Tisztelt Hitelnet!

1. Szeretném megtudni, hogy az alábbi tényállás szerint CSOK-ra jogosultak lehetünk-e?
Élettársi kapcsolatban élünk több, mint egy éve a párommal és 3 gyermekével. A válásuk a férjével folyamatban van, szeptember végén lesz az utolsó tárgyalás, a gyermekek a páromnál kerülnek elhelyezésre. Az egyéb követelményeknek megfelelünk a CSOK igényléséhez.

2. Szeretném megtudni, hogy mennyi beforgatandó összegre van kötelezettségünk az újonnan vásárolandó családi házba az alábbiak szerint:
A párom és férje lakása eladásra került 2015-ben 17 millió Ft-ért (1/2-1/2 tulajdoni rész volt). Ebből a párom 1,5 millió Ft-ot kapott az adásvételi és külön megállapodás szerint, mert a férj fizette a lakáshitelt a szétköltözésük után, és 2013-ban végtörlesztette is a hitelt (3,2 millió Ft). Én a lakásom eladtam 8,8 millió Ft-ért, ebből 2,5 millió Ft munkáltatói kölcsönt végtörlesztettem. Az én logikám szerint a párom részéről 1,5 millió Ft-ot, vagy a lakás eladási árának a felét, mínusz a végtörlesztés felét kell beforgatnunk. Részemről a lakásom eladási árának a felét, mínusz a végtörlesztett munkáltatói kölcsön összegét kell beforgatnunk.

3. Továbbá a csatolandó dokumentumokkal kapcsolatban felmerült, hogy a méretezett alaprajz az engedélyezési tervdokumentációból legyen, vagy elég egy általam készített alaprajz méretezve, mert a tulajoknál a tervdokumentumok nincsenek meg, elkeveredtek valahol.

Előre is köszönöm válaszát.
Krisztián

Kedves Krisztián!

1. A válásról szóló jogerős bírósági határozat birtokában jogosultak lehetnek CSOK igénybevételére lakásvásárlás esetén. A CSOK kérelem benyújtásával tehát meg kell várni ezt a dokumentumot.

2. Párja lakáseladásól származó, 1,5 millió forint összegű bevételét kellene továbbforgatni a vásárolandó lakás vételárába. Mivel nem a párja, hanem a volt férj végtörlesztette a kölcsönt, párja részéről nincsen ez esetben továbbforgatandó összeget csökkentő tétel.
Amennyiben Ön 1/1 tulajdonosa volt az eladott lakásának, akkor a teljes eladási árat kell alapul venni, mint továbbforgatandó összeget, amely csökkenthető a munkáltatói kölcsön végtörlesztésére fordított 2,5 millió forinttal. Ha nem egyedüli tulajdonosa volt az ingatlannak, akkor az Önre eső eladási árat kell alapul venni és abból vonható le a munkáltatói kölcsön végtörlesztésére fordított 2,5 millió forint.

3. Az Ön által készített, méretezett alaprajzot is elfogadják a hitelintézetek CSOK igénylés során.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztel hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy a hasznos alapterületbe beleszámít-e a házhoz később hozzáépített garázs, illetve kazánház, amely kapcsolódik a házhoz, viszont az udvarról nyílik ajtó mindkét helyiségbe? Ami nincs rajta az alaprajzon. Illetve ha szükségeltetik saját kezűleg előállított alaprajzot elfogadnak-e?
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszukat.

Csok igényléséhez szükséges.

Tisztelt hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, az számít hasznos alapterületbe, ami a térképmásolaton szerepel? Pontosan mit kell mérni, mi legyen rajta a méretezett alaprajzon?
Köszönöm a segítséget!

Mit kell feltüntetni a méretezett alaprajzon?

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy van egy ház, amit meg szeretnénk vásárolni csok-kal, de a konyha nincs a tervrajzon. Egybe nyílik a házzal, a bejárat is a konyhánál van. Azt szeretném kérdezni, hogy beleszámít-e.

Tisztelt Hitelnet!
Örvendetes, hogy újabb helyiségek bekerültek a hasznos alapterületbe, de az lenne a kérdésem, hogy kitér-e a törvény arra, hogy esetleg a nem egy légtérben lévő, ilyen funkciókat ellátó helyiségek is beszámíthatóak-e? Nevezetesen, ha két ház van egy telken, semmi összeköttetéssel, egy HRSZ számmal. Eddig csak a főépület alapterületével számolt a CSOK sajnos.
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Viktória

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy a 2,5 méteres belmagassággal rendelkező fűthető nyári konyha beleszámít-e a hasznos alapterületbe, ha nincs rá engedély és több mint 10 éve épült. A házból nem lehet megközelíteni, az udvarról van külön bejárata.
Válaszát előre is köszönöm,
Rita