Üdvözlöm!

Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy igénybe szeretnénk venni 3 gyermekre a 10 millió forint falusi csok vissza nem térítendő támogatást lakásvásárlással egybekötött felújításra.

A választott ingatlan hasznos mérete 85 m2. A házon a jelenlegi tulaj elkezdte a felújítási munkálatok előkészítését (belső tereken leverte a vakolatot, felszedte az aljzatot). Egy hálószobában maradt meg a vakolat és a padozat (kb 22 m2). Fűtésként egy cserépkályha maradt bent, ami a két szobát fűti. A régi konyha helység megmaradt, de ott sincs már vakolat, sem padlózat. Viszont önálló szellőzése van a helységnek, valamint folyó vizes csapteleppel is rendelkezik.

Az udvarban található még egy 44 m2-es új építésű tégla ház, mely szerepel a térképen is, amiből 30 m2 lakóépületté van alakítva. Ebben a lakórészben van teljesen új zuhanyzó, wc, valamint egy kisebb konyhapult, gáztűzhely, és ablak is található rajt.

Kérdésem az lenne, hogy ezekkel a paraméterekkel jogosultak lennénk-e a falusi csok vissza nem térítendő támogatás igénylésére, használt lakás vásárlás és felújítás céljából.

Válaszát előre is köszönöm.
Krisztina

Kedves Krisztina!

A falusi CSOK rendelet előírja, melyek azok a minimális feltételek, melyeknek az ingatlan meg kell, hogy feleljen a kérelem benyújtásakor. A háznak rendelkeznie kell 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel.

A 85 négyzetméter alapterületű lakás esetében a probléma az lehet a leírtak alapján, hogy a konyha helyisége jelenleg nem tölt be konyha funkciót. Főzési lehetőség is kell, hogy legyen, vakolat, padlózat szintén.

Az udvarban található másik épületnél – ha rendelkezik is jelenleg legalább 12 négyzetméter hasznos alapterületű szobával – az össz-alapterület lehet a gond. Ez akkor lenne elfogadható, ha a támogatási kérelemben egyúttal bővítésre is kerülne az ingatlan legalább akkora szobával, hogy elkészülte után a ház hasznos alapterület elérje legalább a 60 négyzetmétert.

A falusi CSOK-os ingatlannal szemben támasztott követelményekről és a jogosultsági feltételekről részletes leírás IDE kattintva olvasható.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Szakértőink készséggel adnak személyre szabott tájékoztatást Önöknek a további lehetőségekről. Ehhez kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
CSOK-ra szeretnénk a tetőtérben a fürdőszobát burkolni és zuhanyzót kialakítani. WC és kézmosó már be van építve, de csempézve még nincs, csak padlóburkolatként linóleum van leragasztva. Fali csempézése sem lett elkészítve. A lakásban van már egy kész fürdőszoba.
Kérdésem az lenne, hogy a tetőtéri fürdőszobára megkapnánk a csok-ot, mint fürdőhelyiség felújítása?
Tisztelettel. N-né