Tisztelt Hitelnet!

36 éves 2 gyermekes házasként szeretném igényelni a szocpolt új építésű ingatlan vásárlásához. Tervek közt szerepel egy 3. gyermek is, amit a szocpol esetén szeretnék is érvényesíteni.

Kérdésem tárgya, hogy két ingatlanban is tulajdonosként szerepelek, így megkaphatom-e a szocpolt, vagy milyen lehetőségem van arra, hogy megkaphassam azt. Egyik ingatlan annak vásárláskor került a részben nevemre a szüleim által (több mint 50% tulajdonrésszel). Másik ingatlan egy több mint 4 éve vásárolt ingatlan került a nevemre. Tulajdon részeim megszüntetése családon belüli, de nem az új ingatlanba költöző családtag részére történő ajándékozással azt gondolom, mindkét esetben kivitelezhető, már ha szükséges.

Kérdésem ezek alapján tehát az, hogy milyen feltételek, változások mellett felelhetnék meg a szocpol szempontjából, ha mostani tulajdonosi helyzetem jelenleg kizáró ok lenne?
Van-e bármilyen időkorlát amire tekintettel kell lennem (például: tulajdonjog elajándékozása után van türelmi idő?), hogy 3 gyerekre felvehessem a szocpolt egy új ingatlan vásárlásához.

Köszönettel!
Péter

Kedves Péter!

A szocpolrendelet valóban kimondja, hogy az igénylőknek, illetve támogatott személyeknek nem lehet lakástulajdonuk. Ez alól van néhány kivétel. A jogosultság attól függ, hogy milyen módon került az igénylő tulajdonába az adott lakás. A vásárlás útján tulajdonba került lakás azonban minden esetben kizáró okot jelent. (A kivételekről IDE kattintva olvashat bővebben.)

A lakások elajándékozása megoldást jelenthet a szocpolra jogosultság tekintetében, ha olyan családtag részére történik az ajándékozás, aki a vásárolni kívánt új ingatlanba nem költözik. Az ajándékozás időpontját tekintve nincsen korlátozás. A vonatkozó jogszabály úgy rendelkezik, hogy a szocpolkérelem benyújtásakor kell nyilatkoznia a támogatott személynek arról, hogy nincsen lakástulajdona.

Házasként, 40 év alatt jogosultak "vállalt" gyermek után is igényelni a támogatást. Legfeljebb két gyermek vállalására van lehetőség. 1 gyermek után igényelt megelőlegező szocpol esetén 4 év a "teljesítési idő". A támogatás összegét a gyermekek száma mellett az új lakás hasznos alapterülete és energetikai minősítése határozza meg. Ettől függően 1,2-2,6 millió forint közötti összeg érhető el. Minderről további részleteket IDE kattintva olvashat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Családi házépítésbe szeretnénk fogni, az alábbi esetben jár-e szocpol nekünk?
Édesapám nekem ajándékozta a szülői ház 1/4-ét, haszonélvezeti joggal. Páromnak van lakása, ha ezt elajándékozza a szüleinek kaphatunk-e szocpolt? Illetve ők utána vissza ajándékozhatják-e neki, ha igen, mikor? (akár 1 hónap eltéréssel és utána eladhatjuk?)
Köszönettel:
Zsuzsa

Üdvözlöm,
az lenne a kérdésem, hogy a szocpol igénylésénél az a fontos, hogy az igényléskor egyikünk nevén se legyen ingatlan vagy azt is nézik, hogy valaha volt-e már a nevünkön ingatlan?! Én rendelkezem ingatlannal, a férjem is rendelkezett korábban tulajdonjoggal, de már nem. Ebben az esetben jogosultak vagyunk rá?