Tisztelt Hitelnet Csoport!

A helyzetünk a következő:

2007-ben vásároltunk hitelre egy kb. 90 nm alapterületű kertes házat. A hitelszerződést 2 db lakáskasszával együtt kötöttük, mely annak lejártakor belefordul a hitel tőkerészébe. Ezt követően 2009-ben megszületett első gyermekünk, majd 2011-ben megszületett ikerpárunk. Az idősebb gyermeknek szintén kötöttünk lakáskasszát, az ikreknek nem kötöttünk ilyet. A házunk 2 szobás, így legalább még egy szobával szükséges bővíteni. Több bővítési lehetőségben is gondolkozunk. Az egyik szerint két egyenként 10 nm alatti alapterületű szoba építése, a másik szerint egy nagyobb nappali jellegű plusz helyiség kialakítása és belső átalakítás.

A kérdésem az lenne, hogy:
1. Mind a 3 gyermek után igénybe vehető-e a CSOK, vagy csak azok után, akiknek nincs lakástakarék kötve?
2. Illetve van-e a bővítés során kialakított plusz helyiség méretével kapcsolatos szabályozás?
3. Az energetikai tanúsítványokon kívül (gondolom a bővítés előtt és után is kell készíttetni egyet) milyen iratokat, igazolásokat kell benyújtani a támogatás igényléséhez?
4. Illetve utólagos finanszírozású-e a támogatás (vagyis nekem kell-e teljes mértékben a bővítést kifizetni és csak a számlák benyújtását követően kapom meg a támogatást?)
5. A támogatás kifizetésénél kizáró ok lehet-e, ha a munkafolyamatok egy részét magunk csináljuk meg (tehát nem keletkezik róla számla), például belső festés?

Köszönettel: Zsanett

Kedves Zsanett!

1. Szocpol azon gyermek után is igényelhető, akinek a nevére lakástakarék lett kötve. Ez a fajta állami támogatás nem zárja ki a szocpolra való jogosultságot. Ez alapján mindhárom gyermekük után jogosultak lehetnek a kedvezményre.

2. Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet értelmében lakószobának az alábbi helyiség minősül: "a lakás közvetlen természetes megvilágítású és szellőzésű, fűthető, huzamos tartózkodás céljára szolgáló, legalább 8 m2 hasznos alapterületű helyisége".

3. A CSOK igényléséhez - a bővítéshez kapcsolódóan - jogerős bővítési engedélyre, tervdokumentációra, költségvetésre, energiatanúsítványra lehet szükség.

4. Lakásbővítés esetén a kedvezményt a hitelintézetek szakaszosan, készültségi fokkal arányosan, illetve utolsó részletét a használatbavételi engedély vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány, vagy nem építési engedélyköteles bővítés esetén a munkálatok befejezéséről szóló teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozat hitelintézet részére történő bemutatását követően folyósítják. A hitelintézetek a készültségi fok feltételeinek teljesítését a helyszínen és számlabemutatással ellenőrzik. A folyósítás akkor kezdhető meg, ha a támogatott személy a támogatáson és az esetleges hitelintézeti kölcsönön felül a saját erőt már felhasználta a bővítésre. Fontos azonban, hogy CSOK akkor vehető igénybe, ha a bővítési munkálatokat nem kezdik el a CSOK iránti kérelem benyújtása előtt!

5. A hitelintézet által elfogadott költségvetés 70%-át kell számlával igazolni, tehát nem kell a teljes költségvetést számlával igazolni, belefér a családon belül végzett festés.

A bővítéshez igényelhető támogatásról IDE kattintva további részletekről tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése