Külföldi munkavégzés miatt elköltözhetünk a CSOK-os házból?

Tisztelt Szakértők,

örömmel olvasom a részletes, profi tanácsaikat, de nem találtam pontos választ az én esetemre.

3 éve kötöttünk CSOK-ot. Most úgy alakult, hogy lenne lehetőségem Svájcba menni dolgozni (ottani cég, ottani határozatlan idejű munkaviszony). Jelenleg egy Bt-ben vagyok ügyvezető itthon, akkor azt szüneteltetném.

1. Ha kimennénk és vinnénk a gyerekeket nyelvtanulás miatt (kiskorú mindegyik), akkor arra lehetne alkalmazni a "a támogatott személy és a gyermek, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a célingatlan elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik" szabályt, mert a CSOKot nem szeretném visszafizetni, viszont egy ilyen álláslehetőséget hiba lenne kihagyni?

2. Kiköltözés miatt a gyerekeket át kell íratni svájci iskolába. Ez jelenthet bármilyen problémát CSOKnál? Gondolom állandó lakcímük maradna a CSOKos ingatlan, Svájcban csak albérletben laknánk.

3. Illetve, ha kimennénk mondjuk 5 és fél évnyi CSOK után akkor is vissza kell jönni 5 év múlva? (Ez azért kérdés, mert svájci állampolgárság 10 év megszakítás nélküli kint tartózkodás és munkavégzés után kérhető és jó volna, ha ez valahogy a CSOK követelményekkel párhuzamosítható lenne).

4. Miben lenne más a helyzet ha csak én egyedül mennék ki Svájcba munkavégzés miatt, a feleségem és a gyerekek maradnak?

Köszi.
Ata

Kedves Ata!

A CSOK rendelet lehetővé teszi, hogy a támogatott személyek és a gyermekek, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a célingatlan elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodjanak. Ez vonatkozik a külföldi munkavállalásra is.

Az indokolt lakhely elhagyás tehát külföldi munkaviszony esetén is megengedett. A maximum 5 éves időtartam akár egyszerre, akár több részletben kihasználható a kormányhivatalnál, mint lakástámogatási hatóságnál, valamint a lakcímnyilvántartónál történő ki- és bejelentkezési kötelezettséget szem előtt tartva. A bejelentési kötelezettség azonban nem csak arra vonatkozik, hogy mikor nem szolgál a támogatott ingatlan lakóhelyül, hanem arra is vonatkozik, hogy mikortól szolgálja újra az életvitelszerű ott tartózkodást. Ha a támogatott személynek a támogatási szerződés alapjául szolgáló bármely igazolványában/okiratában a szerződés fennállása alatt változás áll be, akkor azt köteles a hitelintézetnek rövid időn belül (általában 15 nap) bejelenteni és bemutatni.

Fenti módon – akár egyedül költözne, akár családdal – elfogadható, hogy az elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt, maximum 5 éven át, ne a támogatott ingatlanban lakjanak. Amennyiben időközben lejár az elidegenítési és terhelési tilalom, úgy az azt biztosító jelzálogjog töröltethető. Ebben az esetben már nem szükséges, hogy a támogatott ingatlanban életvitelszerűen tartózkodjanak.

Minderről bővebb információ IDE kattintva érhető el.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

További, pontos tájékoztatást az ügyben a területileg illetéke járási hivatal családtámogatási osztálya tud adni Önöknek.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x