Üdvözlöm,

az alábbi ügyünkre szeretnék választ kapni. 2003-ban már meglévő 3 gyermekre házépítésre felvettük az akkori 2 millió 700 ezer Ft-ot. 2007-ben a ház eladása miatt visszafizettük ezt az összeget.

2017-ben új ház építésébe kezdtünk. Ugyanezen gyermekek mellett a 10 millió csok helyett csak 7 millió 300 ezret kaptunk. Mondván, már a 2,7 millió forintot felhasználtuk. Ezért kivonták a 10 millió forintból az akkori összeget.

Kérdésem lenne, hogy a visszafizetett összeget miért nem kaphatjuk meg? Aki régen ugyanazt megkapta, és most ugyanazt a különbözetet, amit mi, és nem fizetett vissza semmit, azoknál ott van a 10 millió támogatás. Nálunk a visszafizetés miatt az összes támogatás 7,3 millió forint.

Ezt nagyon nem találjuk igazságosnak, sőt, sérelmezzük, hogy mi, akik becsülettel visszafizettük, amikor kellett, most nem kapjuk meg a minket megillető támogatást. A hitelünk jelenleg 10 millió forint a mostani építkezésre. Ha azonban azt a 2,7 millió forintot jóváírnák, nagyon megkönnyítenék az egész család életét.

A jogszabályok sajnos nem egyértelműek a visszafizetett csokos ügyekben. Szeretnék választ kapni az ügyünkre és kihez fordulhatnánk, hogy érvényesíteni tudjuk ezt a kérésünket?

Köszönettel: Noémi

Kedves Noémi!

Az új lakás építéséhez igényelhető CSOK-ról az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló, 16/2016. (II. 10.) Kormányrendelet rendelkezik.

A hatályos CSOK rendelet kimondja: a családi otthonteremtési kedvezmény összegének megállapításánál nem kell figyelembe venni a 2011. december 31. napját követően igényelt és az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig már visszafizetett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön összegét.

Önöknek igaza van abból a szempontból, hogy míg azok a támogatott személyek, akik korábban vettek fel vissza nem térítendő támogatást és azt nem fizették vissza, ugyanakkor összegű CSOK különbözetre lehetnek jogosultak, mint Önök.

A hatályos rendelkezések alapján azonban a hitelintézetnek a fenti módon kell számolnia a CSOK különbözetet. Mivel Önök a korábbi támogatást 2011. december 31. előtt vették fel, így ezzel az összeggel csökkenteni szükséges a 10 millió forintos CSOK-ot akkor is, ha azt időközben visszafizették. Az ügyben a CSOK rendelet megalkotásában illetékes Pénzügyminisztériumhoz fordulhatnak.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A témában további bejegyzés IDE kattintva olvasható.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése