Gyakori élethelyzet, amikor házasságkötést követően a fiatal pár CSOK-ot szeretne igényelni az otthonteremtéshez. A házasságkötés előtt – még ha közös háztartásban is élt a pár – nem feltétlenül jelentették ezt be a lakcím nyilvántartóba. Jellemző, hogy mindkét fél állandó lakcíme a szülői ház, s logikus lépésnek is tűnhet, hogy a közösen vásárolt lakásban létesítenek majd közös lakcímet. Mennyire jelent ez problémát CSOK igénylésnél? Járhat-e a CSOK kérelem elutasításával, ha a kérelem benyújtásakor nincs közös lakcímük?

Olvasóink által gyakran feltett kérdés, hogy befolyásolja-e a CSOK igénylést, ha valamilyen oknál fogva nem egyezik a lakcímük. Szükséges-e az állandó lakcímben egyezésnek lenni, vagy az is elfogadható, ha az egyikük állandó lakcíme egyezik a másik tartózkodási helyével. Erre a kérdésre ad pontos választ írásunk, mely a Pénzügyminisztérium erre vonatkozó állásfoglalása alapján készült.

Közös lakcím

A CSOK rendelet kimondja, hogy házastársak, fiatal házaspárok és élettársak kizárólag együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak a kedvezményre. A támogatás az igénylőkkel közös háztartásban élő vagy általuk eltartott gyermek után vehető igénybe. A közös háztartásban élést már a CSOK kérelem benyújtásának időpontjában teljesíteni és igazolni kell.

E feltételt a kérelem benyújtásakor azoknak a fiatal pároknak is teljesíteniük kell, akik gyermekvállalás támogatására tekintettel – vagyis vállalt gyermek után – igénylik a támogatást.

Hogyan igazolható a közös háztartásban élés a bank számára elfogadható módon?

A közös háztartásban élés igazolására a lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya) szolgál.

Az igénylőknek és az eltartott gyermekek lakcímigazoló hatósági igazolványában legalább egy lakcímadatban (lakóhely, illetve tartózkodási hely) egyezésnek kell lennie. Együttes igénylés esetén, amennyiben a gyermek lakcímadata csak az egyik szülő lakcímadatával egyezik meg, úgy a közös háztartásban élés ténye nem állapítható meg. Ez a CSOK kérelem elutasítását vonja maga után.

Ha az igénylők CSOK kérelemben tett nyilatkozata és a lakcímkártya adattartalma egymástól különbözik, úgy a közös háztartásban élésről szóló nyilatkozat valóságtartalmának nyilvánvaló valótlansága feltételezhető, aminek következménye a támogatási kérelem elutasítása.

Speciális helyzetek CSOK igénylés során

CSOK igénylés során vannak olyan élethelyzetek – válás, gyermekelhelyezés – amelyek esetében nem egyértelmű a CSOK jogosultság meghatározása.

Külföldön történt válás

Amennyiben a válásra külföldön került sor és az érintett ország bírósága nem rendelkezett a szülői felügyeletről és a gyermek lakóhelyéről, akkor a szülőknek a gyámhatóság előtt kell nyilatkozniuk a szülői felügyelet és a lakóhely jogszerűségének megítéléséhez CSOK igénylése esetén.

Házasság alatt harmadik személytől fogant gyermek

Ha a házasság ideje alatt harmadik személytől fogant gyermek után igénylik a CSOK-ot, a gyermek – a házassági köteléken alapuló apasági vélelem alapján – válás esetén is jogilag a volt férj gyermekének tekintendő. Az apasági vélelem megdöntése iránti bírósági eljárás keretében szükséges a gyermek családi jogállását tisztázni azért, hogy a CSOK igényelhetővé váljon.

Gyermekelhelyezés igazolása

Elvált szülő CSOK igénylése esetén a gyermekelhelyezést illetően a jogerős bírósági határozatban foglalt rendelkezés a meghatározó. A szülők ügyvéd által ellenjegyzett okiratba foglalt nyilatkozata nem írja felül a jogerős bírósági határozatot.

A szülői felügyelet gyakorlójának személyét és a gyermek lakóhelyét kizárólag a szülői felügyelet gyakorlásának rendezése iránti bírósági eljárásban hozott jogerős ítélettel lehet megváltoztatni. CSOK igénybevételéhez az eltartott gyermek helyzetét megfelelően rendező bírósági ítélet megléte szükséges.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott CSOK tájékoztatás

Amennyiben a CSOK, falusi CSOK jogosultsági kérdését illetően kérdése lenne, kérdezze online Szakértőinket! Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű támogatások ügyintézését!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet.hu!
A kérdésem az lenne, hogy CSOK igényléséhez elegendő-e, ha mind a két fél (Feleség és Férj) tartózkodási helye megegyezik, vagy szükséges, hogy az állandó lakcím is megegyezzen?
Köszönöm válaszukat!
Üdvözlettel:
Sándor

Tisztelt ügyintéző!
Csok+hitel esetén közös lakcímemen vagyunk a családdal. Felmerült kérdés, hogy a háromból egy gyermek kerülhet-e más lakcímre, vagy tartózkodási helynek lehet-e megadni más címet is az állandó címen kívül. Pl. a vér szerinti apjukhoz lenne a tart. hely, itt az állandó. Vagy fordítva.

Kedves szakértő
A kérdésem a következő lenne. Csokkal szerettünk volna ingatlant vásárolni, minden megfelelt a végén elutasítottak, hogy nem közös a lakcímünk a párommal. Ilyenkor más banknál benyújtható a kérelem, amennyiben megtörténik a közös cím bejelentése?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdv.
Andrea

Üdv!
Én haszonélvezeti joggal élek a házunkban, amelynek lányom és a férjem 50-50%-ban tulajdonosok. Újításra szeretnénk felvenni a csokot.
Kérdésem az lenne, hogy igényelhetem én így, mivel nekem van meg a munkaviszonyom?

Közös felügyelet alatt van a gyermekünk, de nem élünk együtt, a párom külföldön él és dolgozik. A gyermek lakcímkártyáján az én címem van, illetve a pároménak pedig az édesanyja címe van bejegyezve. Egyedül szeretném igényelni a CSOK-ot.
lyen esetben kell-e bírósági úton rendezni a gyermekfelügyeletet, hogy fel tudjam venni?
Köszönettel:
Dalma