A falusi CSOK nem csak azon lakásvásárlók körében népszerű támogatási forma, akik kisebb településen felújításra szoruló lakóingatlanba költöznének, hanem azok körében is, akiknek falusi CSOK által preferált településen van meglévő lakásuk, amit felújítanának, korszerűsítenének vagy bővítenének. A falusi CSOK 2019. július elsejétől igényelhető, s a hatályos kormányrendelet értelmében 2022. június 30-ig van lehetőség a támogatási kérelem benyújtására. Pár hónapjuk maradt az igénylésre azoknak, akik ezt a támogatási formát szeretnék kihasználni.

A falusi CSOK preferált kistelepülésen (falusi CSOK lista elérhető IDE kattintva) lévő lakás, valamint külterületi lakás esetében érhető el. Külterületi lakás alatt értjük az ingatlan-nyilvántartásban tanya vagy birtokközpont megnevezéssel nyilvántartott ingatlant. A falusi CSOK tehát tanyára is felvehető, amennyiben azon lakóépület is található.

Azok számára, akik a következő néhány hónapban még szeretnék kihasználni ezt a támogatási formát, összefoglaljuk a falusi CSOK legfontosabb jellemzőit és jogosultsági feltételeit.

A falusi CSOK legfontosabb jellemzői

Milyen célra használható fel a falusi CSOK?

A falusi CSOK tanya, birtokközpont vagy preferált kistelepülés területén az alábbi célokra igényelhető:

 • használt lakásvásárlással egybekötött korszerűsítésre és/vagy bővítésre
 • meglévő lakás korszerűsítésre és/vagy bővítésére

Fontos kiemelni, hogy használt lakás vásárlására abban az esetben igényelhető a falusi CSOK, ha az igénylő ugyanazon kérelemben a lakás korszerűsítésére, bővítésére vagy korszerűsítésére és bővítésére is igényli a támogatást. Önmagában csak vásárlásra a falusi CSOK nem vehető igénybe. Ha valaki preferált településen vásárol lakóingatlant, de azt nem kívánja felújítani, bővíteni, akkor a normál CSOK-ot igényelheti a vételár finanszírozásához.

Mekkora összegű falusi CSOK vehető fel?

Használt lakásvásárlással egybekötött korszerűsítés és/vagy bővítés esetén a támogatás összege:

 • egy gyermek esetén legfeljebb 600 000 Ft,
 • két gyermek esetén legfeljebb 2 600 000 Ft,
 • három vagy több gyermek esetén legfeljebb 10 000 000 Ft.

Lényeges, hogy a vásárlására megállapított támogatási összeg nem haladhatja meg a fenti összegek 50%-át!

Például 12 millió forintos vételár esetén a 3 gyermek után kapható 10 millió forintból maximum 5 millió forint fordítható a vételár kiegyenlítésére. Ha azonban a támogatott személy 3 millió forintért vásárol lakóingatlant, akkor a 10 milliós támogatásból a teljes 3 millió forint finanszírozható, a fennmaradó 7 millió forint pedig a ház korszerűsítésére és/vagy bővítésére használható fel.

Azt is tudni kell, hogy a lakás vételára legfeljebb 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.

Csak korszerűsítési és/vagy bővítési cél esetén az elérhető támogatási összeg:

 • egy gyermek esetén legfeljebb 300.000 Ft,
 • két gyermek esetén legfeljebb 1.300.000 Ft,
 • három vagy több gyermek esetén legfeljebb 5.000.000 Ft.

Mely célokra igényelhető a falusi CSOK korszerűsítés esetén?

A támogatás a következő korszerűsítési munkálatokhoz igényelhető:

 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,
 • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
 • központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
 • az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
 • a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje,
 • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
 • kémény építése, korszerűsítése,
 •  belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást,
 • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig, valamint
 • a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.

A falusi CSOK legfontosabb feltételei

Kik igényelhetik a falusi CSOK-ot?

Falusi CSOK igénybevételére meglévő gyermekeik után házastársak, élettársak és egyedülálló személyek – életkortól függetlenül – egyaránt jogosultak lehetnek. Vállalt gyermek után kizárólag házaspárok igényelhetik a kedvezményt, akik közül legalább az egyik fél 40 év alatti a támogatási kérelem benyújtásakor.

Melyek a falusi CSOK igénylés alapvető feltételei?

 • Az igénylő és házastársa/élettársa büntetőjogi felelősségét a bíróság a Btk. bizonyos paragrafusaiban rögzített bűncselekmény miatt nem állapította meg, vagy e bűncselekmények vonatkozásában a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól már mentesült.
 • Az igénylőknek az állami adóhatóságnál 5.000 Ft-ot meghaladó nyilvántartott köztartozása nincsen.

Milyen TB jogviszonnyal igényelhető a falusi CSOK?

Együttes igénylés esetén a TB jogviszonyra vonatkozó feltétel elegendő csak az egyik félnek teljesíteni.

 • A kérelem benyújtásakor is fennálló, legalább 1 éves, folyamatos TB jogviszony igazolása szükséges, melyben maximum 30 nap megszakítás lehet.
 • A 10 milliós támogatási összeg esetén legalább 2 éves TB jogviszony szükséges azzal, hogy a kérelem benyújtásakor fennálló jogviszony nem származhat közfoglalkoztatotti jogviszonyból.
 • Magyar állampolgár igénylő a kérelem benyújtásakor külföldi TB jogviszonyt is igazolhat azzal, hogy a támogatási szerződésben vállalja, hogy a falusi CSOK szerződés aláírását követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít.

Fontos!

A családtámogatási juttatások önmagukban nem keletkeztetnek TB jogviszonyt! Aki tehát gyesen van, családi pótlékot kap, de korábbi munkaviszonya az igényléskor nem áll fenn, annak nem állítható ki a falusi CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolás.

Kinek folyósítja a hitelintézet a falusi CSOK-ot?

A falusi CSOK folyósítása

 • lakásvásárlás esetén egy összegben, az eladó adásvételi szerződésben meghatározott számlájára,
 • korszerűsítés és/vagy bővítés esetén a készültségi fokkal arányosan, utólagosan történik.

Lehet-e önerő a falusi CSOK a lakásvásárlásnál?

A falusi CSOK önerőként figyelembe vehető. Erre megelőlegezett CSOK esetében is van lehetőség, vagyis, ha nem meglévő, hanem vállalt gyermek után igénylik a támogatást.

Igényelhető-e kamattámogatott lakáshitel a falusi CSOK-hoz?

A legalább két gyermek után igénybe vett falusi CSOK-hoz kapcsolódóan igényelhető a 3%-os kamatú támogatott hitel – Falusi CSOK hitel – is.

A kamattámogatott hitel összege vásárlással egybekötött bővítés/korszerűsítés esetén:

 • 2 gyermek esetén legfeljebb 10 000 000 Ft,
 • 3 vagy több gyermek esetén legfeljebb 15 000 000 Ft.

Meglévő lakás bővítése/korszerűsítése esetén:

 • 2 gyermek esetén legfeljebb 5.000.000 Ft,
 • 3 vagy több gyermek esetén legfeljebb 7.500.000 Ft.
kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

Míg falusi CSOK igénylésénél előírás, hogy amennyiben lakásvásárlással egybekötött bővítéshez vagy korszerűsítéshez igényeljük a támogatást, akkor a vételár kiegyenlítéséhez legfeljebb a kedvezmény 50%-a vehető fel, addig a kamattámogatott hitel vonatkozásában ilyen előírás nincsen. A falusi CSOK hitel tehát a vételár kiegyenlítéséhez, illetve a bővítés, korszerűsítés bekerülési költségének finanszírozásához bármilyen arányban felhasználható. Az igényelt hitel összegét nem kötelező mindkét célra felhasználni, akár csak az egyik (vásárlás), akár csak a másik (bővítés, korszerűsítés) célra is igényelhető a teljes összeg.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatás

A falusi CSOK további – ingatlanra, tulajdoni hányadra – vonatkozó és egyéb személyi feltételeiről részletes leírás IDE kattintva olvasható.

Segítünk a falusi csok ügyintézésben

A Hitelnet.hu szakértői díjmentesen segítenek a hitel és CSOK támogatások ügyintézésében.

Visszahívást kérek

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése