Tisztelt Szakértő!

A segítségét szeretném kérni! Férjemmel 10 éve vagyunk házasok, két gyermekünk 9 és 7 éves. Még nem igényeltünk szocpolt. Férjem tulajdonába került egy ingatlan 1/6 része öröklés útján. A haszonélvező még ott lakik. Férjem édesanyja vásárolt 2002-ben egy ingatlant, aminek a 25 százalékát férjem nevére íratta. A nagymama a haszonélvező. Kérdésem, hogy az említett két tulajdonrész akadálya-e a szocpol felvételének?

Valamint olvastam, hogy a Dunántúlon a vételár falu esetében nem haladhatja meg a 18 millió forintot. Azonban Sopron melletti faluban ennyi pénzért nem lehet új ingatlant vásárolni. Amennyiben szerkezetkész ingatlant vásárolunk, arra is jár a támogatás?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Kati

Kedves Kati!

Az 1/6 tulajdoni arányban öröklés jogcímén szerzett lakóingatlan nem zárja ki a szocpolra való jogosultságot. Amennyiben azonban a férje nevére vásárlás jogcímén került bejegyzésre a 25%-os lakástulajdon, az kizáró ok. Ebben az esetben akkor lehetnek jogosultak szocpolra, ha férje nevéről – akár ajándékozás útján – lekerül a lakás. Amennyiben ajándékozás útján, haszonélvezettel terhelten került a negyed lakás a tulajdonába, s a haszonélvező a lakásban lakik, akkor nem jelent kizáró okot.

A 18 milliós vételár-határ használt lakásokra vonatkozik. Amennyiben Önök újépítésű lakóingatlant szeretnének vásárolni, akkor telekár és ÁFA nélkül, a lakás teljes nettó alapterületére számított, egy m2-re jutó vételár maximum 300.000 Ft lehet, alacsony energiafogyasztású ingatlan esetében 350.000 Ft.

Ha szerkezetkész – az egyéb előírásoknak megfelelő – ingatlant vásárolnak, akkor is jogosultak lehetnek szocpolra a ház befejezéséhez. Feltétel, hogy az építési engedély 2008. július elsején vagy azt követően kiadott legyen. A költségvetésre vonatkozó értékhatár megegyezik az új lakás vásárlására vonatkozóval, vagyis az ÁFA nélkül, egy négyzetméterre számított bekerülési költség nem haladhatja meg a 300.000 Ft-ot, alacsony energiafogyasztású ingatlan esetén pedig a 350.000 Ft-ot.

A használt lakásokra vonatkozó – július 1. után elérhető – CSOK igénylési feltételeiről IDE kattintva olvashat további részleteket. Az új lakásszerzés esetén jelenleg is elérhető szocpolról építés esetén ITT, vásárlás esetén ITT tájékozódhat.

Amennyiben a finanszírozáshoz kölcsönt is szeretnének igénybe venni, Szakértőink készséggel készítenek Önöknek hitelajánlatot, valamint vállaljuk a teljes körű díjmentes szocpol- és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése