Üdvözlöm.

Szeretnék szocpolt igényelni egy az idei évben tervezett új építésű lakóházra. Kérdésem, hogy jelenleg van már egy külterületi jelenleg a tulajdoni lapon ólként szereplő, (nem gazdasági épület) 1000 nm-es földterületű ingatlanom, amin egy 50 nm-es épület található. Lakás céljára használom, de nincs lakhatási engedély rá. Posta, kuka, stb. minden ide jön és ez a cím szerepel a lakcímkártyámban is.

Ebben az esetben van-e lehetőségem a most épülő belterületi ingatlanomra felvenni a szocpolt 2 gyermek után egy személyként?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Mónika

Kedves Mónika!

Az ingatlantulajdont illetően az a meghatározó, hogy a földhivatali nyilvántartásban milyen megnevezés alatt szerepel az adott ingatlan. Ha az nem lakóházként vagy lakásként vagy nyilvántartva, akkor szocpol igénylésénél nem jelent kizáró okot. A hatályos kormányrendelet előírása ugyanis kimondottan a lakástulajdonra, a lakáshasználati jogra, a lakásra kötött bérleti jogviszonyra és a lízingelt lakásra vonatkozik. Egyéb ingatlantulajdon nem zárja ki a szocpolra való jogosultságot. Véleményünk szerint ebből a szempontból az ingatlan-nyilvántartás szerint ól vagy akár gazdasági épület megnevezésű ingatlan nem minősül lakásnak még akkor sem, ha ezt a célt szolgálja, tehát a most épülő házra elvileg megkaphatja a szocpolt.

A jogosultsághoz a szocpoligénylés valamennyi feltételének meg kell felelni, s akkor egyedülálló személyként is igényelheti. A feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

A két gyermek után járó lakásépítési támogatás összegét befolyásolja a ház hasznos alapterülete és energiahatékonysága. A konkrét támogatási összegekről IDE kattintva tájékozódhat.

Amennyiben az önerő és a szocpol összege nem fedezi a költségvetést, akkor az építkezés építési hitel igénybevételével valósulhat meg. Az építési hitelt és a szocpolt egyaránt az önerő felhasználását követően, készültségi foknak megfelelően, szakaszosan folyósítják a pénzintézetek. Építési hitel állami kamattámogatással és piaci kamattal egyaránt igényelhető. Az aktuális törlesztő részleteket online lakáshitel kalkulátorunk segítségével számolhatja ki.

Ha személyre szabott építési hitelajánlatunkat is szeretné megismerni, akkor kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat! Szakértőink díjmentesen összeállítják Önnek az igényeinek megfelelő legkedvezőbb építési hitelkonstrukciókat tartalmazó ajánlatot!

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!

Szeretném megtudni,hogy milyen építőanyagot lehet használni az új ház építéséhez?
Mi szalmából vagy vályogból szeretnénk épiteni,erreis jár-e a csok?

Válaszát előre is köszönöm
Kriszti

Érdeklődnék, hogy külterületi telekre építendő ház esetén kapható-e szocpol? A jövőben lenne mód megvásárolni egy külterületi telket, amire építkezni szeretnénk. Egy gyermek van, meg egyet szeretnénk. 40 év alattiak vagyunk.
Köszönettel.