Tisztelt Hölgyem!/Tisztelt Uram!

2004-ben kaptunk szocpolt két gyerekre. Az első 2005-ben jött, be is jelentettük. A 2. úton van, júliusra van kiírva. Néhány hete a Bank azt írta, hogy leszünk szívesek kamatostul visszafizetni 1200 e Ft-ot (derült égből villámcsapás). Erre válaszoltunk és csatoltuk az orvosi igazolást és hivatkoztunk, hogy a szerződés szerint a határidő ez esetben meghosszabbodik.

Tegnap a Bank újabb levelet írt, hogy bár a 2. határideje meghosszabbodik a 9 hónapból hátra levő időre, de a KR 5/A §5 pontja alapján CSAK akkor, "ha az igénylő házaspár a terhességet orvosi bizonyítvánnyal a vállalási határidő LEJÁRTÁIG (2011. december 19.) a folyósító INTÉZETNEK igazolja". A folyósító intézet pedig először idén (néhány hete) írtak levelet ez ügyben (vagyis a határidő után - nekem esélyem se volt reagálni a levélre és bemutatni az igazolást, hiába volt az meg a határidő lejáratakor...).

Az igaz, hogy én erre gondolhattam volna, ha ezekkel a jogszabályokkal kelnék-feküdnék; de a Bank is írhatott volna egy levelecskét a határidő lejárta előtt mondjuk 2 héttel, hogy érdeklődjön. Lehet, hogy egyszerűbb és kifizetődőbb a banknak csendben maradni, aztán vidáman számolgatni a kamatot az időszakra? Lehet, hogy egy csomó "feledékeny" családdal ezt csinálják?

Kérdésem: a bank azt írja, hogy ők méltányosságot nem tudnak gyakorolni a "magyar államot illető tartozás ügyében".  Mely szervezet tud ez ügyben méltányosságot gyakorolni? Államkincstár/Köztársasági Elnök? Kihez forduljak? A jelenlegi helyzetben ezt el se mertem mondani a nejemnek, nem akarom, hogy ideges legyen ilyen állapotban...
Kérem segítsenek.

Tisztelettel:
Tamás

Kedves Tamás!

Megelőlegező szocpol esetén a vonatkozó kormányrendelet szerint valóban a vállalási határidő lejárata előtt kell jelezni a hitelfolyósító banknak a vállalt gyermek érkezését. A gyermekvállalás valóban teljesülni fog, csupán a bejelentési kötelezettség maradt el, ezért ha méltányossági kérelmet szeretnének benyújtani a megelőlegező szocpol visszafizetésének elkerülése ügyében, véleményünk szerint a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalához kellene fordulniuk.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
A kérdésem az lenne, hogy 2004-ben vállaltunk 2 gyermeket, 2005-ben egy össze is jött. Viszont sorozatos vetéléseim miatt a 2. nem sikerül. A határidő 2012. augusztus 31-én lejár. A Magyar Államkincstár nem foglalkozik az üggyel csak a szocpolt folyósító OTP. Most ott tartok, hogy bementem az OTP-be ahol természetesen senki nem tudott felvilágosítást adni hogyan is intézhetném ezt az ügyet.
Próbálom összeszedni, hogy milyen kérvényt kellene benyújtani, hogy elfogadják és hogy legalább a 8 évi kamatot elengedjék.
Tudom, hogy kell a dokitól egy igazolás a nem sikerült terhességeimről illetve olyat kérnek, hogy miért nem lehet (nem derült ki, hogy mi a baj) ezt megpróbálom beszerezni, de hogy formailag ez a kérvény hogy nézzen ki, azt már nem tudom. Kérném Önöket szíveskedjenek segíteni a kérelem megírásában.
Köszönettel. Anita

2005-ben vettünk fel megelőlegező kölcsönt. Egy gyermekünk született, második sajnos nem lehet. 8 IVF-n vettünk rész, sikertelenül. Erről kapok igazolást, amit benyújtok a banknak. A másfél millió forint megelőlegező kölcsönt is vissza kell fizetnünk, ami a második gyermekért jár, vagy “csak” a 2008. óta felhalmozódott kamatokat?