Tisztelt Szakértő!

Idén építtettünk egy ikerházat ami már szinte teljesen kész, de még nincs használatbavételi engedélye. Azt hittük, hogy a befejezés után kell igényelni a szocpolt építésre. Erre számítottunk, mert van 2 gyermekünk, és a ház teljes kifizetése még hátra van.

Most mondták az egyik bankban, hogy a két gyermek után járó teljes összeget akkor lehet megkapni, ha az értékbecslő még annyi elkészíteni valót talál a házon, ami legalább akkora összegbe kerül mint a szocpol összege. Ez tényleg így van, vagy banktól függ? Fundamentás kölcsönünk van, tehát a más banktól csak a szocpolt szeretnénk felvenni, mivel a Fundamanta nem foglalkozik szocpollal.

Beépített konyhabútor és konyhai gépek is fedezhetők a szocpolból?
Tényleg függ a készültségi foktól a szocpol összege?

Várom mielőbbi válaszukat, mert sürgős lenne!
Előre is köszönöm.
Tisztelttel.
Éva

Kedves Éva!

A szocpol összegét a gyermekek száma, a lakóépület energetikai minősítési osztálya és a ház hasznos alapterülete határozza meg. (Erről honlapunkon részletesen tájékozódhat.) Lakásépítés esetén a támogatást a használatbavételi engedély kiadása előtt kell igényelni. Mivel a támogatás a bekerülési költség finanszírozására használható fel, ezért valóban legalább akkora értékű munkálatnak kell még hátra lenni, mint a szocpol összege. Amennyiben a hátralévő munkálatok értéke nem éri el a szocpol összegét, akkor információink szerint is csak kisebb összegű támogatásra lehetnek jogosultak. Ez minden - a lakásépítési támogatás nyújtásával foglalkozó - hitelintézetnél így működik.

A konyhai gépek nem finanszírozhatók a szocpolból. Ennek oka, hogy a támogatás az épületszerkezet, a helyiségek, tároló helyiségek, egyéb építmények (például: kerítés, járda vagy gépjárműtároló helyiség) rendeltetésszerű használatát biztosító építési költségekre, közműbekötések költségeire, lebonyolítási költségekre (például: műszaki ellenőrzés, hatósági engedélyezés), az új ház megépítéséhez szükséges földmunka és építménybontási költségekre használható fel. Arról, hogy a konyhabútor beépítésére felhasználható-e a szocpol összege, a hitelintézeteknél kérhet pontos felvilágosítást.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
3 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy tavaly ajándékozási szerződéssel szülőktől kapott házunkat – más ingatlannal korábban sem és azóta sem rendelkezünk – építési engedéllyel bővíteni kezdtük 2014. októberben (födémcsere, tetőtér beépítés, szigetelés). Még nincs készen, használatbavételink még nincs – felső szintre vezető lépcső hiányzik, illetve burkolási munkák – de már benne lakunk az alsó szinten. A hasznos alapterület nem éri el a 160 négyzetmétert.
OTP-s hitelt kaptunk a bővítésre 7 millió Ft értékben, melyből még az utolsó 10%-ot nem kaptuk meg, mivel azt csak a használatbavételi engedély után folyósítják.
A hátralévő munkálatok értéke kb. 1,5-1,7 millió Ft (kisebb külső munkálatok, illetve a ház szigetelése). Eddig nem kellett számlával igazolni az építési költségeket, a bank ingatlanszakértője többször volt kint készültségi fokot felmérni, mely alapján folyósítottak.
Két gyermekünk van, 5 és 2 évesek.
Kérdésem lenne, hogy valamilyen formában igénybe tudjuk-e venni a CSOK-ot?
Előre is köszönöm szíves válaszát!
Üdvözlettel,
Balázs