Tisztelt Hitelnet!

A következő kérdéssel fordulok Önökhöz:
A 2015. évben le kívánom cserélni 53 m3-es lakásomat egy 60 és 80 m2 közötti nagyságúra. A csere végrehajtásához fel kívánom venni a szocpolt, vagyis a CSOK-ot.

1. Kérdésem lenne, hogy igaz az az állítás, mely szerint a CSOK igénylését 2015. július 1-ét megelőzően 120 nappal új/használt lakás vételére (adásvételi szerződés megkötésére) eszközölni lehet?
2. A nagyobb lakásra való cserét is támogatja a CSOK? Vagy csak a bővítést?
3. Lakástulajdonos vagyok jelenleg, tehát ebben az esetben először el kell adnom a jelenlegi lakásomat, aztán vehetem meg az új/használt lakásomat? Ebben a formában megoldható, hogy megkapjam a CSOK-ot?
4. Esetleg a jelenlegi Fundamenta hitelt tudom vele csökkenteni? Feltéve, ha a fentebb írtakat nem tudom kihasználni.
5. A jelenlegi lakás Fundamenta hitellel terhelt. Átterhelhető a hitel az új lakásra?

Köszönettel:
Tamás

Kedves Tamás!

1. Abban az esetben, amennyiben a teljes vételár nem kerül kiegyenlítésre. A vételár utolsó részét a CSOK-ból kell kiegyenlíteni. A hitelintézetek a CSOK összegét az eladó adásvételi szerződésben megadott számlájára utalják. Ha a teljes vételár kiegyenlítésre kerül a CSOK kérelem benyújtása előtt, akkor a támogatás visszamenőleg nem vehető igénybe.

2. Lakáscsere esetén is van lehetőség CSOK igénybevételére.

3. Lakáscsere esetén a csereszerződést tárgyát képező lakás birtoklása nem zárja ki a jogosultságot. Amennyiben nem lakáscserértől van szó, hanem egy részről egy lakáseladás, másrészről egy lakásvétel történik, akkor a jogosultsághoz előbb el kell adni a tulajdonban lévő lakást.

4. A CSOK a melévő Fundamenta hitel csökkentésére nem használható fel.

5. Ahhoz, hogy a Fundamenta hitel átjegyezhető legyen az újabb lakásra, már tulajdonban kell lennie az új lakásnak, a régi pedig még nem adható el. Tehát a gyakorlatban mindez csak úgy kivitelezhető, ha az újabb lakás megszerzéséig az átjegyeztetni kívánt Fundamneta hitelt egy 3. lakásra jegyeztetik át, majd az új lakás megszerzését követően újabb jelzálogátjegyzés következhet. Ezt viszont nem biztos, hogy érdemes, mivel mindez értékbecsléssel, szerződésmódosítással, jelzálogbejegyzéssel és jelzálogtörléssel, közjegyzői okirat módosítással jár, aminek mind költsége van.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Tehermentes ingatlanomat el kell adjam, hogy volt férjemet ki tudjam fizetni, de olyan vevőt találtam, akinek az ingatlanát megvásárolnám, azaz cserélnénk. Amit én adok az 38 M Ft forgalmi értékű, amit cserébe kapok az 19 M Ft értékű ház és 19 M Ft pénzösszeg. A 19 M Ft értékű ház megszerzéséhez kaphatok-e CSOK-ot vagy csak annak a felújításához vehetem igénybe a CSOK-ot (3 gyermekem van, egyedül nevelem őket).
Köszönettel: Györgyi

Tisztelt hitelnet!
27 nm-es lakásom szeretném elcserélni egy 90 nm-es házra. Az ingatlanok közt nincs értékkülönbözet. De a lakásomon van még 2,4 millió forint hitel. Csere során igénybe vehetem 1 meglévő és 1 magzat után a csok-ot? És azzal kevesebb lenne a hiteltartozásom? Vagy 2 különböző adásvételit kell írnunk? Hogy működik ez a gyakorlatban?
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Uram!
A kérdésem az lenne, hogy egy 48 m2-es zártkerti ingatlan tulajdonomat cserélném 1 az 1-ben 1 85 m2-es belterületire, ráfizetéssel. 2 gyermek, munkahely, stb van. Ez esetben van-e jogosultság a fennmaradó összeg csok-kal való kiegyenlítésére?

Tisztelt Hitelnet!
CSOK-kal kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy ha a meglévő ingatlanunkat eladjuk (tegyük fel) 8,4 M Ft-ért, és egy másikat veszünk 8,5 M Ft-ért, akkor is megkaphatjuk-e a CSOK teljes összegét (1,3 M Ft-ot), vagy csak a két ingatlan értékének különbözetét?
Minden feltételnek megfelelünk.
Köszönettel:
Zsolt

Tisztelt Hitelnet!
Ha ingatlancsere történik, akkor is le kell adózni a vételi ár és a beszámított ár közötti különbséget 5 éven belül?
Csaba

Tisztelt Hitelnet!
CSOK-kal kapcsolatban lenne két kérdésem. 1997-ben vásároltam egy lakást, akkor még kiskorúként, jelenleg is itt élek férjemmel és 3 gyermekemmel. Szeretnénk egy nagyobb használt házat venni. Ilyen célra igényelhetem-e a CSOK-ot?
A másik kérdésem pedig a következő lenne, hogy ha mégis úgy döntünk, hogy maradunk a jelenlegi lakásban, akkor az egyik szoba kettéválasztásához lehet-e igényelni bővítés címén a CSOK-ot?
Köszönettel, Szilvia.