Megelőlegezett CSOK esetén mikor igényelhető falusi CSOK?

Üdvözlöm!

2016-ban használt ház vásárlására igényeltük a csok-ot 1 meglévő és 2 vállalt gyermekre (2,2 millió)! 2018-ban megszületett a 2. gyermek!

Idén igényeltük a falusi csokot korszerűsítésre, felújításra 2 meglévő és 1 vállalt gyermekre (5 millió)! Minden feltételnek megfeleltünk. Az értékbecslést elfogadták. A banki ügyintéző azt mondta, most már nekiállhatunk a bontásnak, felújításnak! El is kezdődtek a munkálatok, majd egyszer csak jön a telefon, hogy a falusi csok kérelmünket visszautasították, mert a 2016-ban felvett csok (1 meglévő és 2 vállalt gyermekből csak 1 gyermek született meg), magyarul nincs meg a 3 gyermek, ezért a nem teljesítettnek tekintik és amíg azt nem teljesítjük, addig nem vehető igénybe a falusi csok!

Mi erről semmiféle tájékoztatást nem kaptunk a bankban, hogy ez kizáró ok! Nyilván ha ezt tudjuk, hogy feltétel, nem verem szét a fél házamat! Ha édesanyámék nem fogadnak be 2 gyermekkel, az utcára kerülök egy banki ügyintéző tudatlansága miatt amit el is ismert, hogy ő ezt nem tudta!

Ebben az esetben mikortól számítható a csok teljesültnek? A 3. gyermek megszületésétől vagy már a terhesség 12. hetétől? Elnézést kicsit hosszúra sikeredett, de nem szerettem volna semmi részletet kihagyni!

Válaszát előre is köszönöm.
Gábor

Kedves Gábor!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében, ha ugyanazon fiatal házaspár megelőlegezett formában nyújtott lakáscélú állami támogatást – ideértve a megelőlegező kölcsönt is – vett igénybe korábban, újabb megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezményt akkor igényelhet, ha a korábbi gyermekvállalás teljesült.

Fentiek értelmében így valóban nem lehetnek jogosultak jelen helyzetben falusi CSOK-ra. Sajnáljuk, hogy ezzel kapcsolatban az érintett hitelintézetnél nem kaptak megfelelő tájékoztatást.

Megelőlegezett CSOK esetén információink szerint a gyermekvállalás akkor tekinthető teljesítettnek, ha a gyermek megszületik. A gyermek születését anyakönyvi kivonattal szükséges igazolni és be kell mutatni a lakcímkártyáját is.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre. További. személyre szabott díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szép napot!
A kérdésem az lenne, ha már 4 éve igényeltünk csok-ot. Falusi csok-ot igényelhetünk még lakás vásárlásra? Vagy csak felújításra? Engem jobban a vásárlás és felújítás érdekelne.

Kedves Beáta!
Ha vállalt gyermekek után igényelték a CSOk-ot, és a gyermekvállalás teljesült, akkor igényelhetik a Falusi CSOK-ot korszerűsítésre, ha az ingatlan a Falusi CSOK által preferált településen van.
Amennyiben újabb lakást vásárolnának, akkor lehetőség van a korábban kapott CSOK támogatást önkéntesen visszafizetni és újra igényelni azt. Bővebben a témában IDE kattintva olvashat.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!

Kérdésem lenne, hogy falusi csoknál muszáj az 5 milliót elköltenünk korszerűsítésre? Illetve konyhabútor, mosogatócsap és tűzhely hiánya gond lehet az értékbecslésnél?

Kedves Csilla!
Nem muszáj a teljes 5 milliót igényelniük, azonban ha mégis 5 milliót igényelnek korszerűsítésre, akkor nem szólhat kevesebb összegről a költségvetés.
A konyhának rendelkeznie kell csappal amiből víz folyik, mosogató tálcával és főzési lehetőséggel, tehát tűzhellyel vagy legalább rezsóval.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!


4
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x