Tisztelt Cím!

A napokban írtunk alá egy adásvételi szerződést, mely szerint használt lakást vásárolnánk egy közeli városban. Mi falun élünk, férjem nevén van már ingatlan. A jelenlegi adásvételi szerződés szerint a vásárolandó lakás 50-50 %-os arányban lesz. Nevemen még eddig nem volt ingatlan. 2 gyerek után 6 és 21 évesek (egyetemista) tudjuk-e igényelni a Csok-t?

Esetleg a meglévő ingatlanunk (100 %-ban a férjem nevén van az ingatlan) bővítésére igényelhetjük-e a Csok-ot? 120 m2-es az ingatlan. Hány m2-rel kellene bővíteni, ha igénybe vehető az említett támogatás?

Tisztelettel: Mónika

Kedves Mónika!

A CSOK rendelet kimondja, hogy lakásvásárlás esetén a támogatott személyeknek, együttköltöző családtagjaiknak és eltartott gyermekeiknek nem lehet lakástulajdonuk, eltekintve néhány kivételtől. Az, hogy a férje nevén lévő ingatlan kizárja-e a CSOK-ra való jogosultságot vagy sem, attól függ, hogy milyen jogcímen szerezte a házat. A kivételekről IDE kattintva tájékozódhat. Ha a meglévő ingatlan a fentiek alapján nem tartozik a kivételek közé, akkor sajnos a vásárláshoz nem tudják igénybe venni a CSOK-ot.

Ha a meglévő lakástulajdon alapján jogosultak lennének CSOK-ra akkor további feltételként vállalniuk kell, hogy a vásárolt lakás a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom lejáratáig lakóhelyükként szolgál és 1 éven belül be kell mutatniuk a lakcímet igazoló hatósági igazolványt a hitelintézet részére.

Lakásbővítés esetén úgy rendelkezik a jogszabály, hogy a bővítendő lakóházban - házastársak, élettársak igénylése esetén - mindkét félnek kell rendelkeznie tulajdoni hányaddal. Ahhoz tehát, hogy bővítés esetén jogosultak lehessen a kedvezményre, Önnek is kellene tulajdonjoggal rendelkezni a bővítendő ingatlanban, akár 1% tulajdoni arányban. Az ingatlanhoz legalább 1 szobát kellene hozzáépíteni, ami minimum 8 m2. A bővített ház hasznos alapterülete nem haladhatja meg a 160 m2-t. A bővítés esetén előírt további feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

A bővítéssel viszont az lesz a probléma, hogyha időközben a tulajdonukba kerül a fent említett használt lakás, akkor annak tulajdonlása - mivel vásárlás útján szerzik - ki fogja Önöket zárni a jogosultságból. Bővítés esetén ugyanis a támogatott személyeknek, együttköltöző családtagjaiknak és eltartott gyermekeiknek a bővítendő ingatlanon kívül nem lehet egyéb lakástulajdonuk.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt cím!
Érdeklődni szeretnék, hogy szüleim vásároltak még 1999-ben testvérem és jómagam nevére egy lakást 50-50% arányban, melyben jelenleg én lakok feleségemmel és 2 gyermekünkkel.
A kérdésem az lenne, hogy ebben az estben felvehető-e a csok, mert szeretnénk 2 meglévő gyermekünkre támogatást igényelni használt lakás vásárláshoz!
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértők!
A párommal szeretnénk új lakást vásárolni, azonban nem tiszta számomra, hogy milyen módon lenne lehetőségünk CSOK-ot igényelni, ugyanis
a szüleim tíz évvel ezelőtt vásároltak egy családi házat, ami 1/4 tulajdonban az én nevemre került úgy, hogy édesapám haszonélvezeti joggal rendelkezett, azonban ez a haszonélvezeti jog egyéb okokból (édesanyám munkáltatói kölcsönt igényelt felújításra) ebben az évben megszűnt. Tehát van 1/4 rész tulajdonom a szüleim családi házán. Az ismereteim szerint ebben a helyzetben nem vagyok jogosult CSOK támogatásra, az szeretném megtudni, hogy ha eladom vagy lemondok a tulajdonrészemről jogosulttá válnék-e?
Előre is köszönöm a segítséget!

T. Cím!
120 nm a házunk, de csak 30 nm területű tetőtér beépítésre van lehetőségünk. 1 meglévő gyermek van.
Érdeklődnék, hogy a CSOK-ot mindenképpen csak minimum 50 nm beépítésre lehet igénybe venni tetőtér beépítés esetében is?
Köszönöm!