Tisztelt szakértő!

2006-ban lakásvásárlásomhoz államilag támogatott hitelt, 1 gyermek után szocpolt és 1 gyermekre megelőlegezett támogatást vettem igénybe. A gyermek a vállalt határidőig nem teljesült, ezért a bank a megelőlegezett állami támogatást 2db hitellé alakította, - megelőlegezett kölcsön, kvázi hitel -. A gyermek 1 év "késéssel"megszületett.

Kiadós utánjárás és aktatologatás után az állam átutalta a banknak a megfelelő összeget és bejegyeztette a tulajdonlapra a jelzálogjogát, de a bank nem törleszti be, tekintettel arra, hogy a hiteleken lejárt tartozás mutatkozik. A tartozás elképesztő mértékben nő, mára közel 1 millió forint, én pedig már kifizettem az átalakított hiteleken lévő hátralékot - külső céget bízott meg vele a bank - háromszor egymás után. A kintlévőség kezelő szánt meg és tanácsolta, hogy nyissak már egy alszámlát és oda fizessem be ezt a tartozásomat. Kérvényeznem kellett a banknál az alszámla nyitást. Az egész tortúra nagyon aljas volt a bank részéről, mert ők nyilvánvaló tudták, hiába fizettem már be több százezer forintot, csak töredéke ment hiteltörlesztésre, a többit elvitte a kamat, büntetőkamat, kezelési költség, stb., és a probléma nem oldódik meg, mert csak a teljes hátralék kifizetése után könyvelik be a náluk "pihenő" közel 2 milliót.

Tíz hónapja próbálok valamiféle megállapodást kicsikarni a lakáshitel elmaradás rendezésére, de mindig foglalkozzunk a szocpolrész rendezésével hazugsággal elhárítanak, valójában hizlalják a hitelemet. Ma a hitelem felmondás előtt áll, a bank azt ajánlja, fizessem minél gyorsabban az (ma) 1 milliót, a lakáskölcsönt, és a két szocpolost, amiből az egyik tulajdonképp a bank költsége, vagyis mire az egésznek a végére érek, már vissza is fizettem a majdan bekönyvelendőt. Már ha nem mondják fel egyszer csak, hisz ekkora és ilyen régi tartozásnál ugye bármikor megtehetik. Most, hogy megszületett sőt már tíz hónapos a második gyermekem, valóban jogosult vagyok szociálpolitikai támogatást nyújtani a banknak?

Az alap tartozás úgy keletkezett, hogy a lakáshitel után egy személyi kölcsönt is ennél a banknál vettem fel, amire nem nyitottak új számlát, hanem a meglévőre vezették. Kérdésemre, hogy egy államilag támogatott forinthitelt összemosunk egy "deviza" alapú hitellel? a kisasszony azt válaszolta, nem probléma, mert a lakáshitelhez létrehozott számla a lakáshitelt tekinti elsődlegesnek. Amikor aztán az ismert gazdasági változások a nyakunkba szakadtak még azt gondoltam, ha nem is tudok mindent fizetni, legalább a lakás nagyjából rendben van. A 2 hitellé alakított állami támogatás úgyszint erre az egy számlára írása után pedig már végképp követhetetlenné vált a dolog. Valóban nem dönthetem el, hogy melyik tartozásomat fizetem?

András

Kedves András!

Mivel irodánk elsősorban hiteltanácsadással foglalkozik, így a megelőlegező szocpol utólagos jóváírásának ügyében nem vagyunk illetékesek. Javasoljuk, hogy az üggyel kapcsolatban kérje az PSZÁF állásfoglalását, esetleg forduljon bankjogászhoz. Az illetékes szakértők bevonásával remélhetőleg mielőbb pont kerülhet az ügy végére.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
2009-ben 8.500.000,- Ft lakáshitelt vettünk fel 2 gyermekre járó (2.400.000,- Ft) megelőlegezett szocpollal együtt. A ház használatbavételi engedélyét 2014-ben kaptuk meg, tehát a 8 évből 1 év telt el.
Úgy alakult az életünk, hogy nem szeretnénk gyerekeket, ezért szeretnénk a szocpolt hitellé alakítani.
Érdeklődnék, hogy amint hitellé alakul, azt követően el tudunk úgy válni, hogy a hitelt a férjem átvállalja?
Köszönettel:
Nóra

Egy kérdésemre keresem a választ. Több mint 9 éve vettünk fel kedvezményes állami támogatású lakáshitelt 20 évre 4,6% -os kamatra, két gyermekre megelőlegező szocpolt (2 millió Ft) és áfakedvezményt (400 ezer Ft). A hitelösszegen kívül megterhelték ingatlanunkat a szocpollal és áfa összeggel is mind a bank, mind a MÁK. Majd amikor a gyerekek megszületéséről bevittük az iratokat, a bank levette, de a MÁK a lakáson hagyta a jelzálogot. A hitelösszeg viszont nem csökkent. Havi törlesztésnek ugyanannyit fizetünk mint 10 évvel ezelőtt, pedig azt vezették le nekünk papíron (amit persze nem kaptunk meg), hogy fokozatosan csökkenni fog a havi részlet. Kérdésem, hogy mikor kell jóváírják a szocpolt és áfát részünkre, hiszen így már 4 éve fizetjük olyan összeg törlesztését, ami már a mienk kellene legyen.
Válaszát előre is köszönöm.

Az történt, hogy a 2007-ben aláírt megelőlegező kölcsönt vissza kellett fizetnünk, habár a gyermek 2009-ben megszületett, nem igazoltuk le időben. Gyermekem létét semmisnek vették, így semmilyen támogatást nem kaptunk rá. Új építésű lakásról van szó. Újra igényelhetem-e a gyermekem után a szocpolt?

Tisztelt Hitelnet!
2006-ban vettünk fel 2 gyermek után szocpolt. Kaptunk megelőlegező kölcsönt. A gyermekek időben meg is születtek. Az első gyermek születése után, kaptunk egy papírt (2008-ban) a banktól, ha azt kitöltjük, akkor a következő gyermeket nem kell bejelenteni, hanem ezt a Kincstár és bank lerendezi egymás között. Aláírva visszaküldtük a banknak. A 2. gyermek megszületése után, ezért én nem tettem semmit. Majd a végtörlesztés folyamán derült ki, hogy ez még nincs elintézve. Ekkor bejelentettem a bank felé a 2. gyermek megszületését. Erre hivatkozva ők most 92.000 Ft-ot akarnak visszafizettetni, merthogy természetesen a visszaküldött papírunknak nyoma sincs. (késedelmes bejelentés címén). Mit lehet ilyenkor tenni? Hova lehet fordulni? Vagy ezt ilyenkor mindenképpen visszafogjuk fizetni?
Válaszukat előre is köszönöm.