Tisztelt Hölgyem, Uram!

LÉT támogatás igénylésével kapcsolatban keresem meg Önöket.

2013-ban kezdtük meg az építkezést, vállalkozói szerződés alapján építési vállalkozó építi fel családi házunkat. Az építkezés megkezdésekor, amikor a hitelkérelmet bankunknál benyújtottuk, akkor nem kértük a támogatást, azt az információt kaptuk szóban, hogy az a használatba vételi engedély iránti kérelem benyújtásáig az bármikor megkérhető.

Önerőből megvásároltuk a telket 2,5 millió Ft-ért és az arra épülő családi ház 18 milliós költségéből 4 millió Ft önerővel indultunk. A fennmaradó 14 millió Ft-ra építési hitelt vettünk fel. Április 23-én úgy döntöttünk, hogy megkérjük a lakásépítési támogatást az "A" kategóriás besorolású házra. Minden feltételnek megfelelünk, 2 gyermekünk van.

A bank munkatársai most azt mondják, azt írták, hogy a LÉT-et csak akkor kérhetjük, ha az építési költségvetésünk megemelkedett, amire kérik az erre szolgáló banki formanyomtatvány kitöltését. A LÉT kérelem benyújtásakor megírtuk a banknak, hogy a költségvetés nem változott, mi ettől teljesen függetlenül kérjük meg a vonatkozó jogszabályok szerint nekünk járó támogatást. Megírtam azt is a banknak, hogy a támogatás 1.430.000,- Ft-os összegével a korábban önerőként befizetett részt kívánjuk kiváltatni, kérjük annak kifizetését, nem a banki hitelbe kérjük beszámítani.

Kérem Önöket, hogy erősítsenek meg bennünket abban, hogy jól értelmezzük az ide vonatkozó jogszabályokat, valamint kérem a segítségüket abban, hogy kihez fordulhatunk, hogy a bank figyelmét felhívják a jogszabályok szerinti helyes ügyintézésre.

Előre is köszönjük segítségüket!
Tisztelettel.
Zsolt

Kedves Zsolt!

Elvileg valóban van lehetőség építkezés esetén arra, hogy a használatbavételi engedély megszerzése előtt igényeljék a lakásépítési támogatást, de célszerűbb lett volna ezt a hiteligényléssel egyidejűleg megtenni. A szocpol- és hiteligény benyújtása általában egy időben történik. Arra sajnos nem tudunk válaszolni, hogy a saját erővel és banki hitellel lefedett költségvetés esetén milyen módon tudnák érvényesíteni a két gyermek után járó támogatást. A jogosultság megállapításában irodánk nem illetékes.

Javasoljuk, hogy az ügyben keressék fel a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalát és kérjék az illetékes szakértő véleményét!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Új építésű lakás vásárlásakor mikor kell benyújtani a szocpol igénylést? Az adásvételi szerződéshez képest 120 nap? De akkor még nem biztos, hogy kész lesz az ingatlan. A használatba vételi engedélynek a szerződéskötés között nem lehet több 120 napnál? A folyósításnak a végén kell megtörténnie, ha már kész van az ingatlan, de a benyújtás előbb is megtörténhet?
Köszönöm.

Jó napot!
Családi házat építünk, ami jelenleg az alapig van kész. Szocpolt igényelhetünk-e már, a támogatást mikor tudjuk igénybe venni? A támogatást előre utalják vagy utólagos kifizetés van kifizetési igazolások alapján?
Válaszukat előre is köszönöm!

Élettársi kapcsolat esetén 2 meglévő gyermek. Új lakást építenek. Mennyi szocpolt kaphatnak, kérhetik-e a szocpol kifizetését készpénzben?

Érdeklődnék, 2 gyerek után hogyan lehet igényelni a szocpolt építkezésre? Milyen eljárások szükségesek hozzá?

2002-ben vásároltunk egy szerkezetkész ingatlant készpénzből és államilag támogatott hitelből. 2003-ban megkaptuk a lakhatási engedélyt. A hitel felvételekor a meglévő gyermekünkre nem vettük igénybe a szocpolt. 2009-ben elváltunk, így az ingatlan és a hitel a volt férjem nevére került, de az házat továbbra is közösen használtuk. 2014-ben megszületett 2. közös gyermekünk, de nem házasodtunk újra. Hogyan tudnánk igénybe venni a gyermekeink után a szocpolt? Én 38, a párom 43 éves.

Tisztelt Hitelnet!
Pár nappal ezelőtt írtam Önöknek, hogy lejár a 120 napos határidő az adásvételi szerződéstől számítva! Ez úton is köszönöm a választ! Még egy kérdés felmerült amire szeretnék választ kapni. Az ügyvédünk azt javasolta, hogy bontsuk vissza az adás vételi szerződést, vagyis tegyük semmissé, írjunk egy újat és akkor újra kezdődik a 120 nap. Ez valóban így van? Ezzel az újonnan megírt szerződéssel akkor tényleg vehetek fel szocpolt és államilag támogatott hitelt, vagy így is marad nyoma az első szerződésnek?

Tisztelt Hitelnet!
A következő sürgős problémával fordulok Önökhöz!
2014 február 27-n adásvételi szerződést írtunk alá (földhivatal által érkeztetett), mely egy új építésű ikerház egyik feléről szól! A szerződés szerint a kivitelező most május 31-el az összes szükséges papírt át kellett volna adja, hogy mi tudjuk utána intézni az államilag támogatott hitelt, valamint a szocpolt 3 gyermekre. Sajnos ez nem történt meg. A bank viszont szólt, hogy a szerződés kötéstől számítva ketyeg egy 120 napos határidő, és ha ezt túllépjük, akkor sem szocpolt, sem államilag támogatott hitelt nem fogunk kapni. Ez most június 26-án lejár! Ráadásul nem a mi hibánkból nem tudjuk ezt a határidőt teljesíteni! Mi ilyenkor a teendő? Ki lehet valahogy tolni ezt a 120 napot? Kérem segítsenek!