Tisztelt Címzett!

Külföldön élünk 6 éve, viszont szeretnénk hazaköltözni, igénybe venni a CSOK-ot. Mikor kijöttünk, a magyar állam kötelezett arra, hogy szüneteltessük a TB jogviszonyunkat otthon, tehát egy másik EU tagállamban fizetjük évek óta a járulékokat.

Kérdésem az lenne, hogy miért nem fogadja el az OEP az itteni kifizetéseinket és miért nem állít ki igazolást?

Másik internetes portalon azt olvastam, hogy eddig problémát jelentett, ha a CSOK igénylő külföldön dolgozott, mivel a külföldön fizetett biztosítást az OEP nem tudta igazolni. Mostantól viszont a külföldi biztosítási jogviszony is elfogadható, így a határainkon túl élő magyar állampolgárok is jogosultak lehetnek a kedvezményre, ha minden további feltételnek megfelelnek.

Köszönettel válaszát.
Edina

Kedves Edina!

Az OEP a magyarországi TB jogviszony igazolására jogosult. Mivel Önök Magyarországon nem rendelkeznek TB jogviszonnyal, ezért nem tud a magyar hatóság TB jogviszony igazolást kiállítani az Önök részére. A külföldi társadalombiztosítási jogviszonyról az illetékes külföldi hatóság tud igazolást adni.

CSOK igénylés esetén azonban - legyen szó a CSOK bármely formájáról is - a támogatásra való jogosultság feltétele, hogy a támogatott személy - élettársak, házastársak esetén legalább az egyik fél - a kérelem benyújtásakor a Tbj. 5.§-a szerint legyen biztosított, vagyis magyarországi TB jogviszonnyal rendelkezzen. Az előírt TB jogviszonyból fennmaradó időszak igazolható le valamely másik Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam társadalombiztosítási hatósága által kiállított igazolással, mely igazolás hiteles magyar nyelvű fordítással nyújtható be a választott hitelintézethez.

Egy másik EU tagállamban fennálló TB jogviszonnyal önmagában tehát sajnos nem lehetnek jogosultak a családi otthonteremtési kedvezményre. A jogosultsághoz legalább egyiküknek magyarországi TB jogviszonyt kell létesítenie, melyről az igazolást a hazai OEP ki tudja állítani, s a fennmaradó időszakról pedig a külföldi hatóság által kiállított és hitelesen magyar nyelvre fordított igazolás nyújtható be.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése