Tisztelt Szakértő!

Könnyűszerkezetes házat szeretnénk építeni, a telek és a tervek már megvannak hozzá. Az építésügyi hatóságnál utánajártunk, ők nem kérnek ÉME vagy ETA engedélyt a kivitelezőtől, a bankok viszont igen. 23M Ft a költségvetés, ehhez 1,5M Ft önerőnk van, szeptemberben lejár 2 db 4 éves Fundamentánk, abból jön ehhez 2,4M Ft. 10M Ft CSOK-ot, illetve az ÁFA-visszaigénylést is szeretnénk felvenni, így kb 5M Ft hitelre lenne még szükségünk.

Önök szerint melyik bankhoz érdemes fordulnunk, ha nem szeretnénk olyan kivitelezőt, akinek van engedélye (megpróbáltuk azt az utat is, de ők generálkivitelezőként 29M Ft-ért vállalnák, annyit meg nem szeretnénk nekik fizetni). Volt olyan bank, ahol azt sem tudták, mi ez az engedély, volt, ahol azt mondták, hogy a CSOK-hoz, illetve az ÁFA-visszaigényléshez is kell, sőt az ÁFÁ-t vissza sem lehet igényelni könnyűszerkezetes építés esetén.

2 meglévő gyermek van, nekem 300.000 Ft nettó havi fizetésem, illetve a családi pótlék és a kisebbik gyermek után a gyes (havi 54.000 Ft). Havi törlesztésünk egy diákhitel (minimum törlesztési összeggel), illetve egy önkormányzati lakástámogatási hitel havi 6.800 Ft.

Legyenek szívesen tanácsot adni, merre induljunk el, mert most eléggé meg vagyunk lőve az engedély miatt. A banknál azt tanácsolták, terveztessük át téglaházra, mert azt könnyebb hitelezni, a 750.000 Ft-os tervet meg dobjuk a kukába. Az egyik lehetőség, amin gondolkozunk, hogy a Fundamentánál a szerződéses összeghez a hitelkeretet is kihasználjuk, emellé a CSOK és az ÁFA összege elegendő lenne, csak nem vagyunk vele tisztában, hogy ők kérhetnek-e engedélyt a kivitelezőtől, illetve, ha könnyűszerkezetes házra az ÁFA-visszaigénylés nem működik, akkor szintén nem járható ez az út. Nem generálkivitelezővel szerződtünk le, a földmunkákat-alapozást elvégzi egy cég, utána a szerkezetet födémig egy másik, gipszkartonozást, nyílászárókat egy harmadik, a tetőszerkezetet, tetőfedést egy negyedik, meg külön a szakmunkák (víz, fűtés, villany). Mindenki 27%-os ÁFA tartalmú árajánlatot adott, szóval elviekben működnie kellene a visszaigénylésnek.

Nagyon szépen köszönjük előre is a tanácsot!
Üdvözlettel: Károly

Kedves Károly!

Nem minden bank kér minőségi tanúsítványt (ÉME/ETA engedélyt) könnyűszerkezetes ház építéséhez, tehát arra nincs szükség, hogy átterveztessék a házat csak azért, hogy megoldható legyen a banki finanszírozás. Online adatlapunk kitöltése után Szakértőink készséggel tájékoztatják Önt, hogy mely bankok nem kérnek Tanúsítványt a hitelfelvételhez, s irodáinkban díjmentes vállaljuk a teljes körű CSOK-, ÁFA- és hitelügyintézést is!

Olyan rendelkezés sincs, miszerint könnyűszerkezetes házra eleve nem járhat adó-visszatérítési támogatás. Amennyiben az előírt jogosultsági feltételek teljesülnek - úgy könnyűszerkezetes ház esetében is működhet az ÁFA visszatérítés. Arról, hogy mely esetben nem vehető igénybe a kedvezmény, IDE kattintva tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

1 Kérdések és válaszok
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Könnyűszerkezetes háznál a használatbavétel tudomásulvételi eljárás során kérik a kivitelező ÉME engedélyét. Ez 2013-ban is így volt és idén a tetőtér beépítésekor is. (2017)
Személyesen végigjártam jó pár bankot és ők is kérték az ÉME engedélyt a hitelhez, mert ez a használatbavétel feltétele. Ahány bankfiók/ügyintéző, annyiféle tájékoztatás sajnos.