Tisztelt Cím!

Válaszukat nagyon köszönöm. Olyan kérdésem lenne még, hogy fogják-e duplázni a teljes szocpolt, mert mi új házat építünk (nettó 93 négyzetméter). Ugye a félszocpol összege, az majdnem annyi, mint a teljes szocpol összege 2 gyermek esetén. A félszocpol 1.200.000 Ft 2 gyermeknél, a teljes szocpol 1.300.000 Ft, pedig az építkezés sokkal többe kerül, mintha vennék egy használt házat.

Kérdésem lenne, hogy érdemes-e várni a dupla szocpolra (ha egyáltalán lesz ilyen, pedig a kormány megígérte), vagy vegye fel az ember ezt a jelenlegi összeget. Már tavaly fel szerettük volna venni, de akkor azt mondták, hogy duplázni fogják, ezért vártunk idáig, de azóta eltelt egy év és semmi.

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Csaba

Kedves Csaba!

A félszocpol összege korábban valóban 1.200.000 Ft volt 2 gyermek esetén, de ezt a használt lakás vásárlásához és bővítéséhez igényelhető támogatási formát 2009. július 1-től megszüntették. Jelenleg sem vehető igénybe. Használt lakás vásárlásához egyéb, egy összegű, állami támogatást sem lehet igényelni. A félszocpol megszüntetésekor az új házra kapható szocpol igénylését is felfüggesztették. Ezt a támogatási formát azonban "lakásépítési támogatás" néven 2012. január 1-től ismét elérhetővé tették. Ennek az összege az az 1.300.000 Ft, melyet most "B" energiahatékonyságú, 90 négyzetméter hasznos alapterületet meghaladó, új ház építése esetén 2 gyermek után nyújt az állam.

Fenti összeg az építendő ház energiahatékonyságának fokozásával növelhető. Vagyis, ha nem "B", hanem "A" vagy "A+" energiaosztályú, illetve passzív házat építenek, akkor magasabb összegű támogatást kaphatnak. A maximum 2 gyermek után 1.690.000 Ft, melyet passzív ház építése esetén érhetnek el.

Az elmúlt évben valóban voltak hírek a szocpol jelenlegi összegének esetleges duplázásáról, de erre a mai napig nem került sor. Egyelőre nincs is információnk a jelenleg elérhető lakásépítési támogatás összegének várható emeléséről. Amennyiben ilyen jellegű információ birtokába jutunk, honlapunkon be fogunk számolni róla.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

11 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot kívánok!
Gabriella vagyok és érdeklődni szeretnék. Úgy hallottam a tévében beszélt Orbán Úr, hogy jövőre emelik a szocpolt és lesz tetőtér építésére is járó félszocpol, ez igaz-e? Azt szeretném még kérdezni, hogy egy 110 nm-es házat, ha építenénk, mennyit kapnék szocpolt gyerekenként? Tudnának-e ebben felvilágosítást adni és/vagy a félszocpolra is kíváncsi lennék, hogy mennyi jár gyerekenként egy 110 nm-es házra?
Válaszukat köszönöm!

Fel lehet venni a szocpolt két gyermek után? Mit kell tudni, ha igen és ha házvételre szeretném, hány évesnek kell legyenek a szülők? Mennyi egy gyerek után?

Ősszel lesz valami:-
A kormányzat őszre ígérte az új otthonteremtési programot. A listán számos lehetséges elem szerepel. Például a szocpol kiterjesztése, a bérlakáspiac vagy a lakásfelújítások támogatása, áfacsökkentés. Vannak olyan elemek, például a lakásfelújítások köre, ahol egyértelmű az állami szerepvállalás igénye, míg az áfacsökkentés már sokkal vitatottabb kérdés.

Kérdezném, hogy a szocpolt 2 gyermek esetén miként tudnám igényelni. Élettársi kapcsolatban élünk. Mekkora összeg járna? A szocpolt csak lakáshitellel együtt lehet igényelni?
Köszönöm.

– Ki illetékes jogszabályi szempontból is helytálló tájékoztatást adni szocpol témában?
– Komárom-Esztergom megyében hol lelhető fel ezen személy?
– Milyen ügyfélfogadási időben?

Valami változásra készülnek az NGM Minisztériumban.
Ezt az álló ingatlanpiacot felpörgetni, a kamatok csökkentése nem elég, az önerőhöz kell segítség.
Félszocpol vagy valami más neve lesz?