Tisztelt szakértő!

2011-ben kezdtünk feleségemmel családi ház építésébe, melyhez kölcsönt és a szocpolt is igénybe szeretnénk venni. A telek az én nevemen van és az építési engedélyt is a saját nevemre kértem. A szocpol feltételei között olvastam, hogy házastársak esetén mindkét félnek tulajdonrésszel kell rendelkezni az ingatlanban.

A kérdésem az lenne, hogy legalább mekkora tulajdonrész szükséges?
Elegendő-e a ház vagy szükséges a telek közös tulajdonlása, illetve, hogy Ön szerint hogyan lehetne megoldani ezt a problémát?

Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel:
István

Kedves István!

A vonatkozó jogszabály úgy rendelkezik, hogy az igénylőknek illetve támogatott személyeknek minimum 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük az épített lakásban, továbbá e személyeken kívül csak az általuk eltartott gyermekek szerezhetnek tulajdont. Arra tehát nem tér ki a kormányrendelet, hogy egyenként milyen arányú tulajdonjoghoz kell jutniuk.

Mivel a telek az Ön nevén van, ezért ügyvéddel ráépítési megállapodást kell készíttetni, mely tartalmazza, hogy a lakóház felépítését követően ki milyen arányban fog tulajdonjoghoz jutni.

A további részleteket illetően kérjük, vegye fel a kapcsolatot a lakóhelyéhez legközelebbi irodánkkal, vagy töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Hitelszakértőink segítenek mind a hitelkérelem, mind a szocpolkérelem benyújtásában és az ügylet lebonyolításában. Irodáink elérhetőségét ITT találja.

 

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A férjemmel közös tulajdonú telkünkön építkezünk, amire szocpolt szeretnénk felvenni a két gyermekünk után. A telek 50-50%-ban a kettőnk tulajdona, de az építési engedély csak a férjem nevére szól. Az építkezést amúgy közös pénzből, az én nevemre szóló hitelekből és a férjem hiteléből finanszírozzuk. Az építkezés kb. 75-80%-os készültségi fokon áll. A szocpol igényléséhez rá kell íratni mindkettőnk nevét az építési engedélyre?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Judit

Fiam 2009. februárban vásárolt telket. Azt követően megnősült, 2011. decemberében megkezdték az építkezést, kb. 40 %-os a készültség (építési engedély 2011 évi). A terv, az építési engedély és a számlák minndkettőjük nevére szólnak, és a felépülő családi házban is tulajdonrésszel fog rendelkezni a menyem. Igényelnék a szocpolt, de az OTP szerint nem jogosultak, mert a telek csak a fiam nevén van, nem közös tulajdon. Valóban így van? Ha igen, mit tudunk tenni, a telekre illetékmentesség van beépítés esetén, de ha menyemre íratnánk egy részét, valószínű elveszik a mentesség.