Tisztelt Szakértő!

Érdeklődöm, hogy a CSOK általunk igénybe vehető-e? Röviden vázolom a helyzetünket: Többlakásos családi ház tetőterében lakunk (feleségem három kiskorú gyermekem, és én), melynek hasznos alapterülete ~53 m2. Az egész ingatlanon a tulajdoni hányadom nem éri el az 50%-ot, feleségemnek nincs tulajdona. Egy házban - de nem egy háztartásban - élünk a szüleimmel, és a testvérem családjával.

Megkezdtük a lakásunk alatt lévő szinten elhelyezkedő lakás átalakítását/felújítását, melynek hasznos alapterülete: ~70 m2. Lassan kezdünk kifogyni az önerőnkből, de van még mit csinálni. A munkák volumene és az időtényező miatt szakemberekkel kell dolgoztatnom. A testvérem munkanélküli, a szüleim nyugdíjasok, így nem tudnak anyagilag segíteni.

Milyen feltételeknek kell(ene) eleget tennem, illetve milyen dokumentumokat kell benyújtani ahhoz, hogy igénybe tudjam venni a támogatást?

Üdvözlettel:
Viktor

Kedves Viktor!

A CSOK rendelet alapján a meglévő épületrész átalakítása nem minősül bővítésnek, így a lakásuk alatt lévő szinten elhelyezkedő ingatlan átalakításához, felújításához a családok otthonteremtési kedvezményét sajnos nem tudják igénybe venni. Bővítésnek a tetőtér beépítése és a meglévő lakóházhoz történő hozzáépítés (legalább 1 szoba) minősül.

A munkálatok finanszírozásához lakáscélú jelzáloghitelt tudnának igényelni. A leírtakból következően osztatlan közös tulajdonú lakásról van szó. Ez esetben kétféle módon lehetőséges a hitelfelvétel. Vagy a teljes ingatlanra jegyzik be az esetleges lakáshitelt az összes tulajdonos bevonásával vagy ügyvéd által készített, úgynevezett Használati megosztási szerződéssel csak a célingatlant képező tulajdoni hányadra kerül jelzálog. Ha annak Ön a tulajdonosa, akkor csak Önnek és a feleségének kellene a hitelszerződésben részt venni, szüleinek és testvérének nem.

A hitelfelvétel szempontjából meghatározó, hogy az ingatlan tehermentes-e, illetve az igénylők milyen típusú és mekkora összegű igazolt jövedelemmel rendelkeznek. Amennyiben a hitelből történő finanszírozás is érdekli Önöket, Szakértőink készséggel készítenek személyre szabott, díjmentes hitelajánlatot a további részletek ismeretében. Ehhez online adatlapunk kitöltése szükséges. Az elérhető hitelkonstrukciókról, az aktuális törlesztő részletekről előzetesen online Hitelkalkulátorunk segítségével tájékozódhatnak.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

T. szakértő!
3 gyermekünk van, használt lakásban élünk. Szeretjük, eladni és nagyobbat venni nem szeretnénk. De mindkét szomszédunk egy-egy garzon. Ha valamelyiket megvesszük, és összenyitjuk (egy HRSZ-re vesszük) és lesz 1 db min 8 nm-es szoba, akkor a CSOK-ot igénybe tudjuk-e venni?
Köszönöm.
Balázs

Érdeklődnék mi a lehetőség arra, ha van 3 gyermekem, 2-re felvettem már a szocpolt, a 3. után most akarom. Csak az egész összeget tudom beépíteni az építési hitelembe vagy meg tudom osztani is. például fele törlesztés, másik fele tetőtér beépítés?
Köszönöm válaszát.

Tisztelt Szakértők,
érdeklődnék, hogy szuterén szintben kialakítandó szobához igénybe vehető-e a CSOK? A házat 2014-ben vásároltuk, 4 gyermekünk van, akik után még semmilyen támogatást nem vettünk igénybe. A szuterén szint nem lakáscélú ingatlanrészként szerepelt a szerződésben, és az illetékkiszabásakor is így lett figyelembe véve. A szint 220 cm-es belmagasságú.
A ház jelenlegi lakáscéljára használt része 120 nm, az alsó szint is 60 nm-es, de csak egy szoba és egy fürdő kerülne ott kialakításra, a többi továbbra se lenne lakáscélra használt.
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Megpróbálom a lehető legrövidebben felvázolni a helyzetünket. A szüleim 1998-ban 5 gyermek után vettek igénybe szocpolt és ebből épült fel a jelenlegi ház, melyben élünk. Édesapánk halála után az ő 50%-át az 5 testvér örökölte, másik 50% édesanyámé. A ház egyik felében anyu él az öcsémmel, másik felében én az élettársammal és a közös 8 éves lányunkkal. A többi testvérem nem lakik itt. Egy közel 100 négyzetméteres házról van szó. Jogosultak lennénk a kedvezményre, ha anyu nekem adná az 50%-át és a tetőtér beépítésre használnánk fel?