Tisztelt Szakértő!

Jogosultak vagyunk-e a CSOK összegére, ha a férjem nevén van bejegyezve 2/3 tulajdonjog egy ingatlanon, itt is élünk, viszont eltartási szerződéssel került a nevére a tulajdoni hányad. A házban haszonélvezeti joggal élnek a nagyszülei, ez a szerződésben is benne van, és gondolom öröklésnek minősül, mivel nem fizettünk érte, csak átruházták a tulajdont és halálukkal a férjemé a 2/3.
Ez kizáró ok lehet?

És ha önerőből fizetnénk az ingatlant a csok mellett, és aláírjuk az adásvételi szerződést, fizetünk határidőre az eladónak és elutasítják a CSOK kérelmünket, ennek összegét önerőből fedezni nem tudjuk, elveszik a már fizetett összeg és a vásárolandó ház is vagy a pénzt visszakapjuk vagy még tudunk hitelt felvenni?

Illetőleg 2 gyermekre vennék igénybe a támogatást, én még itthon vagyok gyeden (október végére várjuk a másodikat, decemberben vennénk házat), ez számít TB jogviszonynak, ha a munkáltatóm még nem szűnt meg és nem mondtak fel nekem, visszamegyek oda majd dolgozni, vagy a férjemről kell igazolás, hogy megvan a 180 nap? Utóbbi esetben mennyi tulajdonjogot kell neki szereznie az új ingatlanban?

Válaszukat előre is köszönjük.
Klaudia

Kedves Klaudia!

Amennyiben már most tulajdonosként van bejegyezve a férje, s eltartási szerződés jogcímén szerezte a 2/3-os lakástulajdonát, az véleményünk szerint kizárja a CSOK-ra való jogosultságot abban az esetben is, ha a nagyszülők haszonélvezeti jogával terhelt az ingatlan és a nagyszülők benne is laknak. A tulajdonszerzés e módját ugyanis a vonatkozó kormányrendelet nem említi a kivételek között.

A CSOK igénylés elutasítása esetén elvileg van még lehetőség hitelfelvételre az adásvételi szerződés módosításával. A módosításnak tartalmaznia kell, hogy mely pénzintézet lesz a hitelfolyósító és a fizetési határidőt is a kölcsönfolyósítás időpontjának megfelelően kell megadni.

Amennyiben az Ön korábbi munkaviszonya legalább 180 napja jelenleg is fennáll, akkor információink szerint kiadható Önnek a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás. Ez esetben a férjének nem szükséges beszereznie ezt az igazolást. Ettől függetlenül a CSOK igénybevételével vásárolandó házban mindkettejüknek tulajdonjoghoz kell jutni, de nem feltétel az 50-50%-os tulajdonszerzés.





Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése