Tisztelt Cím!

Nem látunk tisztán a sok infó miatt, így inkább rákérdezünk:
Építési engedéllyel rendelkező új ház építéséhez szeretnénk lakásépítési támogatást igényelni. Én 40 éves elmúltam, feleségem 35 éves, egy 6 éves kisfiúnk van, még egy gyereket vállalnánk. 7 éve vagyunk házasok. Nekem van egy társasházi tulajdonom szüleim teljes haszonélvezetével.
Jogosultak vagyunk a lakásépítési támogatásra vagy sem?

Ha nem, akkor mi a kizáró ok, illetve hogyan lehet rajta változtatni.. (kivéve, hogy elmúltam 40 éves..) és változnak-e a jogszabályok 2013-ban??

Köszönettel, üdv, Tibor

Kedves Tibor!

A leírtak alapján sajnos nem felelnek meg a lakásépítési támogatás valamennyi igénylési feltételének. A támogatás két meglévő vagy vállalt gyermek után igényelhető. Ugyan vállalnának még egy gyermeket, de erre, vagyis megelőlegező szocpol igénylésére csak 40 éves kor alatt van lehetőségük a támogatott személyeknek. Ez azt jelenti, hogy a házaspárok egyikének életkora sem lehet több 40 évnél a megelőlegező szocpolkérelem benyújtásakor. Így mivel Ön elmúlt már 40 éves, ez ebben az esetben sajnos kizáró okot jelent.

Ha a társasházi tulajdonát több mint két éve ajándékozással vagy örökléssel, haszonélvezettel terhelten szerezte, s a haszonélvezők a lakásban laknak, akkor az nem jelentene kizáró okot.

A szocpol jogszabályok 2013-as változásával kapcsolatban jelenleg nincs információnk.

Amennyiben a házépítéshez kölcsönt is szeretnének igénybe venni, kérjük, töltse ki online adatlapunkat, s Tanácsadóink ismertetni fogják az építési hitellehetőségeket!

 

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

40 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt szakértő!
Új lakás vásárlás előtt állunk. Vissza nem térítendő állami támogatást szeretnénk igénybe venni. Első gyermekünk 2011-ben született, a második a következő hónapban érkezik. A lakás, amit vásárolni 61 négyzetméter és új lakásnak számít. Kb. vételár 14 millió. Sajnos a használatba vételi engedélye 2008-as, de tudomásom szerint minden más kritériumnak megfelelnénk. A lakás csaknem 6 éve üresen áll, még nem volt magánszemély tulajdonában. Kérhető a MÁK-nál a támogatás akkor is, ha a használatba vételi engedély 2008-as? Energetikai besorolása biztos megvan B, de még lehet hogy jobb. (Külön elbírálás alá esik, esetleg kérelem benyújtása…) Ha igen, milyen összegben vagyunk jogosultak, illetve ha megelőlegezően a harmadik gyermeket is “vállaljuk”, hogy alakul ez az összeg?
Szíves válaszát előre is köszönöm.
Arko.

Tisztelt Cím !
1 6 hónapos kislányunk van és szeretnénk másik gyermeket is vállalni. Költözni szeretnénk és találtunk is egy új építésű kb. 4-5 éve épült lakást, ami megfelelne részünkre. Mivel eddig nem volt tulajdonunkban lakás, így kaphatunk és kérhetünk-e szocpolt?? És mennyire számíthatunk?
Köszönöm válaszát, igazán nagyon fontos lenne, mert csak úgy tudunk kalkulálni.
Tisztelettel: Dalma

Tisztelt Címzett!
Én nagyon szeretném megtudni, hogy új lakás építésre felvehetném-e a szocpol támogatást. Én 30 éves vagyok, a párom 28 és 3 gyermekünk van. Én jelenleg anyasági támogatást kapok és a párom pedig a vízműnél dolgozik. Nem igazán vagyok már tisztába a sok infó miatt ezzel az építkezéssel, de reménykedünk benne, mert nincs lakás egyikünk nevén és ingatlannal nem rendelkezünk. Ez lenne az első lakásunk, ha sikerülne és nagyon bízunk benne.
Várjuk válaszát.

Tisztelt Cím!
Lakásvásárlás előtt állunk és szeretnénk a “szocpolt” is igénybe venni a hitelhez. A ház, amit kinéztünk új, de sajnos csak D energetikai besorolású. A tulajdonos nem tudja hőszigetelni a házat, így árulja, viszont mi vállalnánk, hogy egy éven belül hőszigetelnénk az ingatlant és akkor B energetikai besorolásba ugrana, ugyanis arra van előjegyezve. Kérdésünk az lenne, hogy igénybe vehetjük-e a támogatást? Egy 14 hónapos kisfiunk van és szeretnénk mellé még egy kistestvért is.
Várjuk válaszát, üdvözlettel: Mihály

Jó napot!!
A kérdésem az lenne, hogy a ház, amit meg szeretnénk venni, kb. 1970-en épült. Ilyen régi házra is igénybe tudom venni a szocpolt? Vagy csak a nemrégiben épültekre?

Üdvözlöm!

7 évvel ezelőtt vettünk egy házat, megkaptuk rá a szocpolt meglévő gyermekünk után. Most eladnánk a házat, kérdésem az lenne, hogy a szocpolt vissza kell fizetnünk,vagy maradhatna a házon, a vevő belemenne ebbe. Vagy esetleg egy másik lakásunkra átvihető, ha igen, van-e ennek valamilyen kikötése?
Hol tudom ezt intézni?

Köszönöm válaszát!

Üdvözlőm !
Kérdésem az lenne, hogy van egy 2 éves gyermekem, 25 éves vagyok és gyesen vagyok, a párom 37 éves. De úton van már a másik, félidős kis mama vagyok. Szeretnék egy lakást vásárolni. A kérdésem az lenne, hogy megkapom a támogatást vagy várnom kell, hogy megszülessen a második gyerek? Amennyiben megvan a baba, kérdésem az lenne, mennyit kapnék rájuk. Olvastam hogy új vagy új építésűre adnak szocpolt, ennek menyi idős háznak kel lennie?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy felvehetjük-e a szocpolt, ha már van eladásra váró ingatlanunk (2 lakás), de eddig még egyikhez sem vettük igénybe a támogatást? Mindketten 40 év alatt vagyunk, van 3 gyerekünk és a fél év munkaviszony is megvan, egyik részről. Kérdésem tehát az lenne, hogy ha új építésű ingatlant szeretnénk vásárolni, eladva hozzá a két lakásunkat, úgy igénybe vehetnénk-e a támogatást?
Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:
Szilvia

Szeretném megkérdezni, hogy az idén vásárolunk új építésű, A energia besorolású lakást. Elmúltunk 40 évesek. Egy gyermekünk nem töltötte be a 18 évet. Jár-e a támogatás, és ha igen mennyi?
Köszönöm, Tünde

Én 35 leszek. Párom 27. 1 4 hónapos kisbaba tulajdonosai vagyunk. Nekem van 25%-om egy ingatlanban.
Járna-e nekünk a szocpol és mennyi, ha tervezünk még két gyereket és 100 m2 feletti házat vennénk (újépítésű)/építenénk?
Köszönettel: Tamás, Edit

Kedves Szakértő!
Jelenleg egy gyermekünk van, de tervezzük a másodikat. A férjemnek jelenleg van lakása, de családi okok miatt az idei évben eladásra fog kerülni. Átmeneti időre a szülőkhöz fogunk költözni. Az lenne a kérdésem, hogy a második gyermek születése után (reméljük már jövőre), jogosultak leszünk-e a szocpolra?

Kedves Szakértő!
Szeretném a segítségét kérni!
Párommal 2010 decemberében vásároltunk egy 45nm-es Új építésű kis lakást lízingre (nem volt szocpol). 2012-ben megszületett kislányunk. Jelen pillanatban szeretnénk egy szintén új építésű nagyobb ingatlanba átköltözni és második babát vállalni!
Kérdésem, hogy jogosultak vagyunk-e a szocpolra?
Köszönöm válaszát
További szép napot kívánok.
Brigitta

Kedves Szakértő!
35 éves vagyok, a párom 44. Szeptemberben születne a 2 gyermekünk. Két esetben szeretném megkérdezni a véleményét szocpol igényléssel kapcsolatban.
Volt egy lakástulajdonom, amely átkerült édesapám nevére az elmúlt év végén.
– Ha a 2 gyermek születését megelőző valamelyik hónapban vásárolunk lakást (június-szeptember között) igényelhető-e a szocpol?
– Ha a 2 gyermek megszületése után történik a vásárlás igényelhető-e a szocpol?
Köszönettel,
Zita

Tisztelt Hitelnet!
Jogosult vagyok-e szocpolra, ha a párommal új lakást szeretnék venni, de nekem van egy lízingelt lakásom? A lízingelt lakástól nem szeretnék megválni, mivel az eddig befizetett lízingdíj gyakorlatilag ezzel elveszne!
Előre is köszönöm a válaszukat, köszönettel: Éva

Tisztelt Hitelnet!
2007-ben vásároltunk új építésű lakást, egy gyermekre kértünk szocpolt (a lakás mérete miatt kettő után ezt nem vehettük igénybe). Most várom a 2. babánkat.
Kérdésem: ha nagyobb, új építésű lakást vásárolunk, kérhetünk-e szocpol támogatást, s ha igen, milyen összegben?
Előre is köszönöm szépen a választ!
Üdvözlettel:
Szilvia

Kedves Tanácsadó!
Én már 42 éves vagyok, a feleségem 35. Jelenleg 2 gyermekünk van és a feleségem a harmadik gyermekkel várandós. A feleségem örökölt egy lakást a nagypapájától. Mivel a harmadik gyermekkel a lakásunk már kicsi lesz, így szeretnénk nagyobb lakást vásárolni. Én 42 évesen igénybe vehetem-e még a szocpolt?
A másik dolog, hogy először el kell adnunk a lakást, aztán vásárolni egy új építésű lakást (építkezni nem szeretnénk) és az új lakás nagyobb területű kell legyen, mint a mostani? Továbbá értékében is nagyobb összegű kell-e legyen amit veszünk, mint ha a mostanit eladjuk?
Köszönöm válaszát.
József

Jó napot! Azt szeretném kérdezni, hogy igénybe tudnám-e venni a szocpolt lakásépítésre? Én és a feleségem 19 évesek vagyunk. Van egy kétéves gyerekünk, de tudunk vállalni egy gyereket. A feleségem gyesen van. Én támop által fizetett Melegburkoló és parkettás tanfolyamon vagyok. Bruttó jövedelmem 46.670 Ft.

Érdeklődni szeretnék, hogy kizárólag új lakás vásárlásához lehet igénybe venni a szocpolt és használt lakás vásárlásához semmilyen kedvezmény nincs?

Szeretném pontosan tudni, mi számít ÚJ LAKÁS vásárlásnak? Ha a párommal szeretnénk megvásárolni egy házat, aminek az építési engedélye ugyan 2010 előtti, de a lakhatási engedélyt az elmúlt hónapban kapta meg, az új háznak számít? 2 gyermeket vállalnánk be, házasok vagyunk.

Új lakás vásárlására szeretnénk igénybe venni párommal a szocpol támogatást két gyermek vállalása esetében. Azonban már édesapám halála után örökjogon rendelkezem házrésszel a szülői házunkban, amely felett édesanyám özvegyként haszonélvezeti joggal bír. Kizáró körülménynek számít-e ez a támogatás igénylése alól?
Előre is köszönöm a válaszadást!
Üdvözlettel,
János