Tisztelt Cím!

2008-ban vásároltunk akkor újépítésű, társasházi lakást egy meglevő és egy vállalt gyermek után járó otthonteremtési támogatás és devizahitel segítségével. A vállalt gyermek 2010-ben megszületett, jóváíródott a megelőlegezett összeg a hitelből.

2011. decemberben a devizahitelünket kiváltottuk a kormányrendelet adta lehetőséggel élve, kevéske megtakarításunk és forinthitel segítségével. A devizakiváltó hitelünk 20 év futamidős.

2012. őszére várjuk harmadik gyermekünket. Jelen jogszabályok alapján a fennálló hitelünkből jóváíródhat az új jövevény miatt valamennyi rész?
Ha igen, azt a MÁK-nál kell kérni, vagy a Hitelintézetnél kell jelezni?
Mekkora volt a 3. gyermekre járó szocpol 2008-ban?

Köszönettel: Andrea

Kedves Andrea!

Mivel kiváltásra került a korábban új lakás vásárlására felvett jelzáloghitelük, ezért sajnos nem lesznek jogosultak az utóbb születendő, 3. gyermek utáni támogatásra, melynek összege 2008-ban 1.400.000.- Ft volt.

Az érvényes jogszabály alapján ugyanis csak 2009. július 1. előtt új lakás vásárlásához vagy építéséhez felvett lakáshitel csökkentésére fordítható az utólagos szocpol.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
2008-ban vásároltunk újépítésű társasházat és két gyermekre kaptuk meg a „szocpolt”. 2012-ben született 3. gyermekünk, akire nem kaphattuk meg az utólagos támogatást, mert nincs meg a méltányolható lakásméret (0,5 m2 hiányzik az egyik szobához).
Ezzel kapcsolatban kérdezem, hogy ezt át lehet-e hidalni valahogy?
Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor szeretnénk tovább vinni a hitelünket egy megfelelő és újépítésű ingatlanra, ezt a hitelező bankunk el is fogadja és itt jön a következő kérdés.
Amennyiben a jelenlegi hitelünket egy másik ingatlanra (újépítésű) tovább visszük, akkor a 3. gyermek utólagos támogatására jogosultak leszünk-e, illetve ez működik-e használt ingatlan esetében is?
Köszönettel!
Péter

Érdeklődni szeretnék, hogy szeretnénk felvenni a szocpolt már 2 megszületett gyerek után utólagosan használt lakásra.
Mi az az összeg, amire lehet számítani?
Tisztelettel: Barbara

Kedves Szakértő!
2007-ben vettem új lakást szocpol segítségével. Azóta született további gyermekem. Őutána hány éves koráig vehetem még igénybe a szocpolt utólag? Tehát van ennek elévülési ideje, tehát ha pl. 2009-ben született, akkor még idén is igénybe vehetem, vagy meg van határozva, hogy a születéstől számítva meddig kell benyújtani az igényt?
Köszönöm!

Érdeklődni szeretnék, nekem hiteles lakásom van és született egy kisbabám és meg szeretném tudni, hogy igénybe tudnám venni a most született gyerekemre a szocpolt és ha igen, akkor mi kell hozzá?
Előre is köszönöm.

2008-ban a férjem vásárolt egy új építésű lakóingatlant. Akkor még nem voltunk házasok. Ő 1968-ban én 1971-ben születtünk. Kislányunk idén júliusban fog megszületni. Más gyermekünk nincs.
Kaphatunk-e utána még szocpolt? Nem elég egyértelmű, sok leírás alapján “túl öregek” vagyunk ehhez.
Köszönöm segítségüket!

Kedves Szakértő!
2009-ben vettünk fel megelőlegező szocpolt két vállalt gyermekre. Idén februárban megszületett a 3. gyermekünk is. Kérdésem, hogy a harmadik gyermekre tekintettel jogosultak vagyunk-e a korábbi (12/2001.) szocpol rendelet alapján utólagos szocpolra (és milyen feltételekkel), vagy ha nem, akkor jelenleg van-e valamilyen lehetőség (új szocpol), amit esetleg igénybe tudunk venni.
Tisztelettel,
Mónika

2006-ban már én igénybe vetten a szocpolt három kiskorú gyermekemre, de azóta született még kettő gyermekem. Érdeklödnék, hogy felújításra vagy bővítésre igényelhetem-e az utólag született két gyermekemre? Mik a feltételek?

4 gyermekre már kb. 12 éve építettünk szocpolra. Közben született még 2 gyermek, akikre nem vettem még igénybe. Szeretném kérdezni, hogy a szocpol bármilyen formáját hogy tudnám igénybe venni?
Köszönöm.