Kedves ügyintéző.

Van egy házunk, amin szabad felhasználású jelzáloghitel van. El szeretnénk adni a házat, amit az eladott ingatlan árából szeretnénk kifizetni és a maradék pénzből nézni egy másik lakást.
Kérdésem az lenne, hogy mivel nem lakáscélú hitel van a házon, hanem szabad felhasználású, így megkapnánk-e a csokot a maradék pénzhez?

A másik kérdés, ha mondjuk a szomszéd nem rokon, semmi, de meg szeretné venni a házunkat, mi utána visszavásárolhatnánk-e tőle csokra meg lakásvásárlási hitelre?

Van 3 gyerek és még semmilyen csokot nem vettem igénybe, mert nem tudom adják-e, mivel a házon jelzálog van szabad felhasználási hitellel. Mindenütt azt olvasom, hogy mivel nem lakáshitel, így ha az eladott ingatlan árából kifizetem, ugrik a csok.
Igaz-e?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Viktória

Kedves Viktória!

A vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy az 5 éven belül eladott lakóingatlan árát tovább kell forgatni a vásárolandó lakóingatlan vételárába ahhoz, hogy igényelhető legyen a CSOK. Nem szükséges azonban a teljes eladási árat beforgatni, ha olyan korábbi összeget fizetünk belőle vissza, amely – jogszabály alapján – beforgatási kötelezettséget csökkentő tétel. Minderről részletes leírást ITT olvashat.

A szabad felhasználású hitel visszafizetésére fordított összeg nem tartozik a beforgatási kötelezettséget csökkentő tételek közé, ezért az értékesített lakóingatlan ára erre sajnos nem használható fel, ha CSOK-ot szeretnének igénybe venni. A szabad felhasználású hitelt ez esetben más forrásból – például személyi kölcsönből – kellene végtörleszteni. Ma már személyi hitelhez is hozzá lehet jutni kedvező kamat mellett megfelelő jövedelmi helyzet esetén. A legkedvezőbb személyi hitelek aktuális törlesztő részletéről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Ha a házat eladnák, s a szomszéd vásárolná meg, akkor is vissza kellene fizetniük a szabad felhasználású jelzáloghitelt, az nem maradhatna az ingatlanon. A csokos visszavásárláskor szintén kell nyilatkozniuk az 5 éven belül értékesített lakóingatlanról. Tehát úgyszintén felmerülne az eladási árra vonatkozó továbbforgatási kötelezettség.

Az igényeiknek és lehetőségeiknek leginkább megfelelő személyi kölcsönökről és lakásvásárlási hitelekről Szakértőink készséggel nyújtanak tájékoztatást online adatlapunk kitöltése után. Irodáinkban a teljes körű hitel és CSOK ügyintézés díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése