Kedves Hitelnet!

A CSOK-kal kapcsolatban lenne pár kérdésem. Egy 53 nm-es lakás van a tulajdonomban, amit szeretnék eladni vagy elajándékozni. Így nem lesz a tulajdonomban lakóingatlan, csak egy garázs.

Azt szeretném kérdezni:
1. Igénybe vehetem-e ekkor a CSOK-ot használt lakás vásárlásra az ajándékozás után?
2. Mennyit vehetek igénybe, ha van egy gyermekem és tervben van egy második baba, de az nem biztos, hogy megszületik negyvenedik életévem előtt?
3. Ha még nem házasodtunk össze, de a párom tervez venni egy házat, oda igénybe vehetjük-e a bővítésre a CSOK-ot, ha a nevemen még van lakóingatlan? Vagy ő külön igényelheti-e a gyerekre, aki még nem született meg? Ha igen, mennyit igényelhetne így?

Köszönöm előre is a segítséget.
Ancsa77

Kedves Ancsa77!

1. A tulajdonában lévő lakás elajándékozása után jogosult lehet CSOK-ra használt lakás vásárlásához, ha az egyéb igénylési feltételek is teljesülnek.

2. Vállalt gyermek után csak 40 év alatti, házasságban élő párok igényelhetnek megelőlegező CSOK-ot. Az nem feltétel, hogy a gyermek az igénylők 40 éves kora előtt megszülessen. Amennyiben a megelőlegező CSOK feltételei teljesülnének, akkor egy meglévő és egy vállalt gyermek után jogosultak lehetnének a támogatásra, melynek összege nemcsak a gyermekek számától, hanem a vásárolandó lakás hasznos alapterületétől és energetikai minősítésétől is függ. A konkrét összegről az előzőek ismeretében IDE kattintva tájékozódhat.

3. Bővítés esetén csak akkor lehetnek jogosultak CSOK-ra, ha a bővítendő lakóingatlanban Önnek is van tulajdonrésze, továbbá a jelenleg tulajdonában lévő lakás már lekerült az Ön nevéről. A bővítendő ingatlanban nem feltétel az 50-50%-os tulajdonszerzés, de élettársak, házastársak CSOK igénylése esetén mindkét félnek kell rendelkeznie tulajdonrésszel és a CSOK is csak együttesen - megelőlegező CSOK házastársi kapcsolatban - igényelhető.
A bővítés esetén előírt további feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet!
Valahol hasonló problémával küzdök, mint az előttem szóló.
Március végén kötött ingatlanszerződésünk van, tehát lecsúsztunk a CSOK-ról úgy ahogy volt. Júniusban megszületett első kisbabánk, de tervbe van véve még egy baba a közeljövőben. Mivel jelenleg egy 50 nm-es 2 szobás lakásban élünk, (ami az én nevemen van) szeretnénk idővel nagyobb lakásba költözni, ha megérkezik a második gyerkőc. Értesüléseim alapján, mivel van már ingatlan a nevemen, így nem vehetem igénybe a következő lakás vásárlásához a CSOK-ot.
Kérdésem, hogy a férjem is igényelheti? Vagy akkor is számít, hogy az én nevemen a lakás, amit el is szeretnék adni, tehát nem még egyet vennék a már meglévő mellé, viszont ahhoz, hogy nagyobbat tudjak venni több pénzre lesz szükségem, mint amit a lakásért kapnék, ezért is gondoltunk a CSOK megigénylésére.
Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel,
Nóri