Lehet, hogy Ön is jogosult utólagos szocpolra? Változott a kormányrendelet!

Az utólagos szocpol kérdése sokakat foglalkoztató téma. Mindig aktuális kérdés, hogy kik és milyen feltételekkel lehetnek jogosultak rá egy-egy lakásszerzést követően született gyermekük után. A lakásépítési kedvezményt (LÉK) szabályozó kormányrendelet a közelmúltban változott, s az utólagos szocpol most azon támogatott személyek számára is elérhető lehet, akik korábban kimaradtak a jogosultak köréből.

2009 július 1. előtti lakásszerzés esetén kit illet meg az utólagos szocpol?

Az a támogatott személy, aki 2009. július 1. előtt szerezte lakását, bizonyos feltételek teljesülése esetén később született gyermeke után is jogosult lehet az úgynevezett utólagos szocpolra (utólagos LÉK, utólagos FOT), ami a lakásszerzéshez felvett banki kölcsöntartozás csökkentésére használható fel. A jogosultak köréből azonban többen kimaradtak csupán azért, mert kérelmüket ugyan 2009. július 1. előtt benyújtották a hitelintézethez, de kölcsönszerződésük aláírására 2009. július 1. után került sor. Emiatt az aláírási időpont miatt estek el a később született gyermekük után járó – nem kis összegű – támogatástól. Sok esetben csupán néhány napon múlt, hogy megkapják-e például a 3. gyermekük után járó 1.400.000 Ft-ot vagy sem. Ezen változtatott a vonatkozó kormányrendelet közelmúltban történt módosítása.

A hatályos rendelkezések értelmében az a támogatott személy is megkaphatja a kedvezményt később született gyermeke után, aki kölcsönkérelmét 2009. július 1-jét megelőzően benyújtotta, és ennek tényét a hitelintézet által kiállított dokumentummal igazolja. Nem feltétel tehát, hogy a kölcsönszerződést 2009. július 1. előtt alá is írta. Most már tehát az a támogatott személy is jogosult lehet az utólagos szocpolra, aki 2009. július 2-án vagy azt követően kötött kölcsönszerződést.

Milyen egyéb feltételnek kell megfelelni a jogosultsághoz?

Használt lakás vásárlása esetén, ha a támogatott személy a lakásszerzéskor már legalább egy meglévő gyermeke után megkapta a támogatást (FOT), akkor a kölcsönszerződés megkötését követően született vagy örökbefogadott gyermeke után is jogosult lehet rá, amennyiben megfelel a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában hatályos személyi és egyéb (például méltányolható lakásigény) feltételeknek.

Új lakás építése vagy vásárlása esetén a támogatott személy akkor is jogosult lehet a szerződéskötést követően született gyermeke után LÉK-re, ha a kölcsönszerződés megkötésekor még nem volt gyermeke, de ez esetben is feltétel, hogy megfeleljen a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában hatályos személyi és egyéb feltételeknek.

A kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában hatályos jogszabályban meghatározott mértékű kedvezmény vehető igénybe.

2009. július 1. utáni lakásszerzés esetén ki lehet jogosult utólagos szocpolra?

2009. július elsejétől felfüggesztésre került az addig lakástámogatási rendszer. A szocpolt – lakásépítési támogatás (LÉT) néven – 2012. január elsejétől lehetett ismét igénybe venni. Aki tehát 2009. július 1. és 2012. január 1. között építkezett illetve vásárolt új vagy használt lakást, az gyermekek utáni támogatást nem tudott igénybe venni. Ha Ön ebben az időszakban kötött kölcsönszerződést, akkor sajnos a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermeke után sem jogosult az utólagos szocpolra.

Aki 2012. január 1. utáni lakásszerzés esetén a meglévő gyermeke után megkapta a lakásépítési támogatást, az a később született gyermeke után is jogosult lehet rá. Az utólagos szocpol ez esetben is kizárólag a vételár megfizetéséhez, vagy építés esetén a bekerülési költség finanszírozásához nyújtott – s a támogatási iránti kérelem benyújtásakor még fel nem mondott – hitelintézeti kölcsönből még fennálló tartozás csökkentésére vehető igénybe. Munkáltatói vagy önkormányzati kölcsöntartozás csökkentésére nem használható fel.

A lakásépítési támogatás később született gyermek után igényelhető összege – az épített vagy vásárolt lakás hasznos alapterületétől és energetikai minősítési osztályától függetlenül – gyermekenként 400 000 Ft.

A 2015. július 1. után elérhető CSOK is igényelhető lesz utóbb született gyermek után?

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) is igényelhető lesz utóbb született gyermek után. A kedvezményt az kaphatja meg, aki az adott lakáscél megvalósításához korábban született gyermeke után is igénybe veszi a CSOK-ot. Az utólagos CSOK kizárólag az új vagy használt lakás vételárának megfizetéséhez, illetve az új ház építéséhez vagy a meglévő lakóingatlan bővítéséhez felvett banki kölcsönből fennálló tartozás csökkentésére lesz felhasználható. Munkáltatói vagy önkormányzati kölcsöntartozás csökkentésére nem lesz igénybe vehető.

A CSOK később született gyermek után igényelhető összege – az épített, vásárolt vagy bővített lakás hasznos alapterületétől és energetikai minősítési osztályától függetlenül – gyermekenként 400 000 Ft.

Hova lehet fordulni utólagos szocpol ügyében?

A jogosultság megállapítása minden esetben a hitelnyújtó bank hatásköre. A gyermek megszületése után nyújtható be a támogatás iráni kérelem az illetékes hitelintézethez.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
32 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
1976-os születésű vagyok. Egyedülállóként 2008. februárban kötött hitelszerződés segítségével lakást építettem. Azóta megnősültem, gyerekünk született.
Az a kérdésem, hogy fennálló hitelem csökkentésére utólag igényelhetem a szocpolt.
Köszönettel: Sándor

Kedves Sándor!
Az utóbb született gyermek utáni szocpoljogosultság megállapítását a hitelnyújtó banknál kérheti. Az esetleges jogosultságról a hitelnyújtó bank tud Önnek pontos tájékoztatást adni az ügylet részleteinek ismeretében.

Tisztelt Hitelnet!
Megadnák annak a kormányrendelet módosításnak a számát, amely alapján azok is jogosultak utólagos szocpolra akik kérelmüket 2009. július 1. előtt benyújtották, de szerződésüket e dátum után kötötték.
Köszönöm: Péter

Kedves Péter! A módosítást a lakáscélú állami támogatásokról szóló a 12/2001. (I.31.) hatályos kormányrendelet 5.§ (6) bekezdése tartalmazz: “(6)A (3) bekezdés szerinti támogatás abban az esetben is igényelhető a gyermek születésének vagy örökbefogadásának időpontjában meglévő, b) pont szerinti kölcsönből még fennálló tartozás csökkentésére, ha a) a támogatott személy a (3) bekezdés szerinti támogatást a b) pont szerinti szerződést megelőzően született vagy örökbefogadott gyermeke után már igénybe vette, b) a támogatott személy kölcsönszerződés iránti kérelmét 2009. július 1-jét megelőzően benyújtotta, és ennek tényét a hitelintézet által kiállított dokumentummal igazolja, c) a támogatott személynek a b) pont szerinti kölcsönszerződés megkötését követően gyermeke… Továbbiak »

Tisztelt Hitelnet!
2009. július 1. előtt nyújtottuk be hitel és szocpolkérelmünket bankunkhoz, meglévő egy gyermekünk után. A kölcsönszerződést 2009. augusztusban írtuk alá. A szocpolt megkaptuk. 2010-ben született második gyermekünk után az utólagos szocpolt nem kaptuk meg. Ez a változtatás, amiről írnak, azt jelenti, hogy ha most újra beadjuk a kérelmet második, utóbb született gyermekünk után, akkor meg fogjuk kapni a 1,5 millió forintot? (A kölcsönszerződésünk még él.)
Köszönöm, Dániel

Kedves Dániel!
A leírtak alapján úgy véljük, hogy éppen az Önök esetét érinti ez a változás. A rendelet módosítása szerint most már azok a támogatott személyek is jogosultak lehetnek utóbb született gyermekük után a kedvezményre, akik kérelmüket 2009. július 1. előtt nyújtották be, de a szerződést csak ezt követően írták alá. Ha a korábbi elutasításnak csupán ez volt az oka, akkor jogosultak lehetnek a támogatásra.

Tisztelt hitelnet!
Mi 2006 novemberében vettük használt lakásunkat hitelre, azóta született 1 gyermekünk, utólag igényelhetjük a szocpolt?
Köszönöm.

Kedves Judit!
A leírtak alapján később született gyermekük után sajnos nem tudják igénybe venni a támogatást.

Tisztelt Hitelnet!
2002-ben vásároltunk egy kis házat, akkor egy gyermek után vehettünk igénybe szocpolt. A ház megvásárlásához hitelt is vettünk igénybe, amit aztán kiváltottunk egy kedvezőbbnek remélt konstrukcióval. 2007-ben született meg második gyermekünk.
Jogosultak lehetünk utólagos szocpolra?
Köszönettel és üdvözlettel, Erika

Kedves Erika!
Mivel a lakás vásárlásához eredetileg felvett hitelt időközben kiváltották, ezért véleményünk szerint a 2007-ben született gyermekük után nem jogosultak igénybe venni az utólagos szocpolt.

Tisztelt hitelnet.hu!
2009 előtt építettem a házamat, hitelből, amit még ma is fizetek. Azóta született két gyermekem és semmiféle támogatást nem vettem igénybe. Kérdésem az lenne, hogy ebben a helyzetben igényelhetem-e a szocpolt visszamenőleg a két gyerek után új házra?
Köszönöm.

Kedves Tamás!
A leírtak alapján úgy véljük, hogy célszerű lenne a hitelnyújtó banknál kérnie az utóbb született gyermekek utáni támogatásra való jogosultság megállapítását.

Tisztelt Hitelnet!
2005-ben vásároltunk használt lakást hitelre, melyhez akkor nem kaptunk semmilyen támogatást. Azóta született 3 gyermekem.
Visszamenőleg igényelhetem-e a szocpolt?
Köszönöm válaszát: Judit

Kedves Judit!
A leírtak alapján sajnos nem vehető igénybe visszamenőleg a szocpol.

Tisztelt Hitelnet! 2010 májusában vásároltunk használt lakást hitelre. Az akkori rendszernek megfelelően szocpolt nem vehettünk igénybe. Azóta 3 gyermekünk született. 2012-ben egy ikerpár, illetve 2013-ban még egy gyermek. Van-e lehetőségünk utólagos szocpolra? (ha jól értelmezem a fentieket, akkor hiába nevelünk 3 gyermeket, nekünk akkor és most sem jár semmi…?) A 2010-ben vásárolt 57 nm-es lakásunkat kinőttük, helyette szeretnénk nagyobbat, esetlegesen családi házat venni. Van-e bármilyen megoldás erre az új CSOK igénybevételével? Azt olvastam a feltételek között, hogy nem lehet a nevünkön ingatlan. Ha jelenlegi lakásunkat eladjuk, akkor megfelelünk-e az elvárt feltételeknek vagy csak első lakáshoz jutókat illet meg az új… Továbbiak »

Kedves Lilla!
Nemcsak az első lakáshoz jutókat illeti meg a szocpol. Ha a meglévő lakásukat eladják, akkor másik lakás vásárlása esetén jogosultak lehetnek a támogatásra.

Tisztelt Hitelnet!
2011 májusban vettünk fel 2 hitelt. Az egyiket lefizettük már. Nem kaptunk szocpolt. Most igényelhetem a két gyermekemre a házunk korszerűsítésére?

Kedves Adrienn!
A szocpol lakáskorszerűsítéshez sajnos nem vehető igénybe.

Tisztelt Hitelnet!
2015. március elején vásároltunk használt lakást. A vételár teljes összege (egy része banki kölcsön) már kifizetésre került. Utólag igénybe vehető-e a CSOK?
Köszönöm.

Kedves Ancsa!
A fent vázolt 2005 márciusi lakásvásárlásra vonatkozóan a CSOK utólagos igénybevételére a vonatkozó rendelkezések értelmében sajnos nem lesz lehetőségük.

Tisztelt Hitelnet!
Köszönöm a választ. Azonban nem 2005-ben (ahogy a válaszában szerepel) hanem 2015-ben, vagyis ez évben vásároltuk a lakást. Akkor azt azt az információt kaptuk, hogy a 2015. július 1. előtt 120 napon belül kötött adás-vételi szerződés esetén utólag igényelhető lesz a CSOK. Ebben az esetben igényelhetjük?
Köszönöm.

Kedves Ancsa!
Azért nem lehetnek jogosultak CSOK-ra, mert a teljes vételár kifizetésre került. Ilyen esetben hiába lennének benne a 120 napban.

Tisztelt Hitelnet!
2 gyermekünk van. 2009 nyarán bővítettük a házunkat. A megváltozott szocpol keretein belül tudunk-e utólagos támogatást igényelni a bővítésre?
Üdvözlettel: Szabolcs

Kedves Szabolcs!
2009-es bővítéshez kapcsolódóan sajnos az új szocpol keretein belül sem lesz lehetőség utólagos támogatás igénybevételére.

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, 3 gyermekem van, 2013 novemberében vásároltunk egy használt lakást, igényelhetek-e utólagos szocpolt?
Üdvözlettel: Gábor

Kedves Gábor!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében fenti esetben sajnos nem vehető igénybe utólagos szocpol.

Tisztelt Hitelnet!
2004 februárjában, akkori párommal vettünk fel hitelt és 2 gyermekre megelőlegező hitelt! 2006-ban elváltam és a megelőlegező hitelt kölcsönné alakították! 2008-ban új páromtól gyermekem született, aki után megkaptuk a támogatást! Most ismét terhes vagyok!
Kérdezném, hogy a második gyerek után is igényelhetném-e a támogatást, a hitel felvételekor fennálló feltételekkel? Valamint párom azóta elmúlt 40, vonatkoznak-e rá a hitel módosításkor fennálló
feltételek?
Köszönettel!

Kedves Mária!
A gyermek születése után elvileg igényelhető az utólagos támogatás. A jogosultságról az illetékes hitelintézet dönt.

Tisztelt Címzett!
Érdeklődni szeretnék, hogy van egy hét éves gyermekünk és szeretnénk még egy gyermeket. A férjem most 49 éves és igénybe tudjuk-e venni a szocpolt vagy a csok-ot.
Előre is köszönöm a válaszát!

Kedves Krisztina!
Mivel férje betöltötte a 40. életévét, ezért vállalt gyermek után nem tudják igénybe venni a megelőlegező CSOK-ot. Így a meglévő gyermekük után lehetnek rá jogosultak július 1. után, ha az egyéb igénylési feltételeknek is megfelelnek.

3 kiskorú gyermeket nevelünk férjemmel (4 éves, 3 éves és 5 hónapos gyermekeket), a férjem jelenleg még nem dolgozik és én sem. Én 4. éve gyesen vagyok. Ezzel azt szeretnem kérdezni, hogy így valamilyen módon igénybe tudjuk-e venni a szocpolt vagy a csok-ot?
Válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Henrietta!
A jogosultsághoz legalább az egyiküknek minimum 180 napos folyamatos TB jogviszonnyal kell rendelkezniük. Ha férje nem dolgozik, Ön pedig gyesen van és korábbi munkaviszonya nem áll fenn, akkor sajnos nem adható ki ez az igazolás. További információt erről a területileg illetékes OEP tud adni.


32
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x