Külföldi apa és magyar anya kaphat CSOK-ot?

Tisztelt ügyintéző!

2021-ben tervezünk Magyarországra költözni. Két kisgyerekünk van, ők kettős állampolgárok, én (anyuka) csak magyar, apuka nem magyar.
Kaphatunk-e CSOK támogatást (nem hitel) házépítéshez/készház vásárlásához?
Fel kell-e mondani a külföldi munkahelyet ehhez?
Szükséges-e magyarországi munkahelyen dolgoznom/tanuló jogviszony?
Apuka ingázhat az országok között, ha én maradok?
Ingázhatunk felváltva mind a ketten?
Évekig arra a címre leszünk” lekötve” vagy lehet költözni +/- a cím (telek) megtartásával?

Üdv.
Katinka

Kedves Katinka!

A támogatás igénybevételéhez kell, hogy rendelkezzenek magyarországi állandó lakcímmel. A nem magyar állampolgár támogatott személy részére a CSOK a három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt nyújtható, ha Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

Ha 2 gyermek után szeretnék igénybe venni a támogatást új lakás vásárlásához, akkor legalább egyiküknek minimum 18 napos TB jogviszonyt szükséges igazolni. E tekintetben a külföldi társadalombiztosítási jogviszony is elfogadható. Amelyikük igazolja, annak kell majd a CSOK szerződés aláírását követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesíteni.

A támogatás biztosítására 10 évre jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be a Magyar Állam javára. A CSOK folyósítását követő 90 napon belül be kell mutatni a lakcímkártyát, melyen a támogatott ingatlan szerepel állandó lakcímként mindannyiuknál. Ez azt jelenti, hogy Önöknek és a gyermekeknek egyaránt a támogatott ingatlanban kell élniük életvitelszerűen ezen időszak alatt.

Vannak olyan esetek, melyek nem minősülnek a bentlakási kötelezettség megszegésének. Ezek az alábbiak:

  • a gyermek – a gyermekvédelmi szakellátások körébe tartozó otthont nyújtó ellátás keretében elhelyezett gyermek kivételével – tanulmányai folytatása miatt átmenetileg nem a támogatott személy lakásában lakik,
  • a támogatott személyt vagy a gyermeket, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelte, egészségi állapota miatt tartósan egészségügyi intézményben kezelik,
  • ha a támogatott személy és a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik,
  • ha a támogatott személy és a gyermek – foglalkoztatásra irányuló jogviszony következtében – ideértve a sajátos egyházi jogviszonyt is – a foglalkoztatásra irányuló jogviszony jellegéből következően köteles a szolgálati helyén a foglalkoztató által térítésmentesen biztosított szolgálati lakásban lakni a foglalkoztatásra irányuló jogviszony fennállása alatt,
  • a támogatott személy vagy a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelte, közeli hozzátartozó ápolása miatt ideiglenesen nem a támogatott személy lakásában lakik,
  • a támogatott személy az 1. mellékletben nem szereplő vétség miatt letöltendő szabadságvesztés büntetését tölti,
  • a nagykorú gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, elköltözik vagy
  • a kiskorú gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a nagykorúvá válását követően elköltözik.

Ha a 10 év alatt az ingatlant másikra cserélnék, akkor a támogatás továbbvihető, ha az újabb ingatlan nagyobb értékű és alapterületű. Az új lakásra felvett CSOK-ot használt lakásra csak 5 év után lehet továbbvinni.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

A további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó estét engem az érdekelne hogy szlovak állampolgar vagyok van 4 gyerskem és 4 éve már Magyarországon élunk munkaviszonyom is van magyar okmanyaim is egyedul személyi igazolvanyom Szlovák .

Kedves Lucia!
A leírtak alapján jogosultak lehetnek a CSOK-ra, amennyiben a további jogosultsági feltételek is teljesülnek. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Jó napot kívánok.
Érdeklődnék, már egyszer írtam Önnek, de nem találom a választ.
Jelenleg Ausztriában élünk. Elváltam és a volt férjemtől van egy gyermekem. Nálam lett elhelyezve.
Szeretném rá felvenni az egy gyermek után járó csokot, viszont azóta újra férjhez mentem, ő nem magyar állampolgár és magyar lakcíme sincs. A lakás 100%-ban az én tulajdonom lenne, nem is lakna ezentúl sem itt a férjem, ő maradna külföldön. Viszont én otthon Magyarországon vállalok munkát és oda fog iskolába járni a gyermekem.
Így én egyedülálló jogán felvehetem a rá járó csokot?
Köszönöm szépen előre is a válaszát.
Anett


4
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x