Tisztelt Hitelnet!

Új lakóingatlant építünk. 2011 januárjában emelkedett jogerőre az építési engedély. El is kezdtük még akkor tavasszal az építkezést. Az év őszén az OTP-ben vettünk fel állami támogatású építési hitelt. 2012 nyarán kérvényeztünk rá szocpolt, amit elutasítottak másodfokon is a Kincstárnál, mondva nagy a nettó hasznos alapterület. Az épület alá van pincézve, 8,6*15,5 m-es, így a nettó 200 fölé, a hasznos 170 körül jött ki nekik. A nettóból ők csak a garázst és a kazánházat, lépcsőházat vonták le. Mi szerintünk a tárolót és a pince szinten található belső "pince" helyiséget is le kellett volna vonni. Mivel a pince szint nem fűtött, a mostani szocpol rendelet módosítással akkor le lehetne vonni az egész pince szintet a nettó alapterületből, ha jól értelmeztük, (ráadásul külön bekerült még a pince és a tároló helyiségek megnevezése is a levonhatók közé), így 160 alá jönnénk ki jóval.

Viszont az építkezéssel önerőből és a hitelből (7 millió) olyan jól haladtunk, hogy már bent lakunk, ami még hátra van az a külső színezés, pinceszint, a garázs rész villanyszerelése, részbeni vakolása.

Érdeklődtem a bankban e felől, azt mondták: probléma, hogy magas a készültségi fokunk, így nem fogom/tudnám a hitel költségvetéséhez passzolóan a számlákat prezentálni a szocpol összeg elköltéséről, és egyáltalán mire szeretném azt az összeget, ha már ilyen jól állunk - ez volt a legfőbb problémájuk most. Viszont azt nem értem, hogy vettünk fel egy hitelt, arra adtunk be egy TERVEZETT költségvetést, a ház nagyjából kész van, a számlák megvannak a szükséges összegről, most miért nem lehetne a szocpolhoz egy másik költségvetést csinálni, mert ne agy isten szeretnék egy napkollektor rendszert abból az összegből, vagy a pince szinten taposóztatni, vagy egy komolyabb villamos hálózatot a pinceszintre, ahol egyébként autóvillamossági műhelyt szeretnék csinálni.

Próbáljak erősködni az OTP Bankban, vagy esetleg keressek egy másik bankot, esetleg tudnának Önök tanácsot/segítséget adni a problémánkra? 4 éves kislányunk van, még egy gyerkőcöt tervezünk. Energetikai szintünk B, de közel az A határához, egy napenergiát használó berendezéssel belecsúszhatunk az A-ba az energetikus szerint. Használatbavételit (fennmaradásit) adtunk már be, de elutasították pár eltérés miatt, ezek rendezése folyamatban van, hamarosan megint beadnánk.

Köszönettel: Róbert

Kedves Róbert!

Arról, hogy mi számít bele a hasznos alapterületbe szocpolos építkezésnél, IDE kattintva tájékozódhat, ami véleményünk szerint egyezik az Ön által leírtakkal.

Lényeges, hogy a szocpol csak azon munkálatokra használható fel, melyek még hátravannak. Amennyiben változik a költségvetésük, akkor pótköltségvetés benyújtásával fordulhatnak a hitelintézethez. Ennek elfogadásáról a pénzintézet dönt. Esetleg ezt lehetne megpróbálni. Szocpoligénylésre azonban csak addig van lehetőségük, amíg kiadásra nem kerül a használatbavételi engedély. Azt követően a támogatás már nem vehető igénybe.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
Arra lennék kíváncsi, hogy a bankok miért teszik hitelfüggővé a szocpol kifizetését?! A testvéremék már több bankban is voltak és mindenhol azt akarták, hogy vegyenek fel még 4-5 millió Ft hitelt, mert csak 14 millió a költségvetés (ennyiből kihozzák). Nem akarnak több hitelt felvenni, hiszen ennyi hitel nekik elég. Ezt a pénzt nem a bank adja, hanem az Állam vagy nem? Két gyerek után 1,3 millió illetné őket és harcolniuk kell a pénzért, ami járna nekik! Elkeserítő!
Köszönöm segítő válaszukat!