Jó napot!

2006-ban vásároltunk vidéken párommal egy használt lakást. Akkor nem voltunk még házasok, és gyermekünk sem volt. Azt a hitelt (sajnos) kiváltottuk 2008-ban. 2009-ben összeházasodtunk, valamint gyermekünk is született egy. Szeretnénk még legalább egy gyermeket, de lehet kettőt.

A kérdésünk az lenne, hogy akár félszocpol, akár teljes, akár visszamenőleg, a tőketartozásba betörlesztve, vagy felújításra, hozzáépítésre, röviden: bármilyen vissza nem térítendő támogatás jár-e nekünk, mert a bankban (OTP) nem adnak egyértelmű választ.

Mindketten dolgozunk, a társadalom úgy érzem hasznos tagjai vagyunk, de új lakás építésére nem volt, és most sincs pénzünk. Sokat olvastam ezután, és nem akarom elhinni, hogy a fiatal dolgozó családoknak nincs semmilyen segítség, csak azoknak akik megtehetik, hogy építkezzenek.

Róbert

Kedves Róbert!

Az utóbb született gyermek utáni Fiatalok Otthonteremtési Támogatásra - mely az adott lakáscélra felvett kölcsön csökkentésére fordítható - azért nem jogosultak, mert használt lakás vásárlása esetén utólagosan csak akkor jár, ha azt már a vételár kifizetéséhez is megkapták legalább 1 gyermek után. Akkor sem lennének jogosultak a támogatásra tehát, ha nem váltották volna ki a korábban felvett lakáskölcsönt.

Meglévő lakóház lakószobával történő bővítése korábban finanszírozható volt félszocpollal, de ezt a lehetőséget 2009. július 1-től felfüggesztették, jelenleg tehát nem vehető igénybe. Lakásfelújításra sem jelenleg, sem korábban nem járt vissza nem térítendő támogatás.

Lakásépítési támogatás (szocpol) 2012-től érhető el újra, de kizárólag két lakáscél megvalósítására: 2010. január 1. után használatbavételi engedélyt szerzett újépítésű lakás vásárlására és az Ön által is említett új lakóingatlan építésére, melynek építési engedélye szintén 2010. január 1. után került kiadásra.

A szocpoligénylés további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

 

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt cím!
A kérdésem a következő. Egy éve vettem egy használt lakást, de csak kölcsönből tudtam megvenni. A baj csak az, hogy én minimálbéres vagyok, ami nem sok. A törlesztőrészlet az meg egyre nő, a feleségem gyesen van, mert 4. gyermekünk van egy ikerpár is van, és elég sok a kiadásunk. Szeretném megtudni, hogy jár-e valamiféle támogatás nekünk?
Előre is köszönöm válaszukat.
Tisztelettel: Károly

Tisztelt szakértő!
Fiatal házasok vagyunk. Én 28 éves, a férjem 37. Még nincs gyermekünk. Vásárolni szeretnénk egy használt kertes házat, melynek a vételár 90%-ával rendelkezünk. A kérdésünk a következő lenne: Van-e olyan állami támogatás aminek igénylésére jogosultak vagyunk?
Köszönettel!

Érdeklődék az iránt, mert lakásvásárlásba szeretnék kezdeni 1 gyermekem van, és a testvéremtől szeretném átvenni az ingatlant és felújítani! Csak a szocpol. igénylése érdekelne és, hogy milyen feltételekkel, hol lehet igényelni!?

Szocpol felvételénél az, hogy új lakás vagy újépítésű lakás mit takar?
Köszönöm.

2009-ben szerződést kötöttünk az Axa bank Aradi utcai fiókban. Most befejeznénk a ház építést, még 10%bent van a banknál, de senki nem működik együtt velünk, nem tudjuk hová adjuk be a utolsó folyósításhoz szükséges papírokat. Nem válaszolnak az email levélre, nem veszik fel a központilag megadott telefonszámot. Mindenki mond valamit, de konkrét intézkedés nem történik már 3 hét óta.
Kérdésem: ki az akit még nem kerestünk, mi lesz a banki ügyintézéssel, hová forduljunk panaszra?
Üdv: Anikó

Üdvözlöm!
Párommal 35 évesek vagyunk, élettársi kapcsolatban. Mindketten több éve dolgozunk a munkahelyünkön. Első gyermekünk novemberben fog megszületni. 6 éve vettünk közösen 50-50% tulajdonjoggal, egy 47 m2-es panellakást.
Most egy régi ház felújításán gondolkodunk, mely párom családjának a tulajdonában van. 3-an örökölték a házat.
A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor jogosultak vagyunk-e valamilyen állami támogatásra, esetleg a szocpolra?
Köszönettel:
Móni