. Ha a járási hivatal megállapítja, hogy a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor előírt feltételeknek megfeleltek, a hitelintézet e feltételek fennállásának hiányára hivatkozással a CSOK igénybevételéről szóló szerződés megkötését és a kedvezmény folyósítását nem tagadhatja meg akkor sem, ha a lakáscél időközben megvalósult.

Ha mindketten betöltik 40. életévüket a CSOK kérelem benyújtásakor, úgy megelőlegező CSOK-ra már nem lehetnek jogosultak, csak meglévő gyermek után igényelhetik a támogatást. Ez esetben az örökbefogadott gyermeknek a CSOK kérelem benyújtásakor már Önökkel közös háztartásban kell élnie a jogosultsághoz és rendelkezni kell az erről szóló határozattal is.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

TC!
Nagyon köszönöm a választ! Olvastam, hogy örökbefogadás esetén igazolni kell, hogy részt vettünk legalább 5 db meddőségi kezelési eljárásban. Sajnos ezt nem tudjuk igazolni (3 ilyen kezelés volt és többet nem szeretnénk). Másrészt lehetnek olyan párok (bár valószínűleg ez nem túl gyakori), akiknek lehet ugyan vér szerinti gyermekük, valamiért mégis inkább örökbefogadni szeretnének.
Nekik ezek szerint esélytelen a CSOK?
Köszönettel: Zsolt