Üdvözlöm!

Feleségemmel 2012-ben kezdtük meg az új közös házunk építését, 2011 után kiadott építési engedéllyel. 90% feletti a felkészültség, már csak a glettelés-festés van hátra. Mindketten dolgozunk folyamatosan jóval több mint 5 éve, bőven 40 év alattiak vagyunk. Vállalni szeretnénk két gyereket, a ház 110 m2 nettó területű 2,5 szobás. 50-50%-ban osztozunk a tulajdonjogban, nincs semmilyen tartozásunk. Már korábban is szerettük volna megigényelni a szocpolt, de vártunk a törvénymódosításra hátha kedvezőbb feltételekkel tudunk érvényesülni.

Annyi probléma volt korábban, hogy az én nevemen van egy ingatlan, romos épülettel, a földhivatalnál: lakóház, udvar van bejegyezve. A nagyszüleim haszonélvezők, de nem laknak benne, sőt évek óta lakhatatlan. Az öcsém és én osztozunk a tulajdonjogban 50-50%. A kérdésem az volna, hogy az új támogatásban van-e ilyen feltétel, ami akadályozná a támogatás igénylését? (Az előző szocpol esetében a bank azt mondta, hogy bontási engedély kell, majd el kell bontanunk a romos épületet, így nem lesz lakóház a nevemen. Viszont maga a bontási engedély elegendő az igényléshez.)

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Gergő

Kedves Gergő!

A 2015. július elsejétől hatályossá váló új szocpolrendelet szintén kimondja, hogy - bizonyos kivételektől eltekintve - nem lehet lakástulajdona az igénylőknek. Ugyanazok az előírások vonatkoznak a lakástulajdonra július elsejétől is, mint jelenleg:
- "együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada van olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba,
- a tulajdonában lévő lakása lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte, vagy
- a lakás több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik".

Amennyiben az első és utolsó feltétel nem teljesül, akkor valóban az lehet a megoldás, hogy a házra bontási engedélyt kell kérni. A bontási engedély megléte véleményünk szerint elegendő az igényléshez. Másik megoldás lehetne esetleg, hogy megválik ettől a tulajdonrészétől. Ez akár ajándékozás útján is történhet.

Építkezés esetén a CSOK addig igényelhető, amíg a használatbavételi engedélyt meg nem szerzik. Fontos, hogy még legalább akkora költségű munkálat hátra legyen, mint amennyi a CSOk összege.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Címzett!
Feleségem és az én nevemen van egy ház, melyet át akarok üzletté minősíteni. Ha ez megtörtént, akkor jogosultak vagyunk másik ház vételénél a szocpolra?