Tisztelt Hitelnet!

Azt szeretném kérdezni, hogy lakásbővítésre milyen elvárások lennének? Nekünk 2 gyermekünk van. Szeretnénk egy szobával bővíteni a házunkat és erre szeretnénk igénybe venni a szocpolt. De ehhez mi is szükséges? Sok mindenkit megkérdeztünk, de mindenki mást mondott.

Végül is arra szeretnék választ kapni, hogy kell önerő bővítésre?
A másik dolog az, hogy ha házat szeretnénk venni, akkor 2 gyerekre mennyit adnak meg és milyen házra lehet igénybe venni?

Köszönöm!
István

Kedves István!

A lakásbővítéssel létrejövő szobának legalább 8 m2 hasznos alapterületűnek kell lenni. A meglévő épületrész átalakítása nem minősül bővítésnek. A lakószobának épületszerkezettel minden irányból körülhatárolt, járófelülettel rendelkezőnek kell lennie, melyből következően a galéria nem minősül lakószobának. 2 gyermek után igényelt támogatás esetén a bővítést követő hasznos alapterületnek el kell érnie legalább az 50 m2-t. A hasznos alapterület a lakáson belül az alábbi helyiségek alapterületének összege, ahol a belmagasság eléri az 1,90 métert: előszoba, közlekedő, nappali, hálószoba, étkező, konyha, étkezőkonyha, fürdőszoba, WC, kamra, tároló, gardrób, mosókonyha, kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiség. A hasznos alapterületbe nem tartozik bele a gépjárműtároló és a pinceszinti helyiség alapterülete.

A bővítendő lakásban a támogatott személyeknek együttesen legalább 50%-os tulajdonrésszel kell rendelkezniük.

A CSOK kérelmet a bővítési munkálatok megkezdése előtt be kell nyújtani a hitelintézethez. A folyósítás akkor kezdhető meg, ha az önerőt a bővítésre már felhasználták. A bank által elfogadott bekerülési költség legalább 70%-át kell számlával igazolni, és az igénybe vehető kedvezmény összege nem haladhatja meg a számlával igazolt bekerülési költség 50%-át, vagyis a CSOK összege a költségvetés maximum 35%-a lehet. Ha a fennmaradó rész nem áll rendelkezésre önerőként, akkor - az igénylők hitelképessége esetén - a hiányzó összeg bővítési hitelként igényelhető.

A bővítéshez igényelt CSOK további feltételeit IDE kattintva ismerhetik meg.

Használt ház vásárlása esetén két gyermek után 1.430.000 Ft vehető igénybe, melyet a vételár utolsó részeként folyósít a hitelintézet. A kedvezmény az ingatlan-nyilvántartásban lakóházként vagy lakásként nyilvántartott ingatlan vásárlásához igényelhető, amely rendelkezik legalább:
- 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel –, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
- közműves villamos energia szolgáltatással,
- egyedi fűtési móddal,
- közműves szennyvíz-elvezetéssel, ennek hiányában a szennyvíz elhelyezése és tisztítása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történik, és
- közműves ivóvíz-szolgáltatással, ennek hiányában a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

Arról, hogy vásárlás esetén milyen további feltételeknek kell megfelelni, IDE kattintva tájékozódhatnak.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése